Hyppää sisältöön

Kekkilä-BVB suunnittelijan avainkumppani

Kekkilä tuottaa maisema-arkkitehdeille ja muille viheralueiden suunnittelijoille paljon tärkeää tietoa suunnittelun tueksi. Hollannin BVB:lle ja Ruotsin Hasselfors Gardenille kertyneestä osaamisesta on paljon hyötyä myös Suomen viherrakennuskohteissa.

Kekkilän vahvuus on perus- ja erikoiskasvualustoissa, jotka mahdollistavat suunnittelijoille ja toteuttajille monipuolisten viherkohteiden rakentamisen olivatpa kohteet maan tasolla, katoilla tai kansilla.

– Pystymme räätälöimään kasvualustat nopeasti asiakkaiden ja kasvupaikkojen tarpeisiin. Meiltä saa myös konsultaatiota paikalla olevien maamassojen käyttöön kasvualustojen raaka-aineina ja maa-analyysien tulkinnassa, laatuasiantuntija Hanna Rummukainen kertoo.

– Tulemme mielellämme suunnittelijan kumppaniksi jo varhaisessa vaiheessa, jotta suunnitteluprosessi olisi mahdollisimman sujuva. Pystymme tuomaan suunnitteluun uusia näkökulmia, sillä meille on kertynyt laajaa kokemusta viherrakennuskohteiden toteuttamisesta Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa. Jaamme kokemuksia referenssikohteista myös erikoisemmista viheraluetoteutuksista, kattopuutarhat ja niittykohteet mukaan lukien. Tarjoamme tietoa myös kohteeseen sopivista kasveista ja kohteen ylläpidosta.

Monissa Kekkilän kasvualustoissa käytetään kompostia, joka tuo kasvualustaan luonnonmukaisuutta ja elävyyttä. Kekkilällä on neljä kompostointilaitosta, joissa tuotetaan orgaanista, ravinnepitoista kompostia 15 multa-aseman tarpeisiin. Kierrätysraaka-aineet pienentävät rakentamisen hiilijalanjälkeä, jolloin kohteet on mahdollista toteuttaa kestävämmin.

Ammattitaitoinen tiimi

Kekkilän viherrakentamisen tiimi on koottu biologian ja viheralan koulutuksen saaneista ammattilaisista. Koulutustaustat tuovat mukanaan hyvät verkostot esimerkiksi alan tutkijoihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Päivitämme osaamistamme jatkuvasti ja osallistumme aktiivisesti sidosryhmiemme toimintaan ja koulutuksiin, Rummukainen sanoo.

Kekkilä valvoo tarkasti tuotteidensa laatua, turvallisuutta ja luotettavuutta. Tuoteselosteet ovat yksityiskohtaiset ja täyttävät luonnollisesti lain vaatimukset.

Koko ketju raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin, omat turvesuot ja omat kompostointilaitokset mukaan lukien mahdollistavat sen, että voimme valvoa ja ohjata kasvualustan valmistusprosessia sen jokaisessa vaiheessa. VYL- ja InfraRYL-suositusten sekä lain asettamien rajojen lisäksi meillä on käytössä paljon sisäisiä laatukriteereitä. Tuotekuvauksissa ja -selosteissa ohjeistamme tuotteiden käyttöön kattavasti. Nettisivuillamme on myös runsaasti artikkeleita ja ohjevideoita, Rummukainen vinkkaa.

– Parhaillaan työn alla on e-learning-materiaali asiakkaidemme käyttöön, sillä haluamme tarjota entistä avoimemman tietoalustan kaikkien hyödynnettäväksi. Multa on valtavan mielenkiintoinen elinympäristö kasveille ja eliöille. Tiedon jakaminen auttaa ymmärtämään mullan ja maaperän ominaisuuksia. Pidämme myös mielellämme kasvualustoihin liittyviä luentoja puutarha- ja viheralan opiskelijoille.

