Hiilikrediitit, hiilensidonta, kompensaatio – näin viherrakentamisella vaikutetaan ilmastonmuutokseen
Yritykset ja kaupungit etsivät keinoja lisätä hiilensidontaa ja saavuttaa päästötavoitteensa. Yksi konkreettinen tapa päästölaskennassa on hyvittää omasta toiminnasta aiheutettuja päästöjä hiilikrediiteillä. Mutta mitä hiilikrediitit täsmälleen ottaen ovat – ja miksi niillä on merkitystä juuri viherrakentamisen kannalta?
Entä miten kasvualustavalinta voi vaikuttaa koko viherhankkeen hiilijalanjälkeen? Mitä eroa on kompensaatiolla ja hiilensidonnalla? Näihin saat vastauksia asiantuntijaltamme, Hannes Rummukaiselta, joka toimii Kekkilän Recysling&Landscaping –liiketoiminnan Portfolio Managerina.
Mikä hiilikrediitti on – ja miksi sillä on väliä?
Hiilikrediitti tarkoittaa laskennallista yksikköä, joka vastaa yleensä yhden hiilidioksiditonnin poistamista ilmakehästä tai sen pääsyn sinne estämistä. Krediittejä syntyy esimerkiksi puiden kasvattamisesta, biopohjaisten materiaalien käytöstä ja biohiilen sitouttamisesta maaperään.
Hiilikrediittejä voidaan ostaa ja myydä vapaaehtoisilla markkinoilla, ja niitä hyödynnetään yhä useammin osana organisaatioiden ilmastotiekarttoja. Hiilikrediiteistä puhuttaessa törmätään usein termeihin kuten kompensaatio ja hiilen poisto. Kompensaatiossa päästö hyvitetään jossain muualla tapahtuvalla toimenpiteellä. Hiilensidonnassa taas hiili siirretään konkreettisesti pois ilmakehästä – esimerkiksi sitomalla se maaperään biohiilen avulla.
Luotettava hiilikrediitti perustuu aina todelliseen, mitattavaan ja pysyvään hiilen sidontaan tai päästöjen välttämiseen. Lisäksi se liittyy päästövähennykseen, jota ei olisi tapahtunut luonnostaan tai ilman hiilensidontaprojektia (tällöin puhutaan “lisäisyydestä”), ja jonka vaikutus on todennettu riippumattoman tahon toimesta. Tällaisia sertifiointijärjestelmiä ovat esimerkiksi Verra ja erityisesti Puro.Earth, joka keskittyy teknisiin hiilenpoistoratkaisuihin.
Hiilikrediitin on täytettävä laatukriteerit
Hiilikrediitti ei ole automaattisesti hyvä tai vaikuttava – sen arvo ja luotettavuus määräytyvät sen mukaan, kuinka hyvin se täyttää viisi keskeistä laatukriteeriä.
Ensinnäkin krediitillä on oltava lisäisyys, eli siihen liittyvää päästövähennystä ei olisi tapahtunut tavanomaisella toimintatavalla. Toisin sanoen, krediitti mahdollistaa jotakin, mitä ei muuten tapahtuisi.
Toiseksi tarvitaan pysyvyys: sidottu hiili täytyy säilyä poissa ilmakehästä pitkällä aikavälillä – mielellään vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi biohiilen käytössä, jossa hiili voi pysyä maaperässä hyvin pitkään.
Kolmanneksi, todennettavuus on olennaista. Ulkopuolisen, riippumattoman tahon – kuten Puro.Earthin – on varmistettava, että sidonta on tapahtunut, ja että se vastaa ilmoitettua määrää.
Kaksoislaskennan estäminen tarkoittaa, että sama hiilikrediitti ei voi näkyä usean eri tahon ilmastotaseessa. Jokaisen hiilikrediitin rekisteröinti erikseen ja läpinäkyvästi estävät sen, ettei samaa tekoa kirjata moneen kertaan.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, myönteinen vaikutus. Laadukas hiilikrediittihanke tuottaa hyötyä myös luonnolle tai paikallisyhteisöille – esimerkiksi työllistää alueen ihmisiä tai suojelee luonnon monimuotoisuutta. Näin se rakentaa sekä ilmasto- että sosiaalista arvoa.
Viherrakentaminen osaksi hiilikrediittimarkkinaa
Kun kasvualustassa käytettävä biohiili on rekisteröity luotettavaan päästörekisteriin ja hiilensidonta todennetaan, voidaan sillä syntynyttä ilmastohyötyä myydä vapaaehtoisilla markkinoilla hiilikredittinä.
Rummukainen kertoo, että moni yllättyy siitä, että myös viherrakentaminen voi olla osa hiilikrediittien tuotantoa.
– Esimerkiksi biohiiltä sisältävät kasvualustat voivat sitoa hiiltä maaperään jopa sadoiksi vuosiksi. Kun tavanomaiseen kasvualustaan lisätään biohiiltä tavoitteena luoda hiilinielu, se on konkreettinen toimenpide hiilensidonnan lisäämiseksi kaupunkialueella. Tällaisessa tapauksessa käytetyn biohiilen hiilikrediitit voidaan rekisteröidä suoraan rakennushankkeelle. Konkreettisesta hiilensidontatoimesta saadaan tällöin lupa tehdä todennettu päästövähennys hankkeen päästölaskentaan.
Hiilikrediteistä on hyötyä paitsi ilmaston kannalta, myös liiketoiminnan näkökulmasta. Ne tarjoavat keinon pienentää hiilijalanjälkeä, parantaa vastuullisuusviestintää ja jopa osallistua markkinaan hyvän tuottajana – eli olla aktiivinen ilmastoratkaisujen tarjoaja, ei vain kompensoija.
Kekkilän CO₂-kasvualusta on esimerkki tällaisesta ratkaisusta: se yhdistää konkreettisen hiilinielun luomisen maaperään ja siihen liittyvät hiilikrediitit eli päästöoikeudet.
Yleisesti ottaen poistokrediitit, kuten biohiiltä hyödyntävät ratkaisut, ovat kalliimpia, koska ne todella poistavat hiiltä ilmakehästä ja sitovat sen pysyvästi. Sen sijaan välttelykrediitit, jotka perustuvat päästöjen ehkäisemiseen (esimerkiksi uusiutuvan energian käytöllä), ovat usein edullisempia, mutta niiden hyväksyttävyys vaihtelee – erityisesti tilanteissa, joissa halutaan vahvaa näyttöä konkreettisesta ilmastovaikutuksesta.
Hiilikrediitin hintaan vaikuttavat lisäksi useat muut tekijät, kuten projektin laatu ja läpinäkyvyys, maantieteellinen sijainti sekä markkinakysyntä. Mitä tarkemmin hiilen sidonta on todennettu ja mitä pysyvämmäksi varastointi voidaan osoittaa, sitä suurempi on myös krediitin ilmastoarvo – ja usein myös sen hinta.
Näin CO₂-kasvualusta sitoo hiiltä
Kekkilän CO₂-kasvualusta sisältää biohiiltä, joka sitoo hiiltä pysyvästi maaperään. Biohiili on stabiili, huokoisa materiaali, joka ei hajoa helposti, vaan toimii käytännössä pitkäaikaisena hiilivarastona.
– Käytämme Puro.Earth-järjestelmään rekisteröityä, sertifioitua biohiiltä, joka on valmistettu pääasiassa puupohjaisista raaka-aineista. Biohiili sekoitetaan kasvualustaan tarkkaan määritellyssä suhteessa ja toimitetaan kohteisiin, joissa hiili säilyy pysyvästi maaperässä, kertoo Rummukainen.
Jokainen CO₂-kasvualustan toimitus dokumentoidaan huolellisesti ja siihen liitetään tiedot biohiilen määrästä, sijainnista ja käyttökohteesta. Tämän jälkeen Puro.Earth-järjestelmä luo virallisen hiilipoistoyksikön (CORC, CO₂ Removal Certificate) annetuilla tiedoilla. Kasvualustan ostanut asiakas saa tietoonsa kyseisten hiilikrediittien sertifikaattinumeron.
Rekisteröity hiilensidonta voidaan asiakkaan toimesta hyödyntää ilmastoraportoinnissa, vapaaehtoisessa kompensaatiossa tai osana hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista.
– Käytännössä kaikki kasvualustamme voidaan valmistaa CO₂-kasvualustana, kun reseptiikkaan lisätään biohiili ja sen sisältämät hiilikrediitit. Kohteisiin, joissa hiilipäästöt halutaan minimoida, saadaan tällaisella kasvualustalla merkittävä päästövähennys, muistuttaa Rummukainen.
Haluatko mukaan ilmastoratkaisuun?
Kekkilän CO₂-kasvualusta on enemmän kuin kasvualusta – se on osa rakennettua ympäristöä ja samalla osa kansainvälistä ilmastotyötä. Kun haluat tehdä näkyviä, mitattavia tekoja ilmaston hyväksi, hiilensidonta osana viherrakentamista on vaikuttava valinta.
Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja kartoitetaan, miten Kekkilän CO₂-kasvualusta voisi tukea juuri sinun hankkeesi ilmastotavoitteita.