Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kumiviikuna

Ficus elastica

Kumiviikuna eli huonekumipuu on viikunoihin kuuluva perinteinen ja paljon käytetty, helppohoitoinen huonekasvi. Se on komea ja graafinen viherkasvi, joka voi kasvaa hyvällä paikalla pensasmaiseksi puuksi. Suuret, näyttävät lehdet ovat tummanvihreitä ja kiiltävän vahamaisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-150 cm

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kumiviikunaa kutsutaan usein myös fiikukseksi, joka kuitenkin viittaa laajempaa lajiryhmään. Luonnossa kumiviikuna kasvaa suureksi, jopa kymmeniä metrejä korkeaksi puuksi, mutta huonekasvina se kasvatetaan yleensä 60-150 senttimetrin korkuiseksi. Lehdet ovat suurimmillaan kooltaan noin 25 senttimetriä pitkiä ja noin 10 senttimetriä leveitä. Nuoret lehdet ovat kiertyneet rullalle suojuslehden sisään. Suojuslehti varisee aikanaan. Lehdet ovat useimmiten väriltään vihreät, mutta joitakin jalostettuja lajikkeita löytyy, joissa lehdet ovat monivärisiä. Nämä moniväriset lajikkeet ovat usein hieman yksivärisiä lajikkeita vaikeampia hoitaa, ja alkavat tiputtaa lehtiään herkemmin. Viikuna poistaa tehokkaasti huoneilman epäpuhtauksia, kuten formaldehydia.

Se sopeutuu helposti uuteen kasvuympäristöön. Paras kasvupaikka on runsaassa hajavalossa. Suorassa auringonpaistetta se alkaa ruskettaa lehtiään. Kasvi on arka vedolle, joten ei kannata sijoittaa vetoisan ikkunan lähelle. Kasvi viihtyy parhaiten 16-25 °C asteessa, talvella lämpötila saa olla matalampi ja hieman valoisa. Vaikka fiikukset pitävät lämmöstä kasvukaudella, talvella ne varistavat lehtiään liian lämpimässä ja pimeässä.  Sen multa vaihdetaan joka toinen kevät. Vanhemmilla yksilöillä riittää pintamullan vaihto. Mullaksi sopii Kekkilä Kukkamulta tai Kekkilä Viherkasvimulta.

Sitä kastellaan säännöllisesti. Pintamullan saa kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta kokonaan multaa ei saisi päästää kuivumaan. Jos kasteluväli on liian tiheä tai harva, kumiviikuna alkaa tiputtaa lehtiään. Kasvi lannoitetaan keväästä syksyyn kerran viikossa Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella. Se nauttii kosteasta huoneilmasta, joten sitä sumutellaan silloin tällöin ja pyyhitään lehtiä kostealla liinalla.

Sen voi leikata keväällä. Jos päähaaran katkaisee, se muodostaa monihaaraisen latvuksen. Latvapistokkaasta voi juurruttaa uuden kasvin haaleassa vedessä. Maitiaisneste pyyhitään pois ennen juurrutusta. Juurtuneet pistokkaat istutetaan Kekkilä Kukkamultaan tai Kekkilä Viherkasvimultaan.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.