Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Nukenkaulus

Brachysome iberifolia

Nukenkaulus Brachysome iberifolia

Nukenkaulus on tuuhea, kauniin pallomaisen muotoinen ja runsaskukkainen kesäkukka. Lilat, asterimaiset kukat tuoksuvat miellyttävästi ja houkuttelevat perhosia. Nukenkaulus sopii hyvin amppeleihin ja ruukkujen reunuskasviksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

25 cm

Värit:

133

Kukinta-aika:

Keskikesä

Nukenkaulus Brachysome iberifolia

Nukenkauluksen lehdet ovat pieniä ja voimakkaasti liuskoittuneita, neulasmaisia. Versot ovat rentoja ja juuristo hento. Päivänkakkaramaiset kukat ovat 1,5-2 cm kokoisia ja yleisimmin sinivioletteja, mutta lajikkeissa on myös vaaleanpuna- ja valkokukkaisia nukenkauluksia.

Nukenkauluksen korkeus on 20-30 cm. Rentoversoinen nukenkaulus sopii amppeleihin, ruukkuihin ja parvekelaatikoihin, mutta käy myös maanpeite-kasviksi kukkapenkin reunaan tai kivikkoryhmiin.

Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Se menestyy myös paahteisella paikalla, mutta tarvitsee silloin runsaasti vettä. Kestää syksyllä hyvin kylmää ja sillä on hyvä sateenkesto.

Kasvi pitää ravinteikkaasta, ilmavasta kasvualustasta ja se istutetaan Kekkilä Kesäkukkamultaa. Sopiva istutusväli on 20-25 cm.

 

Kasvi on helppohoitoinen. Sitä kastellaan tasaisesti ja runsaasti sekä lannoitetaan säännöllisesti Kesäkukkaravinteella. Kasvi ei siedä pienen juuristonsa vuoksi kovaa kuivahtamista eikä myöskään jatkuvasti märkää kasvualustaa.

Kuihtuneiden kukkien poistaminen kiihdyttää kukintaa, mutta ei ole välttämätöntä, sillä ne jäävät uuden kasvuston alle piiloon.

Nukenkaulukset kukkivat versot ovat kauniita ja kestäviä kesäisissä leikkokukkakimpuissa.

Etsi