Hyppää sisältöön

Energiaa viherkasveista

Oletko koskaan ajatellut, miten yksinkertaisilla ja helpoilla asioilla voi saada päivään lisää energiaa? Emme puhu energiajuomista ja supersmoothieista, vaan viherkasveista, jotka virkistävät mieltä ja tuovat kauneutta harmaankin arjen keskelle.

Piristystä viherkasveilla

Vaikka suomalaiset ovatkin sisustaneet kasveilla pitkään, kiinnitetään viherkasvien mahdollisuuksiin ilmapiriin piristäjänä yllättävän vähän. Monet suunnittelevat tarkkaan erilaisten huonekalujen ja taulujen sijaintia ja tyylejä, mutta harva panostaa yhtä paljon kodin kasvien miettimiseen. Kyllä kannattaisi, tutkimukset sanovat. Kasvien ainoa funktio ei näet ole vain visuaalinen – ne tekevät tutkitusti hyvää myös mielelle.

Yhdysvaltojen avaruushallintovirasto NASA on tutkinut viherkasvien vaikutusta ihmiseen jo 1980-luvulta lähtien. Tällöin fokus oli pääasiassa kasvien roolissa sisäilman puhdistajana ja tulokset erittäin hyviä. Tästä tutkimuksesta on syntynyt mm. ajatus nykyisistä viherseinistä. Toinen havaittu piirre oli viherkasvien rooli stressin lievityksessä ja keskittymiskyvyn parantamisessa. Tutkimukset vahvistivat, että monille luonnosta tuttu ilmiö – ihana rentoutuminen ja puhtauden tunne – on mahdollista toteuttaa kotonakin sopivien kasvien avulla.

Puhtaampi ilma, puhtaampi mieli

Viherkasvit ovat erinomainen sisustusratkaisu jo ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä on saatavilla erilaisiin kasvuoloihin, monen kokoisina ja eri tyyleihin sopivina. Ne sopivat joka kotiin ja parantavat huoneilmaa poistamalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea. Kasvien kasvattaminen sopii myös lapsiperheille, kun kotiin valitaan helposti hoidettavia lajikkeita kuten mehiruusuke tai rönsyliljat.

Viherkasvit ovat omiaan myös työpaikkojen ja koulujen piristäjinä. Cardiffin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan työntekijöiden työteho parani 15 % kun toimistossa oli runsaasti viherkasveja, minkä lisäksi sairaspoissaolot vähenivät. Ei huonosti, vai mitä?

Viherkasveilla sisustaminen on kaiken lisäksi helppoa ja varsin edullista. Voit kokeilla rohkeasti erilaisia kasveja eri huoneisiin kunnes löydät juuri sopivan harmonisen yhdistelmän, josta itse pidät. Apua suunnitteluun saat uudistetusta kasvikirjastostamme.

 

Etsi