Hyppää sisältöön

Emilyn lempiperennat koko puutarhaan

Uutta puutarhaa luodessa voi joskus olla vaikeaa tietää, mitkä kasvit sopivat istutettavaksi omaan puutarhaan. Puutarhuri ja inspiraattori Emily Bratt on listannut avuksesi hänen suosikkiperennansa puutarhan aurinkoisiin, puolivarjoisiin ja varjoisiin osiin.

Teksti: Emily Bratt

Rakastan vain kaikkea perennoissa! Rakastan, että puutarhassa on kasvillisuutta, joka tulee takaisin vuosi toisensa jälkeen. Rakastan, että perustamisvaiheen jälkeen näillä pinnoilla on vain vähän hoitoa. Rakastan, että voit pitää kukintaa melkein koko vuoden, esimerkiksi jouluruusujen avulla.

Puutarhan selkäranka koostuu puista ja pensaista. Sen jälkeen muu penkki voidaan maalata upeilla perennoilla.

Perennat antavat meille kauniita ja helposti hoidettavia pintoja – etenkin, jos olet valinnut oikean kasvin oikeaan paikkaan. Maaperän tyypin, lämpötila ja maaperän kosteuden lisäksi tarkastelemme valo-olosuhteita. Rajat eri ominaisuuksien välillä ovat usein häilyviä ja monet kasvit toimivat hyvin useissa paikoissa. Kerron seuraavaksi joitain suosikkiperennojani aurinkoon, puolivarjoon ja varjoon!

jouluruusu, narsissit ja sipulikukat perennapenkissä

Jouluruusut kukkivat aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Niiden avulla perennapenkki saa kukoistaa lähes läpi vuoden.

siankärsämö auringon perennat emily bratt

Siankärsämö kukoistaa auringossa ja kukkii hyvin syksyyn.

kaukasian kirahvinkukka perennat aurinkoon

Kaukasian kirahvinkukka kasvattaa pitkän varren, jonka päässä koreilee valkoinen kukinto.

Perennat aurinkoiselle paikalle

Kun valitset kasveja aurinkoiseen paikkaan, muista,että se ei kerro, mikä kosteuden tarve on tai kuinka kuivuutta kestävä kasvi on. Se, että kasvi kukoistaa täydessä auringossa, se ei välttämättä ole synonyymi kuivuutta sietävälle kasville. Ja aurinkoinen sijainti on usein kuiva.

Siankärsämö ’Achillea millefolium’ : Tämä on ehkä ehdoton suosikkini monivuotisten joukossa. Värit ovat upeita! Henkilökohtaisesti taidan pitää eniten väreistä ”Credo” ja ”Terrakotta”. Siankärsämö alkaa kukkia keskikesän keskellä ja jatkuu sitten pitkälle syksyyn. Se saavuttaa noin 70 cm korkeuden ja kestää hyvin kuivuutta.

Kaukasian kirahvinkukka ’Cephalaria gigantea : Fantastinen kookas monivuotinen, joka soljuu tuulessa kauniisti. Kasvi kasvaa jopa yli 150 cm: n korkeuteen ja kukkii heinä-elokuussa äärettömällä määrällä pieniä kukkia herkullisessa kermankeltaisessa sävyssä. Kasvi kuivuu kauniisti ja se on pörriäisten rakastama.

Rantakukka ‘Lythrum salicaria (Blush)’: Tämä perennaunelma loistaa upeissa purppuran sävyissä. Rantakukka kukkii heinä-elokuussa. Valitse kasvupaikaksi mieluummin kostea, vaikka kasvi pystyy myös kestämään hyvin aurinkoista ja kuivaa perennapenkkiä. Jos on todella kuuma kesä, kastele kunnolla. Rantakukka saavuttaa noin 90 cm korkeuden.

rantakukka auringon perennat

Rantakukat kukkivat heinä-elokuussa ja kasvavat noin 90 cm korkeiksi.

Perennat puolivarjoon

Valtaosa kasveista kukoistaa ja toimii osittaisessa varjossa. Vähäisempi aurinko voi kuitenkin vaikuttaa kukintaan vähentäen sitä.

