Hyppää sisältöön

5 vinkkiä vihannesten viljelyyn

Oman ruoan kasvattaminen on palkitsevaa ja kokemusten karttuessa jatkuvasti helpompaa. Eri kasvit vaativat alkuperästään johtuen erilaiset olosuhteet kukoistaakseen – samassa paikassa ei kannata yrittää kasvattaa kaikkea. Tässä viisi vinkkiä, joilla onnistut haastavampienkin vihannesten viljelyssä.

Kukkakaali

Kukkakaalin viljelyn vaikeus johtuu ennen kaikkea kasvin runsaasta vedentarpeesta. Tämä on hyvä muistaa etenkin kuivien kesien aikana. Runsas lisäkastelu onkin enemmän kuin tervetullutta pitämään kasvualusta kosteana koko kasvukauden ajan.

Kukkakaalit ovat varsinaisia ahmatteja ja runsaan veden lisäksi ne pitävät typpipitoisesta lannoitteesta. Ravinteiden saannin on hyvä olla tasaista, jotta kasvu jatkuu häiriöittä. Kylvä yksittäiset siemenet maaliskuussa Kylvö- ja taimimullalla täytettyihin kylvölaatikoihin tai ruukkuihin. Kun hallayöt ovat ohi, siirrä taimet ulos. Niitä on hyvä karaista ennen istuttamista, jolloin ne jatkavat kasvuaan, eivätkä jää kasvamaan kituliaasti eli juromaan.

Muista, että maa on hyvä lannoittaa keväällä ennen istuttamista. Kaalikasveille on hyvä lisätä myös reilusti Puutarhakalkkia, minkä lisäksi kasvupaikkaa tulisi vaihtaa vuosittain. Muista kastella hyvin ja kitkeä rikkaruohot, etteivät ne vie kasvuvoimaa.

 

Purjo

Purjon voi kylvää alkukeväästä ulos puutarhaan, mutta paremman tuloksen saat esikasvattamalla taimia sisällä Kekkilä Kylvö- ja taimimullalla täytetyissä, syvissä istutusruukuissa. Purjo itää viileässä, joten lämpötilan tulee olla noin 10°C tienoilla. Kun taimet ovat n. 20 cm korkeita, ne karaistaan ja siirretään ulos maahan kasvamaan. Muista tehdä taimille riittävän syvät kuopat, jotta ne kasvavat hyvin.

Purjo pärjää parhaiten ravinteikkaassa maassa, joka on peruslannoitettu Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella. Kasvia kannattaa lannoittaa samalla lannoitteella heinä-elokuussa. Purjo ei tarvitse paljoa vettä, joten kastele kasveja vain hyvin kuivina ajanjaksoina.

 

 

Parsa

Suomalaisten keväisen suosikin, parsan, voi kasvattaa siemenestä asti itse, helpompaa – ja aikaa säästävää – on ostaa valmiita taimia. Parsa ei tosin ole kiireisen kasvi, sillä sadonkorjuu odottaa vasta muutaman vuoden päässä viljelyn aloittamisesta.

Parsan juurakot kannattaa istuttaa hyvin lannoitettuun multaan kohopenkkissä tai hyvin läpäisevään maahan. Ne hyötyvät katteesta, joka sitoo kosteutta ja vähentää mullan tiivistymistä. Kuohkean maan läpi versojen on helpompi pinnistää maan pinnalle. Kasvin kasvaessa on hyvä käyttää yleislannoitetta kuten Kekkilän Luonnonmukaista Puutarhalannoitetta. Pidä kuitenkin huoli, että annostelet ohjeen mukaan, sillä liikalannoitus voimistaa lehtien kasvua ja vähentää syötävän varren määrää.

 

Bataatti

Vaikka bataatti saattaa muistuttaa jättikokoista perunaa, se on viljelyskasvina eri maata: bataatti tarvitsee perunaa enemmän kasvuaikaa eikä kestä alle 10°C lämpötiloja. Sille kannattaakin varata puutarhan lämpimin ja suojaisin paikka tai kasvattaa sitä isossa ruukussa. Mikäli kasvatat bataattia kasvihuoneessa, käytä kasvualustana Puutarhamultaa tai Luonnonmukaista kasvatussäkkiä.

Bataatti kannattaa istuttaa ravinteikkaaseen, runsaasti typpeä sisältävään kasvualustaan. Sopivan aineksen saat sekoittamalla kasvimaahan syksyllä orgaanista ainesta, kuten kompostia ja käyttämällä keväällä peruslannoitukseen Kekkilän Luonnonmukaista kasvimaalannoitetta. Kastele hyvin ja lannoita 2-3 viikon välein kunnes mukula on muodostunut.

Varsiselleri

Varsiselleri, tai lehtiselleri, tarvitsee valoa itääkseen, joten älä peitä siemeniä tai käyttämiäsi ruukkuja tai kylvölaatikkoja. Sellerin siemenet kasvavat parhaiten Kekkilän Kylvö- ja taimimullassa. Kun ensimmäisen varsinaiset lehdet ilmestyvät näkyviin, taimet on hyvä koulia Kekkilä Kylvö- ja taimimullalla täytettyihin ruukkuihin. Voit kasvattaa taimia sisätilojen lisäksi kasvihuoneessa.

Selleri vaatii paljon kosteutta ja sitä olisi hyvä kastella kunnolla kerran tai kaksi viikossa. Katteen, esimerkiksi ruoho- tai lehtikatteen, käyttäminen sitoo vettä sekä ravinteita ja estää rikkaruohoja kasvamasta. Selleriin saadaan vaalea, hieman miedomman makuinen tyvi rajoittamalla valon saantia. Kun istutat taimet lähelle toisiaan, niiden lehdistö antaa varjoa kasveille ja vaikuttaa siten myös makuun.

 

Lehtiselleri Varsiselleri

Etsi