Hyppää sisältöön

Trudo Tower, Eindhoven – Kerrostalosta kasvaa metsä

Sana ”pystymetsä” on saanut uuden merkityksen. Hollannin Eindhoveniin  on valmistunut 70 metriä korkea kerrostalo, jonka julkisivuista kasvaa metsä.

Kohde: Trudo Tower, rakentaminen aloitettu 2018
Missä:  Eindhoven, Hollanti
Erityistä: Rakennuksen parvekkeille on istutettu 250 puuta ja 5200 muuta kasvia. ”Pystymetsä” sitoo vuosittain 8 000 kiloa hiilidioksidia ja vapauttaa 18 000 kiloa happea
Kasvualustat: Kasvulaatikoiden nelikerroksiset erikoiskasvualustat puille ja pensaille

Italialaisen arkkitehdin Stefano Boerin suunnittelemasta Trudo Tower -rakennuksesta tulee monella tavalla ainutlaatuinen rakennus. Korkean vuokrakerrostalon seinät peittyvät puolittain parvekkeilla kasvavien puiden ja pensaiden alle. BVB Landscaping on suunnitellut kasvatuslaatikoiden kasvualustat.

bvb landscaping on suunnitellut kasvatuslaatikoiden erikoiskasvualustan

BVB Landscaping on suunnitellut kasvatuslaatikoiden erikoiskasvualustat.

BVB Landscaping on työskennellyt kyseisessä projektissa yhteistyössä DuPré Groenprojects -maisemasuunnitteluyrityksen ja kasvillisuuden hoidosta vastaavan Van den Berk Nurseries -yrityksen kanssa.

– Julkisivuvihreän toteuttamisessa on monta huomioitavaa asiaa, muun muassa sääolot ja kaupunkiympäristön turvallisuus. Haastavinta on saada puut ja pensaat kasvamaan 120 sentin syvyisissä kasvatuslaatikoissa. Puiden pitää saada kasvualustastaan riittävästi kosteutta ja ravinteita, puuasiantuntija Jarno van Veelen BVB Landscapingistä kertoo.

Puut on myös saatava juurtumaan riittävän hyvin, jotta niiden putoamisesta ei ole vaaraa. Puiden juuripaakut ankkuroidaan kasvatuslaatikon pohjaan ja latvat ovat kiinni teräskaapelissa.

Kasvatuslaatikoissa on neljä kerrosta. Karkeammat alimmat kerrokset pidättävät kosteutta ja jäljittelevät maaperän kasvuoloja. Päällimmäiset kerrokset sisältävät ravinteita, tarjoavat juurille optimaaliset olosuhteet ja sitovat kasvualustaa yhteen. Kasvualusta on valmistettu luonnon materiaaleista, mitään keinotekoista ei ole käytetty.

– On tärkeää, että puille muodostuu riittävä juurimassa. Kekkilä-BVB on kehittänyt erikoislannoitteen, joka nimenomaan stimuloi juurien kasvua. Kasvatuskokeissa kasvualustasta on saatu hyviä tuloksia.

Trudo towerin seinät vihertyvät pian

Trudo Towerin seinät vihertyvät pian parvekkeiden kasvillisuuden peittoon. Asunnot vuokrataan sosiaalisin perustein.

Van Veelen on iloinen siitä, että BVB Landscaping pääsi 20 vuoden viherkattokokemuksellaan toteuttamaan näin hienoa ja ainutlaatuista pioneerityötä. Trudo Towerin rakentaminen alkoi vuoden 2018 lopulla ja sen oli määrä valmistua viime vuoden loppuun mennessä. Trudo Towerin julkisivumetsässä on 250 puuta ja 5 200 muuta kasvia. ”Pystymetsä” sitoo vuosittain 8 000 kiloa hiilidioksidia ja vapauttaa 18 000 kiloa happea.

Teksti: Markku Pulkkinen
Julkaistu Vehreä-lehdessä 2/2021

Juttua päivitetty 28.4.2021
Korjattu: ”Pystymetsä” sitoo vuosittain 8 000 kiloa hiilidioksidia ja vapauttaa 18 000 kiloa happea. 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.