Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Syyläkaktus

(Vårtkaktussläktet)

Mammilaria

Syyläkaktus mammillaria Kekkilä

Syyläkaktukset ovat eräs laajimmista kaktuskasvisuvuista. Suvun monien lajien helppohoitoisuus, monipuolinen ulkonäkö ja kiitollinen kukkiminen ovat tehneet niistä suosittuja huonekasveja. Syyläkaktuksiin kuuluu sekä pyöreitä että pitkänomaisia lajeja.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Limenvihreä Keltainen

Kukinta-aika:

Läpi vuoden

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Syyläkaktus mammillaria Kekkilä

Useimmat syyläkaktukset ovat kotoisin Meksikosta, mutta suvun lajeja esiintyy koko Yhdysvaltojen eteläosista Kolumbiaan, Venezuelaan ja Karibianmeren saarille ulottuvalla alueella. Syyläkaktukset ovat pyöreitä tai pitkänomaisia, 1–20 cm leveiksi ja 1–40 cm korkeiksi kasvavia kaktuksia. Ne kasvavat usein mättäiksi, kun varsien tyveltä kasvaa uusia pallomaisia versoja. Suomessa syyläkaktukset myydään yleisimmin 5-10 cm korkuisina. Syyläkaktusten varressa ei ole kaktuksille tyypillisiä pitkittäissuuntaisia uurteita vaan spiraalin muotoon asettuneita nystyjä. Piikkien koko ja kaktuksen karvaisuus vaihtelee lajeittain. Niiden muoto vaihtelee pyöreästä kartiomaiseen. Syyläkaktukset kukkivat yleensä runsaasti. Kukat puhkeavat kehämäisesti kasvin yläosasta ja ne ovat tavallisesti melko pieniä, 1-2 cm leveitä. Kukat ovat tavallisesti punaisia, vaaleanpunaisia, valkoisia, kellertäviä tai vihreitä.

Syyläkaktus viihtyy aurinkoisella paikalla, myös suorassa auringonpaisteessa ja paahteessa. Kiiltäväpintaisia lajeja voi joutua varjostamaan varhain keväällä. Syyläkaktus menestyy normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden, mutta kukintaa edistää talvilepo viileämmässä, valoisassa tilassa. Syyläkaktus istutetaan Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan. Suurempi ruukku vaihdetaan vasta, kun juuret täyttävät vanhan ruukun.

Syyläkaktusta kastellaan kerralla runsaasti, jonka jälkeen mullan annetaan kuivua kunnolla ennen seuraavaa kastelua. Ylikastelua tulee välttää, sillä kaktukset varastoivat vettä varsiinsa ja tulevat pitkään vesivarannolla toimeen. Talvella kastellaan hyvin niukasti. Syyläkaktusta lannoitetaan keväästä syksyyn 1-2 kertaa kuukaudessa Kekkilä Viherkasviravinteella.

Etsi