Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Pylvästyräkki

(Trekantseuforbia)

Euphorbia trigona

Pylvästyräkki on nopeakasvuinen suuri mehikasvi, jonka kasvutapa muistuttaa kasvutavaltaan kynttelikköä. Huonekasvina pylvästyräkki on kestävä ja helppohoitoinen, kun sen sijoittaa suoraan auringonvaloon tai hajavaloon.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Vihreät lehdet Vaaleanvihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Eteläisestä Afrikasta kotoisin oleva pylvästyräkki voi kasvaa 2-3 metrin korkuiseksi pensaaksi tai pieneksi puuksi. Haarovat versot ovat kolmi- tai nelisärmäisiä, vihreitä tai harmaankirjavia, 4-5 cm paksuja ja niissä on harmaanvihreitä juovia. Haaroissa kasvaa pieniä lusikkamaisia 3-5 cm pituisia lehtiä ja lehtihangoissa on kaksi ruskeaa piikkiä, joiden pituus on noin 5 mm. Jos verso vahingoittuu se erittää vaurion kohdalta maitiaisnestettä. Maitiaisneste saattaa aiheuttaa ärsytystä iholle tai silmiin joutuessaan. Kasvista on olemassa myös muotoja, jotka ovat versoista ja lehdistä punertavia.

Se sijoitetaan valoisaan paikkaan. Se viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, talvella lämpötila voi olla viileämpikin. Vetoista paikkaa tulee kuitenkin välttää. Tyräkki sietää hyvin huoneilman kuivuutta. Kasvin multa vaihdetaan joka toinen vuosi keväällä. Sopiva multa on Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta.

Mehikasvina tyräkki pystyy varastoimaan hyvin vettä. Se kastellaan kerralla kunnolla ja sen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa. Talvella kastelu saa olla niukka. Ylikastelua se ei kestä, vaan alkaa näivettyä. Kasvia lannoitetaan keväästä syksyyn kerran viikossa Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella. Talvella ei lannoiteta.

Pylvästyräkin ylimpiä versoja voi katkaista. Säännöllinen latvominen auttaa kasvia vankistumaan haaroittumaan sopusuhtaisesti.

Pylvästyräkkiä on helppo lisätä leikatuista versonpätkistä. Pistokkaat saavat olla 10-15 cm pitkiä. Leikatessa suojakäsineet ovat tarpeelliset piikkien ja maitiaisnesteen vuoksi. Leikkauspintoja voi suihkuttaa kylmällä vedellä, jolloin maitiaisvuoto tyrehtyy nopeammin. Pistokkaiden annetaan kuivahtaa viikon verran, jonka jälkeen ne istutetaan Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan. Pylvästyräkki juurtuu nopeasti.

Etsi