Hyppää sisältöön

Kekkilän trendiraportti 2020: Meaningful Green Life

Mitkä ovat merkittävimmät megatrendit, jotka tällä hetkellä vaikuttavat puutarhaharrastuksen? Mitkä asiat tekevät puutarhanhoidosta merkityksellistä? Miten puutarhaharrastus on muuttumassa?

Kekkilän Trendiraportissa tarkastellaan puutarhaharrastusta globaalien megatrendien kautta. Haluamme kantaa vastuuta ja vaikuttaa ratkaisujen löytämiseen. Ihmiset ovat halukkaita tekemään kestäviä valintoja arjessaan, ja se näkyy niin luontopohjaisten harrastusten suosion kasvuna kuin kasvispainotteisen ruokavalion nopeassa omaksumisessa.

Trendiraporttia laatiessamme olemme käyttäneet eri tutkimuksiamme, tuoreimpina Kekkilä parveke- ja kompostoritutkimukset (2019) ja markki­nointitutkimukset. Olemme myös hyödyntäneet teettämäämme Milleniaalit puutarhassa -tutkimusta (Pentagon Insight, kevät 2018) ja analysoineet paljon muita tutkimuksia puutarhanhoidosta, yhteisöllisyydestä sekä eri sukupolvien käyttäytymisestä ja kulutustottumuksista.

 

Kekkilä pieni parveke istutuslaatikot


Kekkilä pieni parveke istutuslaatikot

Puutarhasta iloa ja merkitystä elämään

Yksi meistä parantaa maailmaa istuttamalla enemmän puita sitomaan hiilidioksidia, toinen kasvattaa itselleen ja perheelleen salaattia ja yrttejä. Innokas kotipuutarhuri luo kauniita, rentouttavia vihreitä ympäristöjä itselleen ja rakkailleen. Perehtynyt kasviharrastaja taas kerää harvinaisia lajikkeita tuleville sukupolville. Riippumatta siitä, mikä on puutarhanhoidon syy, nautimme siitä kukin omalla tavallamme – se luo merkityksen tunteen hektisessä ja jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa.

Tavat harrastaa puutarhanhoitoa muuttuvat. Ikääntyneet tai kiireiset ihmiset muuttavat isoista taloista huoneistoihin ja paritaloihin, joissa puutarhalle on tilaa vain rajallisesti: parvekkeilla, pienillä takapihoilla ja terasseilla. Puutarhan muuttuessa pienemmäksi tarpeet muuttuvat. Yksi muutos on yhteisöllisyyden lisääntyminen; koska yksilöillä on vähemmän omaa tilaa, hyödynnetään kasvien kasvattamiseen enemmän yhteisiä paikkoja kuten taloyhtiöiden piha-alueita ja kattopuutarhoita. Myös digitalisaatio ja yhä stressaavampi arki koskettaa kaikkia, koululaisista vanhuksiin. Jokapäiväinen stressi saa yhä useammat ihmiset etsimään vetäytymispaikkaa omalta parvekkeelta tai viheralueilta.

Vuoden 2020 trendinä luonnon monimuotoisuus kaupungissa

Ilmastokriisi ja biodiversiteetin köyhtyminen on vakava uhka. YK:n mukaan 40% pölyttäjistä – etenkin mehiläisistä ja perhosista – uhkaa maailmanlaajuinen sukupuutto. Moni on jo huomannut, että voimme auttaa pölyttäjiä luomalla isoja ja pieniä niittyjä niin puutarhaan, patiolle kuin parvekkeelle. Kaupungit puistoineen, kasveineen ja laajoine niittyalueineen ovat itse asiassa tunnettua monipuolisempi ympäristö monille hyönteisille, linnuille ja muille lajeille.

Puutarhan tai piha-alueen ei tarvitse olla täydellisen siisti ja hallittu. Suosimalla luonnonlajeja ja jättämällä kuihtuneita kasvinosia maatumaan tuetaan luonnon monimuotoisuutta, luodaan suojapaikkoja eläimille, parannetaan maata – ja helpotetaan myös puutarhurin omaa työtä. Raporttiin on koottu vinkkilistoja, mitä jokainen voi omassa ympäristössään helposti tehdä ja miten luontopiha toteutetaan.

Luonnonmukaisuuden trendiä tukee myös maineikkaan Chelsea Flower Shown vuoden 2019 teema ”Paluu luontoon”. Yrttejä ja luonnonkukkia yhdistellään perinteisiin puutar­hakasveihin ja erilaisia muotoja ja värejä yhdistelemällä saadaan aikaan kauniita, luonnollisia kokonaisuuksia.

 

Kekkilä trendiraportti pioni mehiläinen


Kekkilä trendiraportti pioni mehiläinen

Lataa koko raportti käyttöösi

Kekkilän Trendiraportti kattaa useita eri teemoja:

1. Puutarhasta iloa ja merkitystä elämään

2. Pienen tilan vihreät keitaat

3. Vanha tuttu pelargoni

4. Syötävää ja kaunista helposti

5. Kasvimaiden paluu kaupunkiin

6. Viherkasvit lemmikkeinä

7. Kutsu luonto kaupunkiin

8. Chelsea Flower Shown trendit

9. Elämän puut

10. Puutarhaharrastajat jakautuvat

Lataa koko raportti käyttöösi täältä: https://www.kekkila.fi/trendiraportti/

 

Lisätiedot puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio, mari.kaartokallio@kekkila.fi, +358 40 684 0978

 

Etsi