Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Agaave

(Agaven)

Agave

Agaave Agave Kekkilä

Agaavet ovat kookkaita ja komeita mehikasveja, voi käyttää kesäisin ulkona kesäkukka- ja perennaryhmien katseenvangitsijoina ja näyttävinä ulkoruukkukukkina. Eksoottiset agaavet ovat vanhoista kartanopuutarhoista, ne yleistyivät kartanoissa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Talvetetaan sisätiloissa.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-175 cm

Värit:

Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Agaave Agave Kekkilä

Agaavet ovat kotoisin Meksikosta, Yhdysvaltojen etelä- ja länsiosista sekä Väli-Amerikasta ja Etelä-Amerikan trooppisilta alueilta. Sukuun kuuluu yli sata lajia. Agaaven muoto ja koko vaihtelevat lajista riippuen. Agaaven korkeus voi olla 20 – 175 cm ja leveys 20 – 300 cm. Ruukkukasveina nähdään useimmiten 30-70 cm korkeita ja leveitä lajejä.

Kasvien suuri lehtiruusuke on tukevan ja yleensä hyvin lyhyen varren päässä, jolloin saattaa näyttää siltä kuin lehdet kasvaisivat suoraan maasta. Ruusukkeeseen kasvaa vuosittain vain muutama uusi lehti. Lehdet ovat suuria, sitkeitä, meheviä, vahapintaisia, usein hammaslaitaisia ja niiden kärjessä on vahva ja terävä piikki.

Agaave-lajeista löytyy esimerkiksi yksivärisiä, harmaanvihreitä lajeja ja lajeja, joilla on keltaiset tai valkoiset juovat lehtien reunoilla.

Agaave kukkii vasta vanhana. Kukat ovat valkoisia, kellertäviä tai vihertäviä ja sijaitsevat runsaskukkaisissa kerrannaistertuissa tai tähkissä pitkien vanojen latvoissa. Kasvi käyttää kaiken energiansa kukintaan ja siementen tuottamiseen, ja kukkinut lehtiruusuke kuihtuu pois. Kukinnalla on harvoin koristeellista arvoa. Kukintoihin kehittyy siementen lisäksi itusilmutaimia. Vain pienimmät lajit soveltuvat huonekasveiksi.

Agaavet ovat aurinkoisten paikkojen kasveja. Se pärjää puolivarjossakin, mutta muoto kehittyy kauneimmaksi täydessä valossa. Talven jälkeen valoon totuteltuaan agaave viihtyy myös paahteisella paikalla..

Agaavet ovat kotoisin kuivilta seuduilta, joten kasvualusta saa olla hiekkainen. Sopiva multa on Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta. Nuorille kasveille vaihdetaan multa joka kevät, vanhemmille yksilöille muutaman vuoden välein.

.

 

Agaave tyytyy niukahkoon kasteluun. Se kastellaan kerralla kunnolla ja sen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa, sillä mehikasvina se varastoi vettä lehtiinsä.

Kasvukauden aikana agaavea lannoitetaan parin viikon välein miedolla Kekkilä Kastelulannoite-liuoksella tai Kekkilä Kasviravinteella.

Syksyllä, ennen pakkasia, agaavet siirretään viileään, valoisaan sisätilaan talvehtimaan. Lepokaudella sopiva lämpötila on 10-15 astetta. Kastelua vähennetään huomattavasti, multa saa olla kuivahkoa. Jos viileää sisätilaa ei ole, agaaven talvetusta voi kokeilla normaalissa huoneenlämmössä, kunhan paikka on valoisa.

Huoneenlämmössä agaavea kastellaan niukasti, mutta suihkutellaan silloin tällöin. Agaave tyytyy niukahkoon kasteluun. Se kastellaan kerralla kunnolla ja sen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa, sillä mehikasvina se varastoi vettä lehtiinsä.

 

 

Etsi