Hyppää sisältöön
Köynnökset

Köynnöshortensia

(Klätterhortensia)

Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Köynnöshortensian Hydrangea anomala subsp. petiolaris lehdet

Voimakasversoinen köynnöshortensia on monikäyttöinen köynnöskasvi puolivarjoisaan tai varjoisaan puutarhaan. Tummanvihreät lehdet ovat pyöreähköt ja kiiltävät. Köynnöshortensia kukkii heinä-elokuussa suurin, valkein kukinnoin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

500-1000 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Köynnöshortensian Hydrangea anomala subsp. petiolaris lehdet

Köynnöshortensia on alussa hidaskasvuinen, mutta viihtyessään saattaa kasvaa lähes 10 m korkeaksi ja 2 m leveäksi. Köynnöksen voi tukea nuorena, mutta jatkossa se kiipeilee itsestään kiipimäjuuriensa avulla pitkin kiviseinämiä, puiden runkoja, suuria kiviä ja kallioita.

Kasvin valkoisissa, 20-30 cm leveissä huiskilokukinnoissa on hortensioiden tapaan paljon pieniä kaksineuvoisia kukkia ja niiden ympärillä muutamia isoja neuvottomia laitakukkia.

Köynnös on näyttävä myös syksyllä lehtien saadessa keltaisen värin. Kuivuneet kukinnot koristavat köynnöstä pitkälle talveen. Köynnös on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Talvenkestävä Etelä-Suomessa, kasvuvyöhykkeillä I-III. Kasvi saattaa paleltua kovimpina pakkastalvina, mutta yleensä versoo uutta kasvua tyvestä. Pohjoisempana köynnöshortensiaa voi kasvattaa maanpeitekasvina, jolloin se saa luontaisen talvisuojan lumihangesta.

Viihtyy puolivarjoisessa ja varjoisessa, suojaisassa kasvupaikassa. Se vaatii happaman, runsasravinteisen ja tuoreen kasvualustan. Sopivaa multa istutukseen on Kekkilä Havu- ja rodomulta, joka on kehitetty happaman maan kasveille. Kasville kaivetaan reilu, 60×60 cm kokoinen istutuskuoppa ja taimet istutetaan 100 cm välein.

Köynnös on tervekasvuinen ja helppohoitoinen.

Ensimmäisenä kasvukautena kastellaan kerran viikossa, 30 l kerrallaan. Seuraavina vuosina kastelua tarvitaan vain kuivina ja lämpiminä kesinä.

Keväisin lannoitetaan Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella, joka pitää maan pH:n alhaalla. Kalkitusta  ei tarvitse.

Kuihtuneen kukinnon voi leikata halutessaan pois.

Etsi