Hyppää sisältöön

Kirjastopuisto rakentui hyvällä yhteistyöllä ja etuajassa

Vantaan Tikkurilaan loppukesällä 2017 valmistunut kaunis Kirjastopuisto on hyvin toimineen yhteistyön taidonnäyte. Kekkilä toimitti puistoon moderneja kasvualustoja.

Onnistunut kokonaisuus

Vantaan Tikkurilaan loppukesällä valmistunut kaunis Kirjastopuisto on hyvin toimineen yhteistyön taidonnäyte. Kekkilä toimitti puistoon moderneja kasvualustoja. Kirjastopuiston avajaisissa syyskuun lopulla näkyi paljon hymyileviä kasvoja. Kaupunkilaisten lisäksi uudesta, upeasta viherolohuoneesta iloitsivat projektissa mukana olleet yhteistyökumppanit.

– Tämä on alueen edustuspuisto ja kohottaa Tikkurilan imagoa. Kyseessä oli Vantaan mittakaavassa merkittävä hanke, joten sen valmistumista kannattaa juhlia, Vantaan kaupungin puistosuunnittelupäällikkö Hanna Keskinen iloitsee.

– Tilaajan, suunnittelijoiden ja rakentajien yhteistyö toimi erinomaisesti. Toimivan yhteistyön ansiosta puisto voitiin avata yleisölle kolme kuukautta etuajassa.

Puiston suunnittelu ja rakentaminen maksoivat noin kaksi miljoonaa euroa. Rakentamisen aikana suunnitelmaan lisättiin automaattinen kastelujärjestelmä ja siirtonurmikko, jotka toivat alkuperäiseen kustannusarvioon hieman lisäkulua. Puistoalue oli rakennustyömaana reilun vuoden. Työt aloitettiin vuoden 2016 heinäkuussa. Säät suosivat rakentamista ja töihin päästiin lyhyen talven jälkeen varhain keväällä. Istutukset ja nurmialue saivat puolestaan kesällä riittävästi vettä taivaalta.

Avaruutta ja aktiviteetteja

Kirjastopuisto näyttää jo nyt siltä, että se olisi ollut sijoillaan useita vuosia. Nurmikko, isot lehtipuut ja perennat vihertävät kauniisti. Puistossa on avaruutta ja toisella laidalla myös aktiviteetteja. Lapset viuhtovat omassa nurkassa leikkitelineeltä toiselle. Yksi odotetuimmista yksityiskohdista on pieni skeittipaikka. Kirjastoa kohti kohoavan, ison nurmialueen odotetaan houkuttelevan auringonottajia.

– Nurmikolla saa leikkiä ja pelata. Se on tarkoitettu käytettäväksi, Keskinen korostaa.

Vantaan kaupungin projekti-insinööri Taina Suonio on ilahtunut siitä, että puisto saatiin kerralla valmiiksi.

– Siirtonurmen ja riittävän isojen taimien ansiosta puisto oli heti vihreä. Erityisesti ilahduttaa se, miten paljon lapsia ja nuoria näkyy joka kerta ohi kulkiessani leikki- ja skeittialueella. Alue toimii hienosti kokonaisuutena ja kaikki yksityiskohdat on mietitty kestäviksi ja yhteensopiviksi, Suonio sanoo.

– Kirjastopuiston käyttäjäkunta on laaja, leikkipuistossa touhuavista lapsista puistonpenkeillä istuviin vanhuksiin. Puistoon on myös helppo pystyttää esiintymislava yleisötilaisuuksia varten.

Kirjastopuiston suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota kasvien monipuoliseen käyttöön. Taimia istutettiin kaikkiaan 6 000, joista perennoja 4 000. Alueen keskellä haluttiin säilyttää vanhat puut: poppeli ja tammi. Ne antavat puistolle korkeutta ja jykevyyttä, ja heittävät kauniita varjoja ympärilleen.

Nurmikolla saa leikkiä ja pelata. Se on tarkoitettu käytettäväksi.

Kirjastopuisto on Tikkurilan vihreä olohuone

Hemgård suunnitteli

Tikkurilan keskustan ulkotilojen suunnittelusta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu jo vuonna 2006. Kilpailun voitti Maisemasuunnittelu Hemgård. Arvioijien mukaan Hemgårdin ehdotus kunnioitti olemassa olevaa miljöötä ja 1950-luvun mittakaavaa.

– Suunnitelma oli uskottava ja realistinen, joten suunnittelua jatkettiin voittajan kanssa. Mukaan tulivat valaistuksen suunnitellut Valoa Design Oy, skeittipaikan suunnitellut maisema-arkkitehti Janne Saario sekä kunnallistekniikan ja rakenteet suunnitellut Ramboll Finland Oy, Suonio kertoo.

Puiston suunnitellut Gretel Hemgård on syyskuun auringonpaisteessa tyytyväinen näkymään.

– Yksi kuningasajatuksista oli, että puistotila kääntyy auringon suuntaan. Kaltevasta, avoimesta tilasta muotoilinkin kaupunkilaisten yhteisen nurmiaukion, Hemgård valottaa.

