Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Toppakaktus

Matucana madisoniorum

Toppakaktus Toppakaktus

Toppakaktus Matucana madisoniorum on persoonallinen, pyöreähkö, erikoinen kaktus, jossa on vähän, mutta melko pitkähköjä, sivulle taipuvia piikkejä. Yleensä kasvi kasvaa yksittäisenä, mutta vanhat yksilöt voivat muodostaa ryppään.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

5-15 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Toppakaktus Toppakaktus

Matucana madisoniorum on harvinaisempi toppakaktus, joka on kotoisin Perun alueelta. Sen olemus on säntillinen pallomainen. Kasvukauden aikana voi tapahtua nopeaakin kasvua, vaikka kasvia ei lannoittaisikaan.

Mullassa on hyvä olla kaliumia, mutta typpeä mahdollisimman vähän. Sopiva multa on Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimulta. Myös Kekkilä Viherkasvisora tai kaktusmullan ja viherkasvisoran sekoitus sopivat tälle kaktukselle.

Matucana madisoniorum voi kukkia suhteellisen nuorena. Jo pari kolme vuotta vanhat yksilöt voivat ilahduttaa kukin, jotka värittyvät valkoiseen, oranssiin, oranssinpunaiseen tai punaiseen.

Matucana madisoniorum on herkkä kosteudelle ja omaa herkän juuriston. Sitä kannattaakin kastella aina vain kasvukaudella keväästä syksyyn, mutta jättää kastelu talvella väliin. Mullan tulee kuivua kunnolla kasteluiden välissä.

Huoneenlämpö sopii kasvatukseen. Pidä Matucana madisoniorum myös talvella huoneenlämmössä. Viileässä sen juuristo voi saada vaurioita.

Lannoitustarve on hyvin vähäinen. Lannoita korkeintaan keväällä tai alkukesällä hyvin miedolla lannoitteella, jossa on kaliumia. Sen sijaan typpeä ei tälle kaktukselle suositella. Sopiva lannoite on esimerkiksi veteen liukeneva Kekkilä Syyslannoite, joka sisältää kaliumia, mutta ei typpeä. Laita kastelukannuun veitsenkärjellinen syyskastelulannoitetta per 1 litra ja sekoita hyvin. Samalla annoksella voit kastella myös muita kaktuksia.

Etsi