Isotähtiputki ’Astrantia major : Vanha rakkaus lapsuudesta, johon en koskaan kyllästy. Lajikkeita on monia niin valkoisista tummanpunaisiin sävyihin. Kasvi kukkii kesäkuusta syyskuuhun lajikkeesta riippuen ja kasvukorkeus vaihtelee 40-70 cm välillä. Vaatimaton ja helppo kasvattaa useimmilla mailla.

Ukontattaret ’Bistorta amplexicaulis : Kestävä monivuotinen kasvi, joka sopii hyvin sekä perennapenkkiin kuin luontoalueille. Noin metrin korkeudessa vaatimattomia varsia keikkuu näyttävä kukinto. Kukinta-aika elo-lokakuu. Valitse mieluummin kostea maaperä. Kestää myös kuivempia olosuhteita. Minä kasvatan puutarhassani lajikkeita ’Rosea’ ja ’Speciosa’.

Peittokurjenpolvi ’Geranium cantabrigiense’ : Todella hyvä vaihtoehto ehkä kuuluisammalle tuoksukurjenpolvelle. Kasvi sopii mainiosti maanpeitekasviksi, joka on noin 20 cm korkea. Kukkii lukemattomilla vaaleanpunaisilla kukilla kesä-heinäkuussa. Kaunis lehvistö saa kauniit syksyn värit.  Helppo kasvattaa ja kestää kuivuutta.

isotähtiputki perennat puolivarjoisalla kasvupaikalla pinkkejä perennoja

Isotähtiputki on saatavana monissa lajikkeissa valkoisista tummanpunaisiin sävyihin.

pinkit perennat puolivarjoisella kasvupaikalla ukontattaret

Ukontattaret on kestävä monivuotinen, joka sopii hyvin sekä monivuotiseen kakkuun että luonnossa.

maanpeiteperenna tarhavarjohiippa värikkäät lehdet

Tarhavarjohiippa on maanpeitekasvi, jossa on uskomattoman koristeelliset lehdet ja upeat syksyn värit.

Perennat varjoon

Monien mielestä varjo on ongelmallinen ja rajoittava tekijä puutarhassa. Kannattaa kuitenkin yrittää, sillä siellä voi kukoistaa monia upeita monivuotisia kasveja. Huolehdi, hyödynnä ja arvosta siis puutarhasi varjoisiakin osia.

Tämä paikka antaa sinulle mahdollisuuden kasvattaa kasveja, joita et kasvattaisi muualla, ja tarjoaa siten mahdollisuuden laajentaa palettiasi ja saada enemmän lajikkeita ja lajien rikkautta!

Taponlehti ’Asarum europaeum’ : Ihana maanpeittokasvi upeine kiiltävine ja vihreine lehtineen. Kaunis lehtimatto syntyy taponlehden avulla. Sen huomaamattomat ruskeat kukat jäävätkin usein huomaamatta ellei tiedä niiden olemassa olosta. Muista siis tarkkailla ja ottaa kuvia, kun pienet kukat ilmestyvät. Kasvi kasvaa noin 10 cm korkeuteen, ja hän on täydellinen valinta aluskasvillisuudeksi puutarhaan tai metsään.

Tarhavarjohiippa ’Epimedium rubrum’ : Supermega-suosikkini! Tuuhea maanpeittokasvi, jossa on uskomattoman koristeellinen lehvistö ja upeat syksyn värit. Kukkii touko-kesäkuussa ja kasvaa noin 25 cm korkeaksi. Minulla on useita erilaisia ​​lajeja ja lajikkeita puutarhassa, ja yksi rakkaistani on Amber Queen.

Katvio ’Kirengeshoma koreana’ : Tämä on suhteellisen tuntematon kauneus. Katvio menestyy parhaiten vähän kalsiumia sisältävillä, kosteutta pidättävillä mailla. Uskomattoman kauniita lämpimän vaaleankeltaisia ​​kukkia se tekee elo-lokakuussa ja kasvi saavuttaa noin 70 cm korkeuden.

emily bratt puutarhuri

Toivotan sinulle miellyttävää puutarhakesää! Ja muista, jos et tiedä mistä aloittaa? Riko vain nurmikko ja istuta hyvä pensas!

Lisää Emilyn vinkkejä voit seurata @enannanslagstradgard.

Etsi