Hyppää sisältöön

Kasvimaiden paluu kaupunkiin

Oman ruuan viljelyyn ei tarvitse omistaa maata. Kasvimaan voi perustaa ruukkujen ja viljelylaatikoidenkin avulla.

Yhteisestä maasta

Kukkia voi kasvattaa ja salaattia voi viljellä vaikka ei omistaisikaan maata. Oman puutarhan voi rakentaa parvekkeelle, taloyhtiön pihalle ja enenevissä määrin myös katoille. Valoisa ja rauhallinen kattopuutarha on parhaimmillaan keidas yhdessä tekemiseen ja rentoutumiseen.

Yhteisöllinen viljely kasvattaa suosiotaan ja kaupunkiviljelijä voi olla kuka tahansa meistä. Puutarhan voi perustaa pienessä mittakaavassa yhtä hyvin toimistorakennuksen kuin asuinrakennuksen katolle.

Yhteisölliset puutarhat saattavat ihmisiä yhteen ja luomaan sosiaalisia verkostoja naapurustoon ja ympäröivään yhteiskuntaan.

Monella paikkakunnalla kaupunkiviljelijät ovat ottaneet käyttöönsä pihojen lisäksi tylsiä ja hylättyjä tiloja ja rakentaneet sinne viljelylaatikoita. Hankkeita on paljon, ja ne ovat kaikki luomassa uutta tasoa yhteisiin tiloihin. Yhteisölliset puutarhat saattavat ihmisiä yhteen ja luomaan sosiaalisia verkostoja naapurustoon ja ympäröivään yhteiskuntaan. Yhdistettynä kasvien hoitamisen hyvää tekevään voimaan ne lisäävät merkityksellisyyttä elämäämme.

Kekkilä istutuslaatikot kaupunki viljely

Syötävää ja kaunista helposti

Ruukkuistutuksissa tyyli on vapaa. Kesäkukat, yrtit, ja vaikka tomaatit ja chilit samassa ruukussa sopivat pienen tilan istutusfilosofiaksi.

Silmänruoka on tärkeä arvo kasvien valitsijalle, mutta myös muut aistit saavat osansa. Tuoksuihin ja makuihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota, ja esimerkiksi syötävät kukat salaatteihin ja koristeiksi on helppo kasvattaa itse.

Kesäkukat, yrtit, ja vaikka tomaatit ja chilit samassa ruukussa sopivat pienen tilan istutusfilosofiaksi.

Tyylistä ei tarvitse tinkiä: Pienellä suunnittelulla, väreillä, vastakohdilla ja korkeuseroilla saa paljon aikaan, näin kasvit korostavat toisiaan ja viihtyvät. Alati muuttuvat yhdistelmät ovat kauniita katsella ja samalla ruukuista saa makuja lautaselle.

Kekkilä viljelylaatikko

Yrtit vievät mennessään

Tuoreiden yrttien kysyntä ja käyttö kasvaa. Tuoreet yrtit ovat kaunis ja maukas lisä ruokavalioon. 64% suomalaisista harrastelijapuutarhureista kasvattaa yrttejä parvekkeella tai terassilla. Monia yrttejä voidaan kasvattaa ympäri vuoden, kunhan valoa on riittävästi. Varhain keväällä yrtit voi siirtää keittiöstä parvekkeelle, uusiin ruukkuihin ja viljelylaatikoihin.

Kaikki aistimme rakastavat yrttejä ja syötäviä kukkia. Lisäämällä yrttejä viljelylaatikoihin ja ruukkuihin saadaan aikaan kauniita tuoksuvia istutuksia.

Yrttejä voidaan kasvattaa missä tahansa astiassa: viljelylaatikoissa, ruukuissa ja erilaissa amppeleissa. Tai perustaa yrttipuutarhan pienellekin pihalle. Kierrätetyt astiat, kuten kattilat tai laatikot antavat ilmettä kaupunkilaisparvekkeelle, jossa sisustusta ei tarvitse ottaa vakavasti. Ensi vuonna on taas uusi kesä!

Kekkilä viljelylaatikko kaupunki puutarha

Etsi