Hyppää sisältöön

Istuttamaan! Puut

Hyvää multaa, elinvoimainen taimi, kuoppa ja vettä – paljon muuta ei istutuspuuhissa tarvita. Kokosimme yhteen helpot ja selkeät istutusohjeet, joiden avulla takaat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet uudelle taimelle.

Onnistu puun istuttamisessa

  1. Valitse puulle paikka, jossa sen latvus mahtuu kasvamaan luonnolliseen muotoonsa. Paikan tulee olla aurinkoinen, puolivarjoisa tai varjoisa puulajin vaatimusten mukaan. Varmimmin menestyvät alueella talvenkestävät lajit.
  2. Kaiva maahan kuoppa, joka on 60–80 senttimetriä syvä ja hiukan syvyyttä leveämpi juuripaakun koosta riippuen. Lapioi kuopasta nouseva ylimääräinen maa-aines kottikärryihin tai pressun päälle, jotta ympäristö säilyy siistinä.
  3. Tyhjennä kuopan pohjalle 3–5 säkkiä Kekkilän Puu- ja pensasmultaa ja sekoita siihen saman verran kasvupaikan alkuperäistä maa-ainesta. Riittävän karkea, sekä uutta multaa että pohjamaata sisältävä multaseos varmistaa juurtumisen istutuskuopan ympäristöön.
  4. Jätä kuoppa hieman vajaaksi ja sovita tainta kuoppaan. Taimi tulee oikeaan syvyyteen, kun taimipaakun yläreuna jää hieman maanpintaa korkeammalle. Lisää tai poista multaa tarpeen mukaan.
  5. Poista taimiruukku ja asettele taimi kasvupaikalleen siten, että runko kasvaa suorassa ja oksat osoittavat haluttuihin suuntiin. Avaa kiertyneitä juuria hellävaroen ja lisää juuripaakun ympärille multaseosta niin, että taimi pysyy pystyssä. Tiivistä multaa juuripaakun sivuilta jalalla painamalla.
  6. Paina taimen molemmin puolin tukitolpat pohjamaahan saakka. Kaada kuoppaan pari kastelukannullista vettä. Viimeistele istutus täyttämällä kuoppa ja muotoilemalla multa loivaksi kumpareeksi. Juuripaakun pinnalle ja puun tyvelle tulee vain ohuelti multaa.
  7. Asenna tukisidos latvuksen alle niin, että puun runko saa tukitolpista tukea mutta sidokset eivät kiristä. Tarkkaile sidoksia parin vuoden ajan. Puun juurruttua tukipaalut ja sidokset poistetaan.

 

 

Teksti: Paula Ritanen-Närhi

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.