– Sivulle, ison poppelin katveeseen sijoitimme rauhallisemmat oleskelupaikat ja laajat perennaistutukset. Leikkipaikat ovat lähelle pääkulkureittejä.

Suunnittelijaa miellyttää erityisesti se, kuinka mallikelpoisesti projektia on kaupungin taholta johdettu.

– Kaupunki on johdonmukaisesti junaillut prosessia luottaen koko ajan suunnittelijan ammattitaitoon.

Suunnittelijan toiveita myös kuultiin. Esimerkiksi puiston alla olevan pysäköintihallin sisäänkäynti maisemoitiin puistoon sopivaksi.

– Pysäköintilaitoksen maanpäälliset rakennelmat saatiin tehdä standardeista poikkeaviksi. Arkkitehti Mikko Kaira suunnitteli hienon sisäänkäyntirakennuksen puiston eteläosaan ilman sinisiä P-kylttejä. Taiteilijoiden ja valaistussuunnittelijan teokset jalostivat sitä ja ajorampin kaiteesta tuli hieno osa puistoa, Hemgård kiittelee.

VRJ Rakensi, Ramboll valvoi

Kirjastopuiston rakennusurakan toteutti VRJ Etelä-Suomi. Työmaapäällikkö Miika Pietilä pitää Kirjastopuistoa poikkeuksellisena julkisen rakentamisen kohteena.

– Kaupunki satsasi laatuun, materiaaleihin ja kestävyyteen, sillä puistolle halutaan pitkä elinkaari. Yhteistyö niin kaupungin kuin suunnittelijankin kanssa sujui mallikkaasti, Pietilä kiittelee.

Hyvänä ratkaisuna Pietilä pitää esimerkiksi koko alueen automaattikastelua. Kastelujärjestelmä maksaa itsensä takaisin työn säästönä ja puisto pysyy paremmassa kunnossa. Istutusalueilla on maahan upotettu tihkukasteluverkosto, nurmialueella golfkentiltä tutut sadettimet.

Pietilä kertoo, että yhteistyö myös materiaaleja toimittaneen Kekkilän kanssa oli sujuvaa.

– Kasvualustaa nurmikolle ja istutuksille tuli parhaana päivänä 500 tonnia. Toimitusten aikataulu piti hyvin. Kasvien hyvästä kasvusta päätellen alustassa on ollut ainakin riittävästi ravinteita.

Kiitokset valmistumisaikataulun alittumisesta Pietilä osoittaa hyvien yhteistyökumppaneiden lisäksi leudolle talvelle. Työmaa oli pysähdyksissä ainoastaan kolme kuukautta.

Ramboll Finland hoiti puistoprojektissa tärkeää rakennuttaja- ja valvojakonsultin tehtävää. Työmaalla pidettiin yhteistyökokouksia keskimäärin kerran kuukaudessa. Valvontatyötä tehtiin viikoittain ja rakentamisen ollessa kiivaimmillaan päivittäin.

– Vihervalvojana olen erityisen iloinen siitä, että hankkeessa kiinnitettiin huomiota rakenteiden lisäksi vihertöiden laatuun, Heidi Järkkä sanoo.

Ennakoimattomia yllätyksiä työmaalle toi oikeastaan vain pysäköintihallin kansirakenteen päällä risteilevä, kartoittamaton kunnallistekniikka, jonka vuoksi rakennussuunnitelmia jouduttiin muuttamaan.

Rakennuttamisen ja valvonnan projektipäällikkö Jari Sairanen Rambollilta kertoo, että muutokset saatiin sovittua osapuolien kesken työmaalla ilman ylimääräisiä viivästyksiä. Toimintapa edellytti luottamusta ja yhteistä tahtotilaa niin tilaajan, valvojan kuin rakentajankin välillä.

Kaupunki satsasi laatuun, materiaaleihin ja kestävyyteen, sillä puistolle halutaan pitkä elinkaari

Huoltovapaita materiaaleja

Puistorakenteissa huomio kiinnittyy Ruukin Cor-Ten-teräksestä valmistettuihin istutusaltaisiin ja penkkien runkoihin. Teräksen pinta on patinoitunut ruosteen väriseksi, mikä istuu hyvin kasvien, puunrunkojen ja katemateriaalien väreihin.

Parkkihallin päällä olevissa altaissa on käytetty Kekkilän kevennettyä kattopuutarhamultaa, jossa on muun muassa vaaleaa vaahtolasia. Männynkuorikate viimeistelee pensasistutukset ja antaa niille kauniin värin.

Puistonpenkkien istumatasot on valmistettu mittatilaustyönä trooppisesta, kosteutta hyvin kestävästä afrikkalaisesta Bilinga-puusta.

Vaaleasta betonista valettu skeittipooli on monien puiston rakentajienkin suosikkipaikka. Sitä on myös puiston käyttäjien keskuudessa. Altaan pohjalle piti sijoittaa rakennustöiden aikana betoniesteitä, jotta innokkaat skeittarit eivät olisi kiipeilleet työmaa-aitojen yli yöllisiin harjoituksiinsa.

 

Artikkeli on julkaistu Vehreä-lehdessä 2018. Teksti Markku Pulkkinen, kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen, Susa Junnola ja Markku Pulkkinen.

 

 

 

Etsi