Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Piikkityräkki

(Spikeuforbia)

Euphorbia horrida

Nuorena pallomainen ja erikoisen näköinen siniharmaa piikkityräkki on kaktusta muistuttava mehikasvi. Sen versot ovat uurteiset ja piikit näyttävän tumman purppuraiset. Helppohoitoinen aurinkoisen paikan huonekasvi kasvaa lieriömäiseksi.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Värit:

Tummanvioletti Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Piikkityräkki kasvaa luontaisesti Etelä-Afrikassa, missä se kasvaa 75-150 cm korkeaksi ja kukkii pienin keltaisin tai vihrein kukin. Huonekasvina piikkityräkki kasvaa 5-10 cm kokoisesta pallosta 15-20 cm korkeaksi pitkänomaiseksi kasviksi. Versot ovat syvään uurteiset. Terävien harjujen päällä kasvaa tummat, purppuraiset piikit. ”Piikit” ovat oikeammin jäänteitä kukkavanoista. Piikkityräkki kasvattaa uusia pallomaisia, versoja tyveltään. Tyräkkien tärkeä tuntomerkki, joka erottaa ne kaktuksista, on kasvin sisällä oleva maitiaisneste. Maitiaisneste on yleensä myrkyllistä ja aiheuttaa ihoärsytystä.

Piikkityräkki pitää valoisasta ja hajavaloisesta kasvupaikasta. Suoraa auringonpaahdetta se sietää huonosti, sillä mehikasvien versot korkkeutuvat herkästi liian kovassa auringonpaisteessa. Normaali huoneenlämpö sopii piikkityräkille ympäri vuoden. Piikkityräkki viihtyy hiekansekaisessa ja niukkaravinteisessa Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimullassa. Multa voidaan vaihtaa vuosittain, mutta kookkaampaa ruukkua kasvi tarvitsee vain harvoin.

Mehikasvina piikkityräkki pystyy varastoimaan vettä varsiinsa. Se kastellaan kerralla kunnolla ja sen jälkeen multa saa kuivua kokonaan. Ylikastelu on mehikasvin yleisin kuolemisen syy. Kasvukaudella piikkityräkki lannoitetaan 1-2 kertaa kuukaudessa miedolla Kekkilä Viherkasviravinne -liuoksella. Talveksi lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään niukaksi.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.