Hyppää sisältöön

Vie Kesäkokkailut uudelle tasolle – kasvata maukas sato helposti Kekkilän uusilla tomaatti- ja chiliviljelytuotteilla

Miltä kuulostaisi, jos voisit napata auringon kypsyttämät, punaiset, mehukkaat tomaatit parvekkeeltasi suoraan salaattiin? Tai kenties tuoreet ja tuliset chilit aasialaiseen wokkiin? Uudet Kekkilä Tomaatti- ja chilimulta sekä Tomaatti- ja chililannoite tekevät maukkaan sadon viljelystä mahdollisimman helppoa. Ensi kesän sato laitetaan aluilleen nyt!

Mitäpä hyvän ruuan ystävä ei olisi valmis tekemään maukkaan annoksensa eteen?

Ruokahifistelijän seuraava valloitus onkin omien tomaattien ja chilipaprikoiden kasvattaminen. Herkullisten raaka-aineiden kasvattaminen onnistuu helpoiten laadukkaalla, viljelyyn sopivalla mullalla ja lannoitteella. Kekkilän tuotteilla kasvatat mehukkaat tomaatit ja tuliset chilit omalla pihallasi tai parvekkeellasi. Hyvä sato palkitsee kärsivällisen kasvattajan juuri sopivasti kesäkokkailuille. Lue kasvatuksen täsmävinkit tiedotteen lopusta.

Kekkilän tuotteilla kasvatat maukkaan sadon helposti

Tomaattien siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan, kun taas chilien kylvöajoissa on enemmän vaihtelua. Mutkia voi oikoa ostamalla suoraan taimen myöhemmin keväällä, mutta jos haluat nauttia itse kasvattamistasi tomaateista ja chileistä, nyt kannattaa laittaa parveke tai valoisa viljelynurkkaus kotonasi kuntoon. Taimia ei kannata istuttaa mihin tahansa kasvualustaan. Runsaan tomaatti- ja chilisadon kasvattamisesta tulee mahdollisimman helppoa, kun käytät Kekkilä Tomaatti- ja chilimultaa. Se on erityisesti parveke- ja ruukkuviljelyyn suunniteltu erikoismulta, johon sekoitettu kasvusammal parantaa kasvualustan vedenpidätyskykyä ja pidentää kasteluväliä. Multaan valmiiksi lisätty ruukkusora puolestaan varmistaa juurille riittävän ilmatilan. Tomaatti- ja chilimullassa on valmiiksi ravinteita kasvuunlähtöön ja Kekkilä Juurivoima™-humusyhdistettä, joka edistää ravinteiden vapautumista ja vauhdittaa juurtumista. Suositushinta noin 8–10 €.

Jotta pääset nauttimaan mahdollisimman herkullisista tomaateista ja chileistä sadonkorjuun aikaan, lannoituksen pitää olla kunnossa. Kekkilä Tomaatti- ja chililannoitteen tasapainoinen ravinnekoostumus, erityisesti tomaatin kasvulle tärkeä kaliumpitoisuus sekä luontaiset hivenravinteet varmistavat runsaan kukinnan ja maukkaan sadon. Veteen sekoitettava erikoislannoite on kaiken lisäksi vielä todella riittoisaa: yhdestä purkista saa jopa 100 litraa valmista lannoiteliuosta. Suositushinta noin 7,5 €.

Tomaattien ja chilien kasvattamiseen tarvitset hyvän kasvualustan ja lannoitteen lisäksi vain sopivan kokoiset ruukut. Tomaatin taimi tarvitsee noin 10 litraa kasvutilaa ja chili 5–10 litraa. Runkotomaatin tukemiseen tarvitset narua, jotta voit sitoa kasvin esimerkiksi parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaateille tueksi riittää tukeva keppi. Kekkilä Tomaatti- ja chilimulta ja Kekkilä Tomaatti- ja chililannoite ovat saatavilla hyvin varustelluista puutarha- ja kodintarvikemyymälöistä. Ne valmistetaan Suomessa Kekkilän tehtailla puhtaista ja turvallisista raaka-aineista. Kekkilä tomaatti- ja chilituotteet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia, joten ne sopivat vegaanille.

Mausta ruokaa chilillä miedosta extratuliseen

Erikokoisia, -muotoisia, -värisiä ja -makuisia chililajikkeita on runsaasti tarjolla. Viljeltävä lajike kannattaa valita sekä omien makumieltymysten että kasvatusolosuhteiden mukaan. Chilien kasvattaminen onnistuu niin ulkona aurinkoisella paikalla kuin sisällä lisävalojen avulla. Lajikkeiden valinnassa kannattaa varmistaa, että tulisuus sopii omalle suulle. Esimerkiksi Medina on hyvä keskitulinen lajike. Naposteluun ja grilliin sopii puolestaan mieto Padron. Olitpa sitten kasvattamassa chiliä ensimmäistä kertaa tai jo edistyneempi hifistelijä, on chilin kasvatus nyt helppoa. Kekkilän tuotevalikoimasta löydät kaiken mitä tarvitset tulisen sadon kasvattamiseen.

