Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Uurremuori

Peperomia caperata

Uurremuori säväyttää tummasävyisillä, syvästi juovikkailla lehdillä. Lehdet voivat olla joko syvän purppuran väriset, miltei mustat tai hyvin tummanvihreät. Uurremuori on helppohoitoinen ja kiitollinen viherkasvi, kunhan sitä ei kastele liiaksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10-20 cm

Värit:

Limenvihreä Tummanvioletit lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kasviravinne

Uurremuori on matala ja mätästävä viherkasvi. Lehdet ovat nahkeat, paksut, jopa mehikasvimaiset. Koristearvo on lehdissä, vaikka uurremuori voi kukkiakin. Kukkia voisi kuvata puikkomaisiksi, erikoisiksi, mielenkiintoisiksi, mutta ei niinkään kauniiksi.

Uurremuori viihtyy tavallisessa huoneenlämmössä. Talvella lämpötila voi olla viileämpikin, ei kuitenkaan alle 15 astetta. Lempeä hajavalo, itä- ja pohjoisikkunat sopivat uurremuorille.

Uurremuori viihtyy vettä läpäisevässä kasvualustassa. Istuta uurremuori Kekkilän Viherkasvimultaan tai Kekkilän Kukkamultaan. Mullan sekaan voi lisätä hiekkapitoista Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaa tai Ruukkusoraa. Käytä reiällistä ruukkua, jonka salaojitat Kekkilän Ruukkusoralla. Liikakastelu mädättää helposti uurremuorin juuriston.

Uurremuoria voi lisätä jakamalla ja lehtipistokkaista. Pistokastaimet voi istuttaa suoraan kosteaan hiekansekaiseen multaan.

Periaatteessa uurremuori on helppo ja kestävä huonekasvi. Se ei vaadi poppakonsteja, mutta ongelmallisinta on kastelu. Kastele uurremuoria säännöllisesti, mutta mullan pitää kuivahtaa parin sentin syvyydeltä kastelujen välissä. Vältä liiallista kastelua. Kastele kesäaikaan keskimäärin kerran viikossa, riippuen kasvupaikan valo- ja kosteusolosuhteita. Vähennä kastelua talvella, mutta älä anna mullan kuivua rutikuivaksi. Vältä myös kasvin kastelua suoraan lehdille ja lehtien tyvelle, jotta ne eivät mätäne. Uurremuori pitää ilmankosteudesta, joten sumuttele usein.

Anna uurremuorille mietoa lannoitetta, esimerkiksi Kekkilä Kasviravinnetta tai Kekkilä luonnonmukaista Merilevää, keväästä syksyyn, 1-2 krt/kk.

Etsi