Hyppää sisältöön
Köynnökset

Imukärhivilliviini

(Klättervildvin)

Parthenocissus quinquefolia

Imukärhivilliviini Parthenocissus quinquefolia

Nopeakasvuinen köynnös, joka tarttuu tukeen tai seinään kärhiensä imukupeilla. Sormiliuskainen kiiltävä, vihreä lehdistö on peittävä. Kasvin syysväritys on upean syvän punaisen ja oranssin sävyinen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

400-1000 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Imukärhivilliviini Parthenocissus quinquefolia

Menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I-IV. Kasvi kasvaa 4-10 metrin korkuiseksi, hyvällä kasvupaikalla jopa 25 metriseksi.

Sen viisisormiset lehdet puhkeavat myöhään keväällä, mutta loistavan punainen ruskaväri kehittyy melko aikaisin syksyllä. Vihreillä pikkukukilla ei ole erityistä koristearvoa, mutta sinimustat marjat ovat runsaana kauniita. Marjat ovat kitkeriä ja myrkyllisiä.

Villiviini viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Mitä valoisampi kasvupaikka, sitä upeampi syysväritys.

Voimakaskasvuinen kasvi tyytyy vähään maaperän suhteen ja kestää kuivuuttakin vahvan ja syvälle levittäytyvän juuristonsa ansiosta. Kasvi istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan. Sopiva istutusväli on 100 cm.

Kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla. Juuriston päälle voi levittää reilun kerroksen Kekkilä Puutarhamultaa.

Kasvi kestää voimakastakin leikkausta. Jos kasvuston haluaa nuorentaa, sen voi alas leikata 20 cm korkeudelta maasta.

Vältä istuttamasta vasten rapattua seinää. Kun versoja irroittaa seinästä, irtoaa imukuppien mukana myös rappausta.

Etsi