Huonekasvit

Kultapalmu

Dypsis lutescens

Kultapalmu on huonekasvina kestävimpiä palmuja. Se on reheväkasvuinen palmu, jonka raikkaan vihreä lehdistö kosteuttaa ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Vuosien saatossa kultapalmu kasvaa suureksi, joten se vaatii paljon tilaa ympärilleen.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Suuri

 • Valon tarve

  Puolivarjo

 • Kasvukorkeus

  100-200

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Madagaskarilta kotoisin olevalla kultapalmulla on keltavihreät lehdet sekä kaareutuvat varret. Laji muodostaa monirunkoisia versoryhmiä. Varret ovat hieman bambumaiset ja nivelikkäät, vasta vanhoihin kasveihin kehittyy selvä runko. Huonekasvina se kasvaa noin 2 metriä korkeaksi. Lehdet puolestaan kasvavat noin 50-100 senttimetrin pituisiksi, ja niitä on yhdessä lehdessä kymmenittäin. Kultapalmu kasvaa vanhemmiten nopeammin.

  Kultapalmu viihtyy parhaiten valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, suora auringonvalo ei ole sille hyväksi. Kultapalmu pärjää hyvin normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden. Nuori kultapalmu istutetaan vuosittain tuoreeseen multaan, edellistä hieman isompaan ruukkuun, mutta vanhemmalla kasvilla ruukun vaihto muutaman vuoden välein riittää. Kultapalmu muiden palmujen tapaan viihtyy hieman pienemmässä ruukussa ja hiekkapitoisessa mullassa. Koska kultapalmu kuluttaa paljon vettä, sen hoito on helpointa altakasteluruukussa. Mullaksi valitaan Viherkasvimulta.

 • Hoito-ohje

 • Kultapalmun multa pitäisi aina pitää hieman kosteana. Kasvukauden aikana kultapalmua tulisi kastella tasaisesti, talvikaudella mullan pinta saa kuivahtaa hieman, mutta kokonaan multa ei saisi missään vaiheessa kuivua. Kultapalmu haihduttaa suhteellisen paljon vettä, ja sen kosteuttamisesta tuleekin huolehtia eli sumutella usein. Kasvualustan liiallinen kuivuminen ruskettaa lehdyköiden kärjet ja altistaa kasvin tuholaisille. Kultapalmua lannoitetaan ympäri vuoden Kukkaravinteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella kahden viikon välein.

Which country site would you like to visit?