Hyppää sisältöön

Alku ja juuri

Kasvi kukoistaa, kun sen kasvualusta on valittu oikein. Korkealaatuisen mullan valmistus on taitolaji, jota Kekkilä on kehittänyt merkittävästi eteenpäin viime vuosina.

Multa-asemalla kävijän vastaanottavat korkeat multakasat. Raaka-aineet odottavat sekoitusta, ja valmis kasvualusta odottaa toimitusta asiakkaalle. Kekkilän valmistusprosessi on tarkasti organisoitu ja valvottu. Puhtaat raaka-aineet ovat kaiken perusta. Sen vuoksi esimerkiksi viljeltyä peltomaata tai muuta kasvillisuuden peittämää maata ei käytetä korkealaatuisia kasvualustoja valmistettaessa. Pienikin juuren jäännös voi olla haitallinen, jos se pääsee pikkuhiljaa leviämään uudessa kasvualustassa.

Paikallisuus on valttia

Raaka-aineiden käytössä suositaan paikallisuutta. Maantieteellisestä sijainnista riippuen voidaan havaita suuriakin eroja. Kekkilän Pohjoismaiden tuotepäällikkö Katja Börjesson kertoo, että esimerkiksi hiekkaraaka-aineet vaihtelevat sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään riippuen siitä, ollaanko Joensuussa tai Vantaalla.

Paikallisuus on arvo sinänsä. Pyrimme minimoimaan kuljetuksista kertyvää kuormitusta ja toimimaan lähellä asiakkaita.

Kekkilä hyödyntää tuotannossaan kierrätettyjä raaka-aineita merkittävässä määrin.”Puhtaat kierrätysmoreenit, erityyppiset kompostit sekä metsäteollisuuden sivuvirrat ovat esimerkkejä raaka-aineista, joista on tullut tärkeä osa tuotteitamme”, Börjesson mainitsee. Multa-asemalta löytyy valmiiden tuotekasojen lisäksi erityyppisiä hiekkoja, komposteja, turvetta ja kuorikatteita. Erilaisia lannoitteita, joko orgaanisia tai mineraalilannoitteita, sekä kalkkia ja muita lisäaineita sekoitetaan reseptiin sen mukaan, mistä kasvualustatyypistä on kyse.

Tarkkaakin tarkempaa

Isot kuormauskoneet sekoittavat raaka-aineet ja ravinteet keskenään. Tämän jälkeen seos seulotaan, jotta massasta saadaan tasainen ja helposti käsiteltävä. Seulomisen jälkeen kasvualustat varastoidaan omiin kasoihinsa. Kukin kasa on tarkasti merkitty – sekaantumista tuotteiden välillä ei saa tapahtua.

Kuormauskoneiden kuljettajat ovat vastuussa multakuorman lastaamisesta ja viimeisestä laatutarkastuksesta. Lavalla ei saa olla viljan jäännöksiä, soraa, lasia tai muuta roskaa. Seos tulee lastata puhtaalle alustalle. Kuormauskoneiden kuljettajien tuntuma multaan on tärkeä osa laatutarkkailua, ja heitä koulutetaan säännöllisesti.

Julkaistu Vehreä – Viherrakentamisen ammattijulkaisussa 2016, kirjoittanut Anna Nikkanen

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.