Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Timanttiananas

(Juvelblomma)

Guzmania lingulata

Timanttiananas Guzmania lingulata keltainen Timanttiananas Kekkilä

Timanttiananas on ananaskasvi, joka menestyy hyvin huonekasvina. Kasvilla on yleensä kapeat vaaleanvihreät lehdet, jotka muodostavat lehtiruusukkeen. Kukinto kasvaa korkealle lehtiruusukkeen keskeltä ja sitä reunustavat värikkäät suojuslehdet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Ruusunpunainen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Lannoite:

Kasviravinne

Timanttiananas Guzmania lingulata keltainen Timanttiananas Kekkilä

Kasvi on kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikan trooppisista oloista. Sen kukinnon ja lehtien väri sekä muoto vaihtelevat ananaslajikkeesta riippuen. Kasvi kasvattaa tähkämäisen kukinnon, jossa on näyttävän näköiset punertavat, oranssit, keltaiset, liilat, kermanvaaleat tai kaksiväriset suojalehdet ja pienet kellertävät tai valkoiset kukat. Kukinto kestää useita kuukausia. Kasvin korkeus on 20-50 cm.

Se kukkii lehtiruusukkeellaan vain kerran. Samoihin lehtiruusukkeisiin ei kehity uusia kukkia. Ananas kasvattaa sivuversoja, jotka voivat myöhemmin kukkia. Aananakset ovat tuoksuttomia ja muutenkin kasveja, jotka eivät suuremmin allergisoi, joten ne sopivat moneen kotiin.

Viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa, mutta selviää melko varjoisassakin. Suorasta auringosta se ei pidä, sillä sen lehdet palavat herkästi. Ananas nauttii kasvukaudella lämpimästä ilmasta, alin lämpötila on 15 astetta. Se viihtyy ravinteikkaassa ja ilmavassa mullassa, kuten Kekkilä Kukkamullassa.

Timanttiananasta kastellaan aina sekä juurille että lehtisuppilon sisään. Multaa saa välillä kuivahtaa, mutta lehtisuppilossa tulisi aina olla vähän vettä. Kasteluveden joukkoon lisätään Kekkilä Kasviravinnetta parin viikon välein. Timanttiananas on alunperin sopeutunut hyvin kosteaan ilmaan, minkä vuoksi sitä kannattaa sumuttaa usein huoneenlämpöisellä vedellä.

Kun timanttiananas on kukkinut, sitä ei kastella enää lehtisuppiloon. Kukinnan jälkeen se kasvattaa uusia sivuversoja emoruusukkeen tyveen ja kukkinut ruusuke kuolee.

Emokasvin tyveltä irrotetut sivuversot voi laittaa omiin ruukkuihinsa ilmavaan kasvualustaan kasvamaan. Nuorista versoista kehittyy parin vuoden aikana kauniisti kukkiva kasvi.

Timanttiananas talvehtii parhaiten hieman viileämmässä, mutta valoisassa paikassa. Talvella ei lannoiteta.

Sivuversoista kasvatettujen timanttiananasten kukkimista voi edistää omenien avulla. Kasvi asetetaan pariksi päiväksi lähelle omenavatia tai suljetaan varovasti muovipussiin, jossa on omena. Omenista kehittyy kypsytyshormonia, joka saattaa laukaista timanttiananaksen kukinnan.

Etsi