Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Jukkapalmu

(Jättepalmlilja)

Yucca elephantipes, Yucca guatemalensis

Jukkapalmu Yucca elephantipes Yucca guatemalensis Kekkilä

Jukkapalmu eli kiiltojukka on yksi suosituimmista huonekasveistamme. Sen vehreä ja selkeä kasvutapa sopii tyyliltään moneen erilaiseen tilaan. Jukkapalmu kasvaa puumaiseksi pensaaksi ja se on helppohoitoinen viherkasvi, jonka ainoa perusvaatimus on riittävä valonsaanti.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

60-150 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Jukkapalmu Yucca elephantipes Yucca guatemalensis Kekkilä

Jukkapalmu kuuluu Yucca-sukuun ja on peräisin Etelä-Amerikan kuivilta alueilta. Se kuuluu agaavekasvien heimoon. Jukkapalmun varsi on suomuinen ja ruskea. Rungon alaosassa on usein pullistuma. Lehdet kasvavat puun varren päässä ruusukkeina, ja ovat nahkeita, karkeareunaisia, pehmeäkärkisiä sekä väriltään tummanvihreitä. Jukkapalmu voi hyvin hoidettuna kukkia, jolloin se kasvattaa vartensa päästä valkoisen tai hieman kermanvärisen kukinnon. Kukat ovat kellomaisia ja niitä on kukinnossa runsaasti. Huonekasviksi jukkapalmuja on saatavana hyvin monen kokoisia, yleensä korkeus on 60-150 cm ja ruukkuun voi olla istutettu useampi runko.

Jukkapalmu viihtyy hyvin valoisassa, jopa aurinkoisessa paikassa. Se menestyy myös varjoisemmassa paikassa, mutta tällöin lehtien väri vaalenee ja varren kasvu pidentyy. Kasvin voi siirtää kesällä ulos suojaiseen paikkaan. Jukkapalmu viihtyy normaalissa huoneenlämmössä läpi vuoden, mutta talveksi sen voi myös siirtää viileämpään tilaan. Jukkapalmu viihtyy melko ahtaassa ruukussa, joten vuosittainen mullanvaihto ei ole tarpeellista. Pintamultaa voi vaihtaa keväisin. Jukkapalmulle sopiva multa on hiekkapitoinen Kekkilä Viherkasvimulta tai Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta.

Jukkapalmu kastellaan kerralla reilusta ja kasteluiden välillä mullan annetaan kuivahtaa. Talviaikaan kastelua vähennetään. Jukkapalmu kuolee helpommin liialliseen kasteluun kuin kuivuuteen, joten kastelu pidetään maltillisena ympäri vuoden. Keväästä syksyyn jukkapalmua lannoitetaan Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella.

Kasvin alimpien lehtien kuoleminen on täysin normaalia. Täysin kellastuneet lehdet poistetaan leikkaamalla ne poikki läheltä runkoa.

Jos jukkapalmun latvus on päässyt kasvamaan liian pitkäksi, sen voi lyhentää keväällä. Leikkaamalla jukkapalmusta tulee myös pensasmaisempi. Latvapistokkaat voi juurruttaa esimerkiksi vedessä uudeksi kasviksi. Kun pistokas on tehnyt juuria, se istutetaan Kekkilä Viherkasvimultaan tai Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan.

Etsi