Hyppää sisältöön

Mökkikausi alkaa – päivitä huussi nykyaikaan

Takana ovat ajat, jolloin huussi piti rakentaa mukavuussyistä tontin perimmäiseen nurkkaan. Uuden sukupolven kuivikekäymälän voi sijoittaa minne vain, sillä se on hajuton ratkaisu. Lisäksi käymälän asennus ja käyttö on vaivatonta. Etenkin talvikäytössä olevalla mökillä on mukavaa, että vessa löytyy sisätiloista.

Kuivike korvaa veden

Valitse sopiva kuivikekäymälävaihtoehto käyttäjien määrän ja vessan sijainnin mukaan. Ota valinnassa huomioon myös mökin käyttöaste. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, kannattaa valita käymälä, joka on lämpöeristetty. Siten jätteen maatuminen jatkuu myös talviaikaan.

Voit käyttää uusia kuivakäymälöitä hyvällä omatunnolla: et tuhlaa vettä etkä sähköä. Kuivikekäymälässä veden virkaa toimittaa kuivike ja se on keskeisessä roolissa. Käymälä lunastaa lupauksensa hajuttomuudesta, kun huolehdit tilan ilmastoinnista ja muistat sulkea istuimen kannen. Muutama desi kuiviketta käytön jälkeen sitoo paitsi nestettä ja hajua, ehkäisee myös hyönteishaittoja.

Voit käyttää uusia kuivakäymälöitä hyvällä omatunnolla: et tuhlaa vettä etkä sähköä.

Kekkilä Hajusieppo on valmistettu rahkaturpeesta ja kutterilastusta, jotka imaisevat nesteen nopeasti. Jos haluat nopeuttaa kompostointiprosessia, voit ripotella mukaan ruokalusikallisen verran Kekkilä Huussikompostoijaa.

 

Kekkilän kuivike hajusieppo mökkihuussi

Kuivikkeen voi laittaa esimerkiksi koriin tai kauniiseen peltiämpäriin, jolloin siitä tulee osa sisustusta.

Sisusta huussi viihtyisäksi

Voit sisustaa huussin kuin kylpyhuoneen. Vain mielikuvitus on rajana. Joku suosii retroa, toinen kaipaa aistillisuutta. Viihtyisyyttä tuovat esimerkiksi kynttilät ja taide. Sudi seinät mielivärilläsi ja valitse lattialle matto, joka kestää kulutusta ja kengänpohjia, kuten sisal- tai juuttimatto. Kuivikkeen voit säilyttää perinteisen muoviämpärin sijaan vaikka pelti- tai sinkkitynnyrissä. Niityltä poimittu kukkakimppu kruunaa sisustuksen.

Kun muistaa puistella huussin maton, lakaista lattian ja pyyhkäistä pesuaineella pöntönreunukset ja kannen säännöllisesti, on raikkaaseen mökkivessaan aina mukava mennä.

 

Kekkilä kuivikekäymälä mökkihuussi

Käytä luovuutta huussin sisustuksessa. Näin saat mökkivessasta viihtyisän.

Kekkilä mökkivessa

Maisema huussin ikkunasta on osa sisustusta.

Huussin kompostiaines hyötykäyttöön

Kuivikekäymälät ovat mallista riippuen joko kompostoivia tai kerääviä käymälöitä. Keräävän käymälän sisältö siirretään erilliseen, asianmukaiseen kompostoriin kompostoitumaan. Kompostoivan käymälän jäte on tyhjentäessä sen sijaan jo osin kompostoitunutta ja voit valita, käytätkö sitä pihalla sellaisenaan vai siirrätkö jälkikompostoriin.

Kuivikekäymälät ovat mallista riippuen joko kompostoivia tai kerääviä käymälöitä.

Kompostoitunut käymäläjäte ei ole itse asiassa jätettä, sillä voit käyttää sitä pihalla ja puutarhassa katekompostina. Koska kyse on varsin vahvasta tavarasta, kannattaa katekompostia levittää ohut kerros, jolloin se toimii lannoitteena. Muussa tapauksessa käymäläkompostin sisältö kannattaa laimentaa hiekalla ja turpeella, jolloin vältytään ravinteiden ylikuormalta.

Voit myös laimentaa käymälän kanisteriin kertynyttä suotonestettä vedellä ja käyttää esimerkiksi nurmikon lannoitteena tai annostella puutarhakompostoriin vauhdittamaan kuivan puutarhajätteen kompostoitumista.

 

Kekkilä mökkihuussi kuivakäymälä

Kompostoivasta kuivikekäymälästä saatava aines voidaan käyttää sellaisenaan tai siirtää jälkikompostoriin.

Milloin kuivikekäymälä pitää tyhjentää?

Kuivakäymälän tyhjennys kannattaa ajoittaa kevääseen tai alkukesään, jotta tyhjentäminen on mahdollisimman hajutonta puuhaa. Se, kuinka usein tyhjennyksen joutuu tekemään, riippuu käymälän koosta ja käyttäjien määrästä. Esimerkiksi keskimääräisellä käytöllä nelihenkisellä perheellä 50 litran malli on tyhjennettävä noin kerran kuukaudessa ja isompi 230 litran malli taas vain kerran kesässä.

Vaikka pienempi käymälä vaatii tiheämpää tyhjentämistä, hoituu se kippaamalla säiliö näppärästi kerralla tyhjäksi kompostoriin. Isompi säiliö vaatii kottikärryjen kurvaamista käymälän taakse. Kompostoivassa käymälässä kompostointi alkaa kuitenkin jo ennen tyhjennystä ja jäte on tyhjentäessä esikompostoinut, jolloin tyhjentäminen on miellyttävämpää.

 

Kekkilä kuivakäymälä mökkivessa

Käymälän koko ja käyttäjien määrä vaikuttavat tyhjennystiheyteen.

Tutustu käymälämalleihimme ja löydä mökillesi sopiva

 1. Kekkilä Kuivikekäymälä 50 L muistuttaa ulkonäöltään vesivessaa. Pienen ja siron käymälän voi asentaa lattian päälle, joten tuote sopii hyvin myös sisätiloihin. Kompakti malli on kevyt tyhjentää. Tarjolla on myös kannellinen vaihtosäiliö, jonka ansiosta tyhjentäminen on entistä sutjakampaa.
 2. Kekkilä Kompostoiva Huussikäymälä 230 L soveltuu ahkeraan mökkeilyyn ja se on helppo asentaa joustavasti erityyppisiin ulkohuusseihin. Siinä on paksu lämpöeristys, joka mahdollistaa ympärivuotisen, miellyttävän käyttökokemuksen. Tuotteen suuri ja vapaasti suunnattava tyhjennysluukku takaa vaivattoman tyhjennyksen.
 3. Kekkilä Kompostoiva kuivikekäymälä 100 L -mallissa on kolme sisäsäiliötä, joiden patentoitu kierrätysmekanismi pidentää tyhjennysväliä ja edistää jätteen esikompostoitumista helpottaen näin käymälän hoitoa. Tuote asennetaan lattialle, joten sen voi sijoittaa käytännössä melkein minne vain.
 4. Kekkilä Tehokäymälä 230 L EKO on tyