Hyppää sisältöön

Sademetsä pöydällä – Suljetut terraariot

Suljetut terraariot, jotka tehdään kannelliseen astiaan, sopivat kosteiden, trooppisten olojen kasveille, kuten esimerkiksi saniaisille, pitsilehdille ja sammalille. Myös osa ilmakasveista viihtyy suljetussa terraarioasetelmassa.

Teksti ja styling: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Purkin kannen alla

Suljetun terraarioasetelman helppohoitoisuus perustuu yhteyttämiseen. Suljetuissa olosuhteissa valon vaikutuksesta kasvit yhteyttävät, luovuttavat kosteutta, joka kondensoituu lasin seinämiin ja valuu kasvien käyttöön. Näin kasveille muodostuu lasin suojissa oma ekosysteemi, ja kasvit voivat elää pitkiäkin aikoja ilman mitään hoitoa. Olosuhteet ovatkin kuin trooppisen sademetsän tai kasvihuoneen kaltaiset. Kun valitset suljettuun terraarioon oikeanlaiset kasvit ja sijoitat istutuksen sopivalle hajavalon paikalle, selviää istutus pitkiäkin aikoja ilman huolenpitoa.

 

Kekkilä suljettu terraario Nyt vihertääKekkilä suljettu terraario Nyt vihertää

Suljettu terraario sopii trooppisten olojen kasveille, kuten pitsilehdille tai sammalille

Tee itse: suljettu terraario

1. Mieti sopiva astia, jossa on suljettavissa oleva kansi tai käytä lasikupua ja astiaa. Astian on hyvä olla tarpeeksi kookas, jotta sen sisälle mahtuu tarpeeksi kevytsoraa ja multaa ja ennen kaikkea kasveja.

2. Levitä astian pohjalle Kekkilä Ruukkusorasta tai Viherkasvisorasta salaojitus. Suhteuta salaojituskerros suhteessa astian ja kasvien kokoon. Usein pienissä terraarioissa käytetään sentin parin verran kevytsoraa.

3. Lisää Ruukkusorakerroksen päälle Kekkilä Viherkasvimultaa tai Kukkamultaa. Halutessasi voit sekoittaa mullan sekaan myös hieman Ruukkusorarakeita tai Viherkasvisoraa.

 

Kekkilä suljettu terraario Nyt vihertää

Sorasta ja mullasta saat rakennettua kasvualustan suljettuun terraarioon.

4. Valitse mieleiset, trooppiset kasvit suljettuun terraarioon. Käytä erityisesti pienikokoisia lajeja ja lajikkeita, joiden multapaakut ovat tarpeeksi pieniä mahtuakseen astian aukosta sisään. Terraariossa ei ole toiveissa rehevää kasvua, joten voi olla hyvä valita myös hitaasti kasvavia kasvivaihtoehtoja. Monipuolinen, luonnollisempi vaikutelma kaipaa muutaman kasvin.

5. Kastele taimien multapaakut. Tarkista, että multapaakku mahtuu menemään astian suuaukosta. Jos suuaukko on pieni, jaa taimipaakku puoliksi tai osiin, jotta saat taimet istutetuksi.

6. Istuta taimet lasiastian sisälle. Käytä apuna erilaisia puikkoja, suikkapuikkoa ja viinipullonkorkkia, ruokailuvälineitä tai
oikeita terraariopuutarhan työvälineitä.

 

Kekkilä-suljettu terraario Nyt vihertääKekkilä-suljettu terraario Nyt vihertää

Terraariopuutarhoissa kannattaa käyttää pienikokoisia ja hitaasti kasvavia lajikkeita.

7. Viimeistele istutus maisemoimalla mullan pinta. Viherkasvien suljettuun terraarioistutukseen sopii katteeksi sammal, pinjakate tai erilaiset kivet. Jos taimet olivat märkiä, älä kastele, vaan laita kansi kiinni. Jos taimet ja kasvualusta ovat kuivat ja kaipaavat kosteutta, kastele todella maltillisesti, esimerkiksi sumuttamalla. Liika kosteus alussa voi pilata terraarion olosuhteet heti alkuunsa.

8. Sijoita trooppisten kasvien suljettu terraarioistutus hajavalon tai varjon kasvupaikalle. Mitä enemmän valoa istutus saa, sitä enemmän astian sisällä kasvit yhteyttävät ja tuottavat itselleen kosteutta.

Suljetun terraarion hoito

Ole varovainen suljetun terraarion kastelun suhteen, jotta kosteus astian sisällä ei nouse liialliseksi. Jos kasvit näyttävät tarvitsevan vettä, kannattaa kasveja hyvin maltillisesti sumuttaa mieluummin kuin kastella kastelukannulla, jolloin todennäköisesti tulee lisänneeksi suljettuun terraarioon liikaa vettä. Liika kosteus rikkoo helposti ekosysteemin ja mädännyttää kasvit. Suljetussa terraariossa kasvit voivat kuitenkin elää jopa ilman mitään hoitotoimenpiteitä ja kastelua.

 

Kekkilä bookazine terraariot

Viimeistely tehdään sammalilla, katteilla sekä kivillä.

Etsi