Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Pallohortensia

(Vidjehortensia)

Hydrangea arborescens

Pallohortensian Hydrangea arborescens näyttävä kukinto Pallohortensia Hydrangea arborescens

Pallohortensia on nopeakasvuinen koristepensas. Sen kasvutapa on tiheä ja pyöreähkö. Lehdet ovat heleänvihreät, suuret ja herttamaiset. Kauniit valkoiset pallomaiset kukinnot hohtavat heinäkuusta syyskuuhun.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

80-120 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Kasvuvyöhyke:

I-III

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pallohortensian Hydrangea arborescens näyttävä kukinto Pallohortensia Hydrangea arborescens

Pallohortensia sopii yksittäiskasviksi, omaksi runsaaksi ryhmäkseen tai perenna- ja pensasryhmiin. Korkeutta ja leveyttä pensas kasvaa 80-120 cm. Pallohortensia menestyy vyöhykkeillä I–II(III).

Pystykasvuiset, paksut vaaleanruskeat versot harmaantuvat vanhemmiten. Valkoiset, tuoksuttomat kukinnot ovat 20–30 cm leveät. Hortensia kasvattaa runsaasti tyvivesoja. Kasvi on myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Kasvupaikaksi on puolivarjo suositeltavin. Jos istutusalue sijaitsee auringossa, multaa on oltava runsaasti. Menestyy happamassa, tuoreessa ja runsasravinteissa ja -multaisessa maassa. Sopiva multa on Kekkilä Hortensiamulta tai  happaman maan kasveille räätälöity Kekkilä Havu- ja rodomulta. Kasville kaivetaan reilu istutuskuoppa. Sopiva istutusväli pensaalle on 70-100 cm.

Kukinta ei kärsi voimakkaasta alasleikkauksesta, sillä se kukkii saman vuoden versoilla. Pensas leikataan vuosittain varhain keväällä ennen uusien lehtien puhkeamista. Leikkaus edistää runsasta kukintaa. Toinen tapa leikkaukseen on poistaa siitä vain hangen yläpuolelta paleltuneet osat, jolloin siitä kehittyy metrin korkuinen.

Pallohortensia tarvitsee kesällä paljon vettä ja ravinteita. Sitä lannoitettaan Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella, joka ylläpitää maan happamuutta. Kasvia ei kalkita. Kuivina kausina pensasta kastellaan reilusti.

Etsi