Hyppää sisältöön

Kutsu luonto kaupunkiin

Voimme yhdessä auttaa pölyttäjiä pienin teoin. Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla yhdessä ylläpidämme luonnon monimutoisuutta.

Puutarhoilla apua

Kuten tiedämme, ilmastokriisi ja biodiversiteetin köyhtyminen on vakava uhka. YK:n mukaan 40 prosenttia pölyttäjistä – etenkin mehiläisistä ja perhosista – uhkaa maailmanlaajuinen sukupuutto.

Voimme kuitenkin auttaa pölyttäjiä luomalla isoja ja pieniä niittyjä niin puutarhaan, patiolle kuin parvekkeelle. Kaupungit puistoineen, kasveineen ja laajoine niittyalueineen ovat itse asiassa tunnettua monipuolisempi ympäristö monille hyönteisille ja linnuille.

Kekkilä trendiartikkeli tuo luonto kaupunkiin niitty

Kaupunki voi olla pölyttäjien turvapaikka

Meistä jokainen voi vaikuttaa omassa elinpiirissään. Tässä muutamia vinkkejä luonnon kutsumiseksi kaupunkiin.

Unohda lyhyeksi leikattu nurmikko, ja anna kukkien kukkia. Tiesitkö, että voikukka pelastaa monen pölyttäjän hengen kukinnallaan? Suosi myös muita aikaisia kukkijoita vaikkapa kimalaiskuningatarten hengenpitimiksi.

Valitse hyönteisille sopivia kasveja myös kaupunkipihaan tai parvekkeille. Suosi aikaisin keväällä kukkivia pikkupajuja ja kylvä luonnonkukista niittyjä ruukkuihin. Ruiskaunokit, kamomillasauniot ja ruusuruohot kukkivat jo kesäkuussa.

Pihan ja ympäristön joutoalueita voi alkaa hoitaa niittyinä. Jätä paahteisimmat osat nurmikkoa ajamatta, ja niitä vasta loppukesällä. Kylvä luonnonkukkia lapiolla avaamiisi laikkuihin syksymmällä.

Istuta pensaista, perennoista ja pikkupuista monilajisia luontoistutuksia. Ne houkuttelevat lintuja syömään marjoja ja perhosia kylpemään varjon mutalammikoissa. Luontoistutus on selvästi yksilajista helppohoitoisempi.

Kekkilä trendiraportti pölyttäjät

Kekkilä trendiraportti pölyttäjät

Kekkilä trendiraportti tuo luonto kotiin perhonen pölyttäjät

Älä suotta siivoa – 9 vinkkiä luontopihalle

  1. Jätä pihalle hyvällä omallatunnolla lehti- ja risukasoja. Lahoava puuaines ja maatuvat lehdet ovat oiva koti monelle.
  2. Älä suotta siivoa perennapenkeistä leikattuja varsia tai haravoi lehtiä pensaiden alustoilta. Ne maatuvat kyllä muhevaksi humukseksi.
  3. Lehtiä ei välttämättä kannata haravoida nurmikoltakaan. Paksuimmat matot voi silputa ruohonleikkurilla tai koota pensaiden ja puiden alle. Maatuva lehtikate pitää kosteutta ja parantaa maan pieneliöiden olosuhteita.
  4. Valitse pihalle ja parvekkeelle hyönteisille hyviä luonnonkasveja ja kukkivia pensaita – houkuttele perhosia, lintuja ja mehiläisiä ja puiden kirvoja syömään tulevia leppäkerttuja.
  5. Suosi luonnonlajeja niin puissa, pensaissa kuin niittykasveissa. Ne ovat ekologisesti sopeutuneita ja monen hyönteisen ravintokasveja.
  6. Houkuttele pihallle lintuja istuttamalla pensaita ja pikkupuita. Linnut napsivat tuhohyönteisiä muistakin kasveista.
  7. Siilit kaipaavat suojapaikkoja. Reilu risukasa tai talvehtimismökki sopii talvehtimiseen.
  8. Tarvitseeko nurmikon olla lyhyt koko pihassa?Aja kulkuväyliä ja anna ruohon kasvaa puiden ympärillä. Hoida osaa pihasta niittynä. Ruohonleikkuriakin tarvitaan entistä harvemmin – fiksua.
  9. Luontopiha on helppohoitoinen, sillä kun pihalla vallitsee tasapaino, kasvit voivat paremmin. Kasvitautejakin on vähemmän.

Kekkilä trendiraportti luonto kaupunkiin pölyttäjät

Etsi