Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Tarhapimpinellaruusut

(Pimpinellros)

Rosa Pimpinellifolia-ryhmä

Tarhapimpinellaruusu Rosa pimpinellifolia golden wings

Tarhapimpinellaruusut ovat juhannusruusun ja muiden pensasruusujen risteymiä. Tarhapimpinellaruusut ovat kestäviä, sitkeitä ja kauniita pensasruusuja, jotka kukkivat runsaasti valkoisin, keltaisin, punaisin ja vaaleanpunaisin kukin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhapimpinellaruusu Rosa pimpinellifolia golden wings

Tarhapimpinellaruusut ovat monikäyttöisiä ja kiitollisia pensasruusuja, jotka menestyvät muista ruusuista poiketen myös kuivilla ja kuumilla kasvupaikoilla. Ne kasvavat lajikkeesta riippuen tiiviiksi, 100-200 cm korkeiksi koristepensaiksi. Siro, pienehkölehdykkäinen lehdistö pysyy koko kesän terveenä. Lehdistön väri vaihtelee lajikkeesta riippuen haalean vihreästä tummanvihreään. Monilla lajikkeilla on kaunis syysväri ja tummat, pyöreät kiulukat. Kukka voi olla yksinkertainen tai eri asteisesti kerrannainen. Lajikkeesta riippuen tarhapimpinellaruusut menestyvät kasvuvyöhykkeillä I-VI.

’Golden Wings’ kukkii kauan yksinkertaisin, suurin, kullankeltaisin kukin. ’Linnanmäen Kaunotar’ on Helsingin Linnanmäeltä löydetty lajike ja yksi parhaimmista vanhoista ruusuistamme. Se kukkii runsaasti ja varhain kesäkuussa vaaleankeltaisin-kermanvalkoisin kukin. ’Tove Jansson’ on FinE-lajike ja sen kukinta on alkukesällä noin kahden viikon ajan loistavan tummanpunainen. Kukat ovat yksinkertaiset. ’Ruskela’-lajikkeella on kerrannaiset puhtaan roosat kukat. ’Red Nelly’n loistavan punainen kukka on yksinkertainen.

Tarhapimpinellaruusut viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Ne ovat vaatimattomia kasvualustansa suhteen ja menestyvät kuivillakin paikoilla, mutta kasvavat tuuheammiksi syvämultaisessa, ravinteikkaassa maaperässä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on lajikkeesta riippuen 50-100 cm.

Tarhapimpinellaruusut tyytyvät vähään hoitoon. Ne ovat terveitä ja sitkeitä pensaita.

Keväisin ruusut kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Vanhoja ja heikommin kukkivia oksia leikataan vuosittain varhain keväällä tai syksyllä. Oksat poistetaan 10 cm korkeudelta. Pensaat kestävät myös alasleikkauksen. Osa lajikkeista vesoo runsaasti, joten vesoja voi poistaa leviämisen estämiseksi.

Etsi