Hyppää sisältöön

Q&A: biohiili ja hiilinielut viherrakentamisessa

Kaupunkien viherrakentamisella on yhä suurempi rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Yksi lupaavimmista keinoista yhdistää kestävä suunnittelu ja ilmastoteko on biohiilen hyödyntäminen kasvualustoissa. Biohiili ei ainoastaan paranna kasvuolosuhteita, vaan toimii samalla pitkäkestoisena hiilinieluna – ratkaisu, joka yhdistää ekologisuuden ja käytännön hyödyt.  

Tämän Q&A-artikkelin asiantuntijana toimii Hannes Rummukainen, Kekkilän Portfolio Manager. Hän vastaa viherrakentamisen tuotteiden kehityksestä ja kiertotalousratkaisujen edistämisestä ja on erikoistunut erityisesti biohiilen käyttöön kasvualustojen osana. Kysymme Hannekselta, miksi biohiili on noussut keskiöön viherrakentamisen keskusteluissa ja miten sitä voidaan hyödyntää käytännössä.    

Miksi biohiili on kiinnostava aine viherrakentamisessa?  

Biohiili on orgaaninen ja hiilipitoinen lisäaine, joka parantaa kasvualustan veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Se toimii samalla hiilinieluna: se säilyttää rakenteensa erittäin pitkään, ja sitoo itseensä sitoutunutta hiiltä vuosikymmeniksi – jopa vuosisadoiksi – maaperään.  

Miten biohiiltä käytetään kasvualustoissa käytännössä?  

Biohiiltä lisätään osaksi kasvualustaseosta yleensä 5–20 % tilavuudesta. Melkeinpä mitä vain viherrakentamisen kasvualustaa voi rikastaa biohiilellä. Biohiili voi olla valmiiksi ladattu ravinteilla tai sekoitettuna esimerkiksi kompostiin ennen käyttöä.  

Miten biohiili vaikuttaa kasvualustan vedenpidätykseen?  

Biohiilen mikroskooppisen huokoinen rakenne sitoo itseensä runsaasti vettä. Tämä parantaa kasvien vedensaantia etenkin paahteisissa, läpäisevissä tai hiekkaisissa kohteissa – esimerkiksi katupuuistutuksissa ja kasvikatoilla. Biohiilikasvualustojen kanssa on tärkeää muistaa erityisen huolellinen alkukastelu istutusvaiheessa ja sen jälkeen, jotta kaikki vesi ei pidäty pelkästään biohiileen, vaan myös juuristo ehtii saada osansa. 

Miten kasvit hyötyvät biohiilipitoisesta kasvualustasta?  

Biohiili voi toimia kasvien vesi- ja ravinnepatterina maassa, ja sen mikrohuokoset tarjoavat lisää elinpaikkoja hyödyllisille mikrobeille. Tulos: elinvoimaisempi juuristo, parempi kasvu ja stressinsietokyky – erityisesti kaupunkiympäristön vaihtelevissa olosuhteissa.  

Missä viherrakentamisen kohteissa biohiili toimii parhaiten?  

  • Kasvikatot – keveys ja vedenpidätyskyky ovat suuri etu  
  • Katupuut ja -penkereet – parantaa vettä läpäisevien alueiden toimivuutta  
  • Puistot, koulupiha-alueet ja leikkipuistot – erityisesti uudisrakennuskohteissa hiilinieluna  
  • Rakennusten piha-alueet ja hulevesiratkaisut – lisää kasvualustan suodatustehoa   

Voiko biohiiltä lisätä olemassa oleviin kohteisiin jälkikäteen?  

Kyllä, mutta rajatummin. Esimerkiksi pintamaa voidaan vaihtaa tai siihen voidaan levittää biohiilipohjainen maanparannusaine. Uudisrakennuskohteissa on silti paras mahdollisuus hyödyntää biohiiltä laajemmin, sillä koko kasvualusta voidaan suunnitella alusta alkaen sen ympärille.  

Miten biohiili tukee kaupunkien ilmastotavoitteita?  

Biohiilen hiilensidontakyky on merkittävin peruste sen käytölle viherrakentamisessa. Biohiilen avulla toteutettu kasvualusta sitoo hiiltä ja voi tuottaa hiilikrediittejä, joita voidaan hyödyntää kunnan ilmastoraportoinnissa tai kompensaatiotyössä. Se on myös käytännön teko luonnon monimuotoisuuden ja vihreän infrastruktuurin tukemiseksi.  

Miten suunnittelussa huomioidaan biohiilen ominaisuudet?  

Suunnittelussa tulee huomioida:  

  • Biohiilen määrä kasvualustassa (yleensä max. 20 %)  
  • Ravinteiden ja kosteuden tasapaino etenkin alkuvaiheessa 
  • Rakennekerrosten yhteensopivuus (esim. kasvikaton kantavuus)  
  • Kasvilajin tarpeet (esim. maksaruoho, niittykasvit, puut)  

Mitä urakoitsijan tulisi tietää biohiilipitoisesta kasvualustasta?  

Asennus ja työvaiheet ovat samanlaiset kuin tavanomaisella kasvualustalla, mutta kosteuden hallintaan ja riittävään alkukasteluun on kiinnitettävä huomiota. Biohiilen käyttö kannattaa varmistaa toimitussopimuksissa ja ohjeistaa tarkasti sekä urakoitsijalle että huollolle.  

Voiko viherrakentamisen biohiiliratkaisuista raportoida tai viestiä ulospäin?  

Kyllä – kasvualustoissa käytettävät biohiilet ovat sertifioitavissa, ja niiden hiilensidontavaikutus voidaan verifioida hiilikrediitteinä. Viherhankkeeseen liitetyillä biohiilen hiilikrediiteillä voi todennetusti pienentää hankkeen hiilipäästöjä. Tämä tekee niistä kiinnostavan sisällön kaupunkien, rakennuttajien ja yritysten viestintään – erityisesti vastuullisuusraportointiin. 

Lisätietoja

Hannes Rummukainen
Portfolio Manager
hannes.rummukainen@kekkila-bvb.com 

Hannes Rummukainen on puutarhatalouden hortonomi ja maatalous- ja metsätieteiden maisteri, joka on suuntautunut kestävään ruuantuotantoon. Kekkilässä vuodesta 2018 lähtien työskennellyt Hannes keskittyy konseptoimaan ratkaisuja tukemaan ravinnekierrätystä ja kiertotalouteen perustuvaa viherrakentamista. Hänen mielestään ihmisillä on vastuu rakentaa kaupungeista elinympäristöjä, jotka kunnioittavat myös toisenlajisten asukkaiden tarpeita. 

 

Etsi