Kansainvälisiä kokemuksia jaetaan

Kekkilä-BVB toimii Suomen lisäksi Keski-Euroopassa ja Ruotsissa. Yrityksessä on tiivis kansainvälinen asiantuntijaverkosto, joka vaihtaa säännöllisesti kokemuksia erityyppisten kohteiden suunnittelusta ja tuotteiden toimivuudesta.

Viherrakentamisen konsultti Jarno van Veelen BVB Landscaping -yksiköstä on ollut mukana maailmanlaajuista mainetta saaneen Trudo Towerin suunnittelussa Hollannin Eindhovenissa. Hän on kertonut muille Kekkilä-BVB:n asiantuntijoille, kuinka julkisivuunsa 250 puuta ja yli 5 000 kasvia saaneen kohteen suunnittelu ja rakentaminen on edennyt.

Hollannissa Kekkilä-BVB pitää tiiviistä yhteyttä viherrakennusprojektien tilaajiin eli kaupunkeihin.

– Kerromme viranomaisille alusta alkaen, mitä pitää huomioida, jotta kasvit varmasti menestyvät kyseisessä paikassa. Keskeiset päätökset viherrakennusprojektien osalta tekee Hollannissa nimenomaan viranomainen, kun taas Suomessa suunnittelijoilla on enemmän valtaa, liiketoimintapäällikkö Marc Spierings kertoo.

– Kilpailemme muita kasvualustan toimittajia vastaan ammattitaidollamme ja olemalla tiiviisti yhteydessä kaupunkien päättäjiin. Järjestämme myös paljon koulutuksia viherrakennustöiden tilaajille ja autamme heitä kohteen ylläpidon järjestämisessä. Asiakkaamme selvästi arvostavat hyvää ja laaja-alaista palvelua.

Spierings ja van Veelen näkevät Kekkilä-BVB:n parhaiksi puoliksi tiedon vaihdon ja oppimisen eri maiden asiantuntijoilta.

– On ollut mielenkiintoista tutustua projekteihin Suomessa ja Ruotsissa. Suomessa kiinnostavaa on ollut erityisesti kestävän viherrakentamisen eteneminen ja ohjeistus. Uskon, että tietämyksestämme erikoiskasvualustojen osalta on hyötyä Suomelle, van Veelen tiivistää.

Uusin Kekkilä-BVB:n hollantilaisille asiakkailleen tarjoama palvelu on puun ja kasvupaikan tarpeisiin räätälöity kasvualusta. Kasvualustan suunnittelu alkaa laboratorioanalyysillä, jolla selvitetään paikalla olevan maan ravinnepitoisuudet ja fysikaaliset ominaisuudet. Sen jälkeen Kekkilä-BVB valmistaa kyseiseen kasvupaikkaan sopivan kasvualustan. Tarkasti räätälöidyn erikoiskasvualustan hinta on 40–45 euroa kuutiolta, kun peruskasvualustan hinta on 30 euroa.

– Räätälöityä kasvualustaa käyttäessään asiakas voi olla täysin varma siitä, että puu menestyy kyseisellä paikalla. Yksittäisen puun istuttamisen hinta on noin 2 500 euroa, joten räätälöidyn kasvualustan lisähinta on varsin kohtuullinen, Spierings perustelee.

”Tulemme suunnittelijan kumppaniksi jo varhaisessa vaiheessa, jotta suunnitteluprosessi on mahdollisimman sujuva.”

Suunnittelijoiden yhteyshenkilöt Kekkilässä:

Tuotepäällikkö Paulina Nyberg, uudet tuotteet ja konseptit
020 790 4806, paulina.nyberg@kekkila.fi

Laatuasiantuntija Hanna Rummukainen, tuotteiden laadunvalvonta
020 790 4839, hanna.rummukainen@kekkila.fi.

Teksti: Markku Pulkkinen
Julkaistu Vehreä-lehdessä 2/2021

Etsi