Huonekasvit

Kumiviikuna

Ficus elastica

Kumiviikuna eli huonekumipuu on viikunoihin kuuluva perinteinen ja paljon käytetty, helppohoitoinen huonekasvi. Se on komea ja graafinen viherkasvi, joka voi kasvaa hyvällä paikalla pensasmaiseksi puuksi. Suuret, näyttävät lehdet ovat tummanvihreitä ja kiiltävän vahamaisia.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Keskiverto

 • Valon tarve

  Puolivarjo

 • Kasvukorkeus

  30-150

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Kumiviikunaa kutsutaan usein myös fiikukseksi, joka kuitenkin viittaa laajempaa lajiryhmään. Luonnossa kumiviikuna kasvaa suureksi, jopa kymmeniä metrejä korkeaksi puuksi, mutta huonekasvina se kasvatetaan yleensä 60-150 senttimetrin korkuiseksi. Lehdet ovat suurimmillaan kooltaan noin 25 senttimetriä pitkiä ja noin 10 senttimetriä leveitä. Nuoret lehdet ovat kiertyneet rullalle suojuslehden sisään. Suojuslehti varisee aikanaan. Lehdet ovat useimmiten väriltään vihreät, mutta joitakin jalostettuja lajikkeita löytyy, joissa lehdet ovat monivärisiä. Nämä moniväriset lajikkeet ovat usein hieman yksivärisiä lajikkeita vaikeampia hoitaa, ja alkavat tiputtaa lehtiään herkemmin. Kumiviikuna poistaa tehokkaasti huoneilman epäpuhtauksia, kuten formaldehydia.
  Kumiviikuna sopeutuu helposti uuteen kasvuympäristöön. Paras kasvupaikka on runsaassa hajavalossa. Suorassa auringonpaistetta kumiviikuna alkaa ruskettaa lehtiään. Kasvi on arka vedolle, joten ei kannata sijoittaa vetoisan ikkunan lähelle. Kumiviikuna viihtyy parhaiten 16-25 °C asteessa, talvella lämpötila saa olla matalampi ja hieman valoisa. Vaikka fiikukset pitävät lämmöstä kasvukaudella, talvella ne varistavat lehtiään liian lämpimässä ja pimeässä. Kumiviikunan multa vaihdetaan joka toinen kevät. Vanhemmilla yksilöillä riittää pintamullan vaihto. Mullaksi sopii Kukkamulta tai Viherkasvimulta.

 • Hoito-ohje

 • Kumiviikunaa kastellaan säännöllisesti. Pintamullan saa kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta kokonaan multaa ei saisi päästää kuivumaan. Jos kasteluväli on liian tiheä tai harva, kumiviikuna alkaa tiputtaa lehtiään. Kumiviikunaa lannoitetaan keväästä syksyyn kerran viikossa Kukkaravinteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella. Kumiviikuna nauttii kosteasta huoneilmasta, joten sitä sumutellaan silloin tällöin ja pyyhitään lehtiä kostealla liinalla.
  Kumiviikunaa voi leikata keväällä. Jos päähaaran katkaisee, kumiviikuna muodostaa monihaaraisen latvuksen. Latvapistokkaasta voi juurruttaa uuden kasvin haaleassa vedessä. Maitiaisneste pyyhitään pois ennen juurrutusta. Juurtuneet pistokkaat istutetaan Kukkamultaan tai Viherkasvimultaan.

Which country site would you like to visit?