Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Pesäraunioinen

(Fågelbobräken )

Asplenium nidus

Huonekasvi, jonka lehdet ovat raikkaan vaaleanvihreät. Ne kasvavat kasvin keskeltä ulospäin ruusukemaisesti, muodostaen kasvin keskelle tyhjän tilan. Keskimäärin lehdet ovat noin 50 cm pitkiä ja noin 5-10 cm leveitä.

Valon tarve:

Varjo

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kasvi on sanikkaisiin kuuluva kasvi ja kotoisin Aasian ja Oseanian metsistä. Sen ehytlapaiset, jäykän pystyt, suikeat ja kiiltävät lehdet muodostavat pesämäisen ruusukkeen. Lehdet voivat hyvissä olosuhteissa kasvaa metrinkin korkeiksi ja 20 cm leveiksi. Kasvin vanhojen lehtien alapinnoilla muodostuu ruskeita laikkuja, jotka ovat saniaiselle tyypillisiä itiöpesäkkeitä.

Se pitää hajavalosta tai varjoisesta paikasta. Liiallisen auringonpaahteen seurauksena lehdet vaalenevat ja niihin muodostuu värivääristymiä. Sopiva sijoituspaikka on länsi- tai itäikkuna. Kasvi voidaan sijoittaa myös keskelle huonetta. Normaali huoneenlämpötila on sopiva pesäraunioiselle. Kasvi viihtyy Kekkilä Kukkamullassa tai Kekkilä Viherkasvimullassa.

Muiden saniaisten tapaan kasvi pitää kosteudesta, joten multa tulisi jatkuvasti pitää kosteana säännöllisen kastelun avulla. Se on tosin kestävä saniaislaji, joten se kestää pienen kuivahtamisen silloin tällöin. Kasvia kannattaa myös sumutella säännöllisesti, sillä se on luonnollisessa elinpiirissään tottunut kosteuteen.

Kasvi ei tarvitse kovin runsaasti lannoitusta. Keväästä kesään riittää Kekkilä Viherkasviravinteen tai Kekkilä Kasviravinteen lisääminen kasteluveteen noin kerran kuussa.

Kasvin lehdet kannattaa pitää pölyttömänä pyyhkimällä niitä tai kantamalla koko kasvin suihkuun. Sisimpiä, herkkiä ja ohuita, nuoria lehtiä käsitellään varoen.

Se istutetaan tuoreeseen Kekkilä Kukka-tai Kekkilä Viherkasvimultaan joka toinen kevät.

Etsi