Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Jänönopuntia

(Guldopuntia)

Opuntia microdasys

Jänöopuntia Opuntia ficus-indica Kekkilä

Jänönopuntia on kaktus, jonka litteät versot muistuttavat jänönkorvia. Hauskannäköinen jänönopuntia on suosittu huonekasvikaktus, sillä se on myös helppohoitoinen. Piikitön ulkonäkö kätkee jänönopuntian versojen keltaisiin tai valkoisiin pilkkuihin hämäävästi lukuisia pieniä kiukkuisia karvoja.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-15 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Läpi vuoden

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Jänöopuntia Opuntia ficus-indica Kekkilä

Jänönopuntiat kasvavat luontaisesti Keski- ja Pohjois- Meksikossa. Jänönopuntian vihreät versot ovat litteitä ja pyöreähköjä tai soikeita. Ne ovat meheviä ja 0,5- 1 cm paksuja. Yleensä myynnissä on pieniä, 5-10 cm korkeita yksilöitä 1-5-cm pituisilla versoilla, ”jänönkorvilla”. Luonnossa jänönopuntia kasvaa 40-80 cm korkeaksi ja yksittäiset versot ovat 10-15 cm pitkiä. Jänönopuntialla ei ole piikkejä, vaan pienen pieniä karvoja eli glokidioita, jotka kasvavat pilkkumaisissa ryhmissä. Kosketuksesta tarttuvat karvat aiheuttavat ihoärsytystä.

Aavikkokaktuksiin luettava jänönopuntia viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa kasvupaikassa. Kesäisin kasvin voi siirtää ulos sateelta suojattuun paikkaan. Jänönopuntia menestyy ympäri vuoden huoneenlämmössä, mutta talvilevon aikana paras paikka on viileämpi ja valoisa tila. Jänönopuntia viihtyy hiekansekaisessa mullassa pienessä saviruukussa. Sille sopiva multa on Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta, joka vaihdetaan parin vuoden välein.

Jänönopuntia selviää hyvin vähällä hoidolla. Sitä kastellaan kunnolla kerralla ja sen jälkeen multa saa kuivua kokonaan, sillä kaktukset varastoivat vettä meheviin versoihinsa. Kasvukaudella jänönopuntiaa lannoitetaan Kekkilä Viherkasviravinteellta tai Kekkilä Kasviravinteella 1-2 kertaa kuukaudessa.

Etsi