Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Lamosalali

Gaultheria procumbens

Lamosalali on Pohjois-Amerikassa luonnonvaraisena kasvava varpukasvi, joka viihtyy luonnossa happamissa havumetsissä hajavalossa. Meillä lamosalalia käytetään kukkasidonnassa leikkovihreänä, joulukasvina ja syksyn ruukkuistutusten kausikasvina.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20 cm

Värit:

Punainen

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lamosalali tuo mieleen kookkaan puolukan punaisten marjojen ja nahkeiden lehtien vuoksi. Lamosalali muistuttaakin puolukkaa ja kuuluu varpukasveihin. Myydään kukkivana ja marjoja sisältävänä kausikasvina tai joulukukkana.

Luonnossa viihtyy vettä läpäisevässä, happamassa metsämaassa, jossa se leviää maata peittäen. Lamosalalia käytetään meillä syksyn ja joulun kausikasvina. Happaman maan kasvina sen voi istuttaa myös Kekkilä Havu- ja rodomultaan tai Kekkilä Hortensiamultaan tai vaikka Kekkilä Kukkamulta. Yhdistä muiden syyskasvien kanssa.

Marjat ovat koristeelliset ja punaiset, mutta koristekäyttöön viljeltyjen kausikasvien marjoja ei suositella syötäväksi.

Kausikasvina kasvatettava lamosalali ei vaadi erityisiä hoitotoimenpiteitä. Kasvi kestää viileyttä, mutta yleensä ruukkuistutuksissa kovat pakkaset koituvat sen kohtaloksi. Saattaa kestää suojaisalla paikalla kosteassa, vettä läpäisevässä happamassa maassa myös monivuotisena, sillä kasvi sietää pakkasta -15 – -10 astetta.

Kohtalainen, anna mullan kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä.

Yhdistä lamosalalia havujen kanssa, jolloin saat metsätyylisen ruukkuistutuksen, jossa lamosalali tuo mieleen puolukat.

Etsi