Hyppää sisältöön

Tampereen Ratikka starttaa elokuussa

Tampereen uusi raitiotie on viimeistelyä vaille valmis. Tamperelaiset pääsevät hyppäämään Ratikan kyytiin elokuussa.

Kekkilä on ollut mukana Tampereen raitiotiehankkeessa. Raitiotien nurmirataosuuksilla on testattu erilaisten kasvualustojen toimivuutta.

– Nurmi ja kasvualusta joutuvat raitiotiellä vaativiin oloihin. Ratikka ja ihmiset kulkevat alueella jatkuvasti, mikä hankaloittaa nurmen kasvua. Talvella lumi aurataan pois, joten nurmi ei saa siitä suojaa. Raiteiden väliin ja teknisten rakenteiden päälle ei myöskään voi levittää kovin paksua kerrosta kasvualustaa, aluemyyntipäällikkö Mika Valkila Kekkilästä listaa nurmiradan haasteita.

Kuudesta kokeilussa olleesta kasvualustasta parhaaksi osoittautui kompostilannoitettu Kekkilä Nurmikkomulta PLUS. Samantyyppistä multaa käytetään myös Helsingin ja Espoon Raide-Jokeri -työmaalla.

– Kyseisessä kasvualussa veden läpäisy- ja pidätyskyky ovat sopivassa tasapainossa. Runsas kivennäisainepitoisuus tuo kasvualustaan tarvittavaa kantavuutta.

Tampereen Ratikka valmistuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen, 16 kilometrin osuus Pyynikintorilta Hervantaan ja yliopistosairaalalle otetaan käyttöön elokuussa 2021. Tälle osuudelle tulee 2,2 kilometriä nurmipäällysteistä viherraidetta. Toisen, kahdeksan kilometrin osuuden Pyynikintorilta Lielahteen ja Lentävänniemeen on määrä valmistua vuonna 2024.

Tampereen Ratikalle on rakennettu reilut kaksi kilometriä nurmirataa.

Teksti: Markku Pulkkinen
Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Julkaistu Vehreä-lehdessä 2/2021Etsi