Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Mahonia

(Mahonia)

Mahonia aquifolium

Ainavihanta, matalakasvuinen mahonia on näyttävä ja värikäs pensas puutarhan puolivarjoisille paikoille. Kasvi kukkii varhain keväällä kirkkaankeltaisin, tuoksuvin kukin. Tummanvihreät lehdet ovat kiiltävät ja kovapintaiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kasvi on ikivihreä pensas kivikko-, havu- ja perennaryhmiin. Oksat ovat pystyt ja jäykät ja kasvavat 30-100 cm korkeaksi. Keltainen, tuoksuva kukinto on runsas. Lehdet ovat kovat ja reunoiltaan terävähampaiset, mikä tekee mahoniasta piikkisen oloisen. Elokuussa pensasta koristavat siniset, syömäkelpoiset marjat ja syksyllä kauniit punertavat lehdet. Hidaskasvuinen mahonia kuuluu happomarjakasveihin ja se menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV.

Kasvi menestyy puolivarjoisalla, varjoisalla ja suojaisella kasvupaikalla. Se pitää tuulensuojaisesta kasvupaikasta ja viihtyy hyvin puiden tai suurempien pensaiden suojissa. Se viihtyy kosteutta pidättävässä, happamassa ja keskiravinteisessa multamaassa. Oikea multa istutukseen on Kekkilä Havu- ja rodomulta, jonka happamuus on sopiva mahonialle. Taimien istutusväli on 50 cm.

Keväisin lannoitetaan Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella. Sitä ei kalkita, sillä se on happaman maan kasvi.

Kevättalven auringossa mahonian lehdet kuivuvat herkästi. Kasvi kannattaa suojata helmi-maaliskuussa varjostusverkoin. Ruskettuneet lehdet poistetaan uuden kasvun tieltä. Talvivaurioituneet oksat leikataan terveeseen versoon saakka. Vanhan pensaan voi alasleikata 20-senttiseksi.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.