Chilipaprikan kasvatus onnistuu vaikka ikkunalaudalla. Muista vain nämä:

1. Kylvä chilin siemenet kevyesti kasteltuun Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan ja peitä ohuelti mullalla. Kylvä jokaiseen ruukkuun 2–3 siementä. Aseta ruukut lämpimään paikkaan.
2. Chilin voi kasvattaa sekä sisällä että ulkona. Ruukut voi halutessa siirtää ulos, kun lämpötila on päivin ja öin vähintään 10 astetta.
3. Huolehdi riittävästä kastelusta. Chili juo runsaasti vettä ja saattaa aurinkoisena päivänä tarvita kastelua sekä aamulla että illalla.
4. Ruoki nälkäisiä kasveja. Kasteluveden mukana ravinteet ovat heti kasvien käytössä. Aloita lannoittaminen 2 viikkoa istuttamisesta ja miedonna annostelua sadon kypsyessä.

Tomaatti on kesäkeittiön vakiomaku

Myös kotona kasvatettujen tomaattien makeus, väri ja maku vaihtelevat lajikkeen mukaan. Varmista kokkaushaaveisiisi sopiva lajike ja kasvutapa, sillä esimerkiksi pensastomaattia ja runkotomaattia hoidetaan hieman eri tavoin. Matalat ja tuuheat pensastomaatit sopivat mainiosti ruukussa ja amppelissa kasvatettavaksi. Ne voi sijoitella vaikkapa lämpimälle seinustalle. Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella taas voi kasvattaa runkotomaatteja. Runkotomaateista suosituimpia ovat nopeasti kypsyvät kirsikkatomaatit.

Näin kasvatat herkulliset tomaatit omalla parvekkeellasi:

1. Istuta taimi riittävän isoon ruukkuun. Yksi tomaatin taimi tarvitsee noin 10 litraa kasvutilaa. Sopiva aika istuttamiselle on, kun yölämpötilat pysyvät 5 asteessa. Suojaa tomaatin taimia hallaöinä harsolla tai kankaalla.
2. Runkotomaatit latvotaan elokuussa. Leikkaa latva niin, että ylimmän kukkatertun yläpuolelle jää kaksi lehteä. Pensastomaateista poistetaan lehtiä kypsyvien terttujen päältä.
3. Muista kastelu ja lannoittaminen. Tomaatti on janoinen läpi kesän ja kasvualustan tulee pysyä kosteana. Veden saannin lisäksi on huolehdittava tuuletuksesta, varjostuksesta ja lannoittamisesta.
4. Huolehdi pölytyksestä, jotta kasvi alkaa tuottaa satoa parvekkeilla ja kasvihuoneissa. Pölytys hoituu kukkaterttuja täristelemällä.

Lähiruokaa parhaimmillaan 

Kun oma sato on kypsä, kokeile vaikka chilitomaatteja uunissa:

  1. Halkaise tomaatit ja pane uunivuokaan
  2. Lisää pinnalle viipaloidut chilit, yrttejä sekä suolaa ja pippuria oman maun mukaan, teelusikallinen fariinisokeria sekä 1-2 teelusikallista öljyä.
  3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  4. Oma kotona kasvatettu ruoka on valmista. Käytä lihan ja kalan lisukkeena tai nauti pastan kanssa.

 

Lisätiedot, tuotenäytteet ja kuvat:
Norra Communications Oy
Nella Kelkka
nella.kelkka@norracomms.fi
puh. 041 518 4544

Lisätiedot Kekkilästä:
Kekkilä Oy
Mari Kaartokallio, puutarha-asiantuntija
mari.kaartokallio@kekkila.fi
puh. 040 684 0978

Kekkilä on osa Kekkilä-BVB:tä, joka on Euroopan johtava puutarha-alan yritys. Toimitamme tuotteita ja palveluja ammattimaisille kasvihuoneviljelijöille, vähittäiskaupalle, kuluttajille ja viherrakentajille yli 100 maahan ympäri maailmaa. Meillä on vahvat tuotemerkit ammatti- ja kuluttajamarkkinoilla, ja niitä markkinoidaan kauppanimillä Kekkilä, Kekkilä Professional, Hasselfors Garden, BVB Substrates, Brill Substrates, BVB Landscaping, Terra Brill, Jardino ja Florentus. Yhdessä asiakkaidemme kanssa kasvamme kohti parempaa tulevaisuutta. Kekkilä-BVB on osa Neova-konsernia.

Julkaistu 31.3.2022

 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.