Hyppää sisältöön

Kasvata herkkuja parvekkeella

Aloita oman ruoan kasvattaminen parvekkeella – kaupunkiviljelyä parhaimmillaan! Viljelypaikaksi sopii myös terassi.

Lämpö ja valo hellii kasveja

Lasitettu parveke on kuin kasvihuone ja soveltuu hyvin lämmössä viihtyvien tomaattien ja yrttien kasvattamiseen. Viljely onnistuu myös avoparvekkeella tai terassilla. Tärkeintä on, että kasvit saavat valoa riittävästi, puolet päivästä suoraa auringonvaloa riittää hyvin.

Tomaattien kasvatusparvekkeella

 

Riittävästi kasvutilaa ja hyvää multaa

Tomaatintaimet ja muut vihannekset voi istuttaa Kekkilä luonnonmukaiseen Kasvatussäkkiin tai Kekkilä Kasvatussäkkiin, jotka kapean muotonsa ansiosta sopivat hyvin parvekkeelle tai terassin reunalle. Leikkaa vain säkkeihin taimille sopivat reiät ja istuta kasvit suoraan säkkeihin. Säkkien kylkeen leikataan viillot, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois. Voit myös kylvää salaattien, tillien ja retiisien siemenet suoraan säkkeihin.

Näin onnistut kasvatussäkin käytössä

Valitse säkille aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka, jossa kasvit viihtyvät.

 • Leikkaa säkin päälle istutusreiät merkittyihin tai haluamaasi kohtiin. Kastele säkki kevyesti. Istuta kasvit istutusaukkojen kautta suoraan pakkaukseen. Painele multa kevyesti taimien tyvelle, ja kastele vielä kevyesti istuttamisen jälkeen.
 • Voit myös kylvää siemenet suoraan kasvatussäkkiin. Leikkaa kylvöaukot säkin valkoiselle puolelle merkittyihin tai haluamiisi kohtiin. Kastele säkki kevyesti. Kylvä salaatit, tillit, retiisit tai kesäkukat reikien kautta multaan. Peitä kylvökset kevyesti taputtelemalla. Kastele kevyesti kylvön jälkeen.
 • Kasvatussäkki on peruslannoitettu, ja kasvit tarvitsevat lisälannoitusta muutaman viikon päästä istutuksesta. Varastolannoita kasvatussäkki ennen istutusta Kanankakalla. Leikkaa reiät varastolannoitukselle merkittyihin kohtiin, ja annostele reikään Kanankakkaa noin 4 rkl. Lisää lannoitetta muutaman kerran kesän aikana. Vaihtoehtoisesti voit lannoittaa veteen sekoitettavalla Kasviravinteella tai Kastelulannoitteella koko kasvukauden ajan. Lannoittamisen ansiosta kasvit saavat elinvoimaa ja sadosta kehittyy runsas ja maukas.
 • Kastele taimia aluksi istutusreikiin taimien juurelle. Kun taimet ovat juurtuneet, kastele kastelureikien kautta.

Syksyllä sadonkorjuun jälkeen, säkin sisältö voidaan käyttää maanparannusaineena puutarhassa tai kompostissa. Pakkaus sopii muovinkeräykseen tai energiajätteeseen.

Yrttien tai tomaattien kasvattaminen onnistuu hyvin myös ruukuissa.  Tomaateille ja chileille sopii Kekkilä Tomaatti- ja chilimulta.

Näin onnistut tomaattien kasvattamisessa

Istuta

 • Kastele taimet hyvin ennen istuttamista.
 • Valitse kasvatusalustalle lämpimin ja aurinkoisin paikka, sillä tomaatit tarvitsevat paljon valoa kypsyäkseen. Kapea säkki sopii esimerkiksi parvekkeen kaiteen vierelle tai lämpimälle seinustalle.
 • Leikkaa kasveille reiät joko pakkaukseen merkittyihin tai haluamiisi kohtiin.
 • Kastele multa läpikotaisin mutta maltillisesti, sillä se varastoi runsaasti vettä. Leikkaa viilto pussin kylkeen noin 1 cm:n korkeudelle pohjasta, jotta mahdollinen liika vesi pääsee tihkumaan pois.
 • Irrota taimet ruukuista varoen ja istuta kasvit istutusaukkojen kautta suoraan pakkaukseen. Tiivistä multa juuripaakkujen ympäriltä sormin painelemalla.
 • Tue taimet tarvittaessa tukikepeillä tai langoilla.

Hoida ja korjaa satoa

 • Kastele tasaisesti, niin tomaateista kehittyy maukkaita ja sadosta tulee runsaampi.
 • Anna kasteluveden mukana Kekkilä Kasviravinnetta, näin kasvit saavat riittävästi ravinteita. Ravinteiden avulla tomaateista kehittyy makeita ja maukkaita ja sato on runsas.
 • Varsinkin lasitetulla parvekkeella kukkaterttuja voi täristää tai töpötellä esim. pehmoisella siveltimellä pölytyksen varmistamiseksi.
 • Pensastomaateista ei tarvitse poistaa ns. varasversoja, kuten runkotomaateista. Tomaattiterttujen päälle kasvavia lehtiä voi huoletta poistaa, näin ne saavat paremmin auringonvaloa.
 • Hyvinvoivat kasvit pystyvät vastustamaan tuholaisia, mutta tarkastele kasveja aika-ajoin niiden varalta. Viileällä vedellä tai  hyvin miedolla mäntysaippualiuoksella suihkuttamalla saa pidettyä esim. kirvat kurissa.
 • Korjaa satoa tuoreeltaan sitä mukaa kun se kypsyy. Syksyn kylmien tullen vihreät raakileet voi ottaa keittiönpöydälle kypsymään.

Yrteille sopiva kasvualusta on Kekkilä luonnonmukainen Yrttimulta.

Mitä tarvitset

Näin lannoitat

Chilit parvekkeella

Etsi