Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kultasiilikaktus

(Svärmors kudde)

Echinocactus grusonii

Kultasiilikaktus Echinocactus grusonii

Kultasiilikaktus eli anopinjakkara on huonekasvina käytettävä kaktus. Kultasiilikaktus on pienenä pyöreä ja vanhetessaan se saa enemmän pylväsmäistä muotoa. Pystyjen harjujen päällä on tiheästi kullankeltaisia, hieman kaarevia piikkejä.

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kasviravinne

Kultasiilikaktus Echinocactus grusonii

Kultasiilikaktuksia on saatavilla monessa koossa. Myynnissä olevat yksilöt ovat yleensä 5-20 cm halkaisijaltaan. Vanha anopinjakkara voi olla 80-100 cm leveä. Pieni kasvi ei kuki mutta suuri ja vanha yksilö voi kukkia kesäaikaan pienin, suppilomaisin keltaisin tai ruusunpunaisin kukin. Kultasiilikaktuksella on hauraat juuret.

Kultasiilikaktus viihtyy kaktusten tavoin aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Keväisin kasvun alkaessa kultasiilikaktus suojataan paahteelta. Kun se tottuu UV-säteilyyn vähitellen, se kestää kesällä jo paahteenkin. Kaktukset viihtyvät hiekansekaisessa mullassa. Sopiva multa on ilmava ja vettä hyvin läpäisevä Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta.

Kultasiilikaktusta kastellaan säännöllisesti ja multa saa kuivua kasteluiden välillä. Elokuusta lähtien kastellaan niukasti korkeintaan kerran kuussa. Talviaikaan kasvin olisi tärkeää saada valoa, ettei se menetä pyöreää muotoaan. Kasvukaudella kaktusta voi lannoittaa silloin tällöin miedolla Kekkilä Kasviravinne -liuoksella.

Kultasiilikaktuksen juuristo katkeilee herkästi, joten se ruukutetaan harvoin ja varovasti, joka toinen tai kolmas vuosi varhain keväällä. Matala ja laakea ruukku on paras.

Etsi