Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Oleanteri

(Oleander)

Nerium oleander

Oleanteri Nerium oleander Kekkilä

Oleanteri on viehättävä, pensasmainen hyvin vanha huonekasvi, jolla on yleisimmin punaiset tai vaaleanpunaiset ruusua muistuttavat kukat. Lehdet ovat kapeat ja teräväkärkiset ja aika jäykät. Oleanteri viihtyy kesällä mainiosti ulkona.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-100 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Oleanteri Nerium oleander Kekkilä

Kasvi on pystykasvuinen, pieni puu tai pajumainen pensas. Luonnossa kasvi voi kasvaa 5 m korkeaksi, ruukussa vain parin metrin mittaiseksi. Runko on ruskeakaarnainen, nuoret oksat ovat helakan vihreät. Lehdet ovat kapeansuikeat, 2-3 cm leveät ja 15 cm pitkät. Lajikkeiden kukkien koko ja kerrannaisuus vaihtelevat. Väriltään ne ovat joko valkoisia tai punaisia, keltainen muoto on harvinaisempi. Kukat ilmaantuvat monikukkaisina, kaksihaaraisina viuhkoina versojen päihin. Kasvin maitiaisneste on erittäin myrkyllinen.

Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Hajavalossa se ei kuki. Kukkimista voi edistää siirtämällä kasvi kesäksi ulos aurinkoiseen paikkaan. Huonekasvina oleanteri viihtyy normaalissa huonelämmössä, mutta talveksi se vaatii menestyäkseen pitkäikäisenä viileämpää ilmaa, 5-10 astetta. Mullaksi oleanterille sopii Kekkilä Välimerenmulta, Kekkilä Kukkamulta tai Kekkilä Viherkasvimulta.

Kasvukaudella kastellaan runsaasti ja lannoitetaan Kekkilä Kukkaravinteella tai Kekkilä Viherkasviravinteella. Talvella kastelu vähennetään, etenkin viileässä tilassa kastelu saa olla niukka. Kasvi ei pidä sumuttelusta.

Sen voi leikata, kun sen haluaan pysyvän tietyn kokoisena. Mullanvaihto tehdään keväisin. Mullanvaihdon yhteydessä on varottava vaurioittamasta kasvin juuria.

Etsi