Hyppää sisältöön

Harmoniaa ja kontrasteja kesäkukilla

Kesäkukat antavat iloa koko kesäksi yllättävän pienellä vaivalla. Hehkeistä istutuksista voi nauttia, vaikka niitä olisi vain muutamassa ruukussa tai isommassa laatikossa.

Kesäkukat tekevät kesän

Kesäkukat viihtyvät hyvin ruukuissa parvekkeella, terassilla ja ikkunalaudalla. Kasvit saa helposti kukoistamaan, kun käyttää laadukasta multaa ja muistaa lannoituksen. Tärkeintä on, että omat istutukset tuovat iloa, olivatpa kasvit pelkästään silmänruokaa, maistuvaa naposteltavaa tai niiden yhdistelmiä. Erilaisia kasviryhmiä kannattaa kokeilla rohkeasti ja yllättyä, miten vaivattomasti voi loihtia ihanan kesähuoneen.

Alkukesästä taimivalikoima on runsaimmillaan, ja kesäkasviostoksilla on varaa, mistä valita. Ruukkupuutarhaa varten tarvitaan tilavat kasvatusastiat, hyvää multaa, reippaita taimia ja intoa nauttia kasvun ihmeestä.

– Taimen tulee olla haaroittunut ja hyvin juurtunut. Kesäkukissa jokunen nuppu voisi olla jo auki, puutarhuri Henrika Arle neuvoo. Yhteen ruukkuun kannattaa istuttaa useampaa kuin yhtä lajia. Arle suosittelee yhdistämään korkeita, runsaita pensasmaisia ja valuvia kasveja samaan ruukkuun. Tämä pätee kesäkukkiin ja hyötykasveihin.

Mielenkiintoisia yhdistelmiä voi sommitella, kun yhdistää kesäkukkia, kuten petunioita, kaunislehtisiä perennoita ja koristeheiniä.

– Itse pidän erityisesti istutuksista, joissa on värien harmoniaa tai harkittuja kontrasteja.

 

Kekkilä kesäkukkien lannoitus

Rehevämpää kasvua

Kesäkukkamullassa on ravinteita peruskasvua varten, mutta runsaamman kukinnan ja rehevän kasvun saa lisälannoi-tuksella. Näin kukat jaksavat kukoistaa koko kesän.

– Kesäkukkien lannoitus on syytä aloittaa kahden viikon päästä istutuksesta, vaikka multa onkin uutta ja ravinteikasta, Arle opastaa.

Kesän terassikasvit tarvitsevat myös säännöllistä kastelua. Mullan pinta saa hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Kastelutarpeen voi arvioida helposti

Käteen kostealta tuntuva multa kertoo, että vesivarasto on riittävä. Iso multatila suuremmissa istutuslaatikoissa tai ruukuissa pitää kosteuden paremmin kuin pikkuruisissa ruukuissa.

– Kasveja kannattaa kastella kerralla runsaasti ja pitää sen jälkeen riittävä tauko. Oikein helteisinä jaksoina kasveja pitää kastella jopa päivittäin, Arle muistuttaa.

Ruukkuihin istutetut kasvit tarvitsevat kastelua silloinkin, kun itse ei ole kotosalla. Viikonloppureissuilla riittää, että ruukut siirretään varjoon ja kastellaan perusteellisesti. Viikon matkan aikana kannattaa jo turvautua kasteluapuun.

Kesäterassin kasvien hoitaminen on rentouttavaa puuhaa. Kuihtuneet kukat nypitään aika ajoin pois, mikä innostaa kasveja tekemään uusia nuppuja. Muutenkin versoja voi leikellä, jotta kaikilla kasveilla on tilaa kasvaa.

Syötävistä kasveista korjataan satoa nautittavaksi. Esimerkiksi yrtit kasvavat tuuheammaksi, kun niitä leikkaa ahkerasti, ja itse kasvatetuista minikurkuista saa maukasta salaattiainesta.
Julkaistu Kekkilän kesälehdessä 2013, kirjoittanut Susanna Haanpää, asiantuntijana puutarhuri Henrika Arle.

 

Etsi