Hyppää sisältöön

Katupuut komistavat uljasta Lippulaivaa

Espoonlahteen avattiin huhtikuussa uusi kaupunkikeskus Lippulaiva. Kaupunkikeskuksen katu- ja torialue saa komistuksekseen pitkän rivin lehtipuita.


Kohde: Kaupunkikeskus Lippulaiva
Missä:  Espoonlahti, Espoo
Istusalueet: 60 lehtipuuta Kaupunkikeskuksen editse kulkevalle bulevardille. 2500 pensasta ja lähes 60 puuta Espoonlahdenreitille. Reitin varrella myös niittyä ja kunttaa.
Kasvualustat
: Kantava kasvualusta PLUS (65 % sepeliä, 35 % multaa, jossa kompostia, muita pitkäkestoisia ravinteita ja TerraCottem-maanparannusainetta), Istutusmulta PLUS, Kattopuutarhamulta PLUS, Niittymulta kuiville niityille, Rakennekasvualusta

Lippulaivan edustalla valmisteltiin viime syksynä istutusalustaa Harvialan taimitarhalta siirrettäville saarnille, tammille ja pihlajille. Puita istutetaan tien molemmin puolin ja ajoratojen väliin, joten maan alla olevat rakenteet ovat tärkeitä juuriston hyvinvoinnille.

Artikkelikuva-Kaupunkikeskus lippulaivan viherrakennustyömaalta - Elina Laitinen ja Paulina Nyberg

Elina Laitinen (vas.) ja Paulina Nyberg syksyllä 2021 Lippulaivan työmaalla seuraamassa Kantavan kasvualustan levitystä.

– Puille tulee noin metrin kerros kantavaa kasvualustaa. Sen alla on suodatinkangas ja muut maa-aineskerrokset. Metrin kasvukerros riittää, sillä puiden juuret levittäytyvät pääasiassa vaakasuunnassa, työmaapäällikkö Elina Laitinen Peab Asfaltilta kertoo.

Kaupunkikeskuksen editse kulkeva bulevardi on 600 metriä pitkä ja sille sijoitetaan 60 lehtipuuta. Ajoratojen väliin rakennetaan kiveys luonnonkivistä. Kadulle tehdään lisäksi noppakiveyksiä, betonikiveyksiä ja graniittilaatoituksia. Ajoradat asvaltoidaan. Kantava kasvualusta sijoitetaan kiveysten alle.

Kekkilä antoi asiantuntija-apua kantavan kasvualustan suunnittelussa ja toimitti kasvualustat katupuille

– Kaksi kolmasosaa kasvualustasta on murskattua kiviainesta. Loppu on multaseosta, jossa on kompostia, muita pitkävaikutteisia ravinteita ja TerraCottem-maanparannusainetta. TerraCottem sisältää kastelukiteitä ja yhdessä orgaanisen aineksen kanssa parantaa kasvualustan vedenpidätyskykyä. Kiveyksen välistä valuva vesi saadaan otettua puiden käyttöön, tuotepäällikkö Paulina Nyberg Kekkilästä sanoo.

– Isoille puille suositellaan kantavan kasvualustan määräksi 25 kuutiometriä, pienemmille riittää 15 kuutiometriä. Metrin kasvukerros on osoittautunut käytännössä toimivaksi, Nyberg opastaa.

Kaupunkikeskuksen taakse rakentuu Espoonlahdenreitti puistomaisine elementteineen. Espoonlahdenreitille istutetaan 2 500 pensasta ja lähes 60 puuta. Raitin varrelle tulee myös niittyjä ja kunttaa.

Puiden kasvualusta kansipiha kekkilä viherrakentaminen

Kaupunkikeskuksen yhteydessä sijaitsevan päiväkodin kansipihalle istutettiin puita. Kasvualustaksi valittiin kevennetty Kattopuutarhamulta PLUS.

Espoonlahdenreitin alueelle Kekkilä toimittaa Istutusmultaa ja Rakennekasvualustaa. Kaupunkikeskuksen yhteydessä sijaitsevan päiväkodin pihalle tulee lisäksi kevennettyä Kattopuutarhamultaa.

– Kasvualustan toimitukset ovat hoituneet hyvin ja aikataulussa. Tänään tuli kolme kasettiautokuormaa kantavaa kasvualustaa ja huomenna tulee saman verran, Laitinen kiittelee.

Katupuiden kasvualusta valmistetaan Kekkilän Vantaan multa-asemalla, joten sen hiilipäästöt jäävät lyhyen kuljetusmatkan ja runsaan kiviaineksen ansiosta pieniksi, summaa Kekkilän myyntipäällikkö Hannu Saranko.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Julkaistu Vehreä-lehdessä 2/2022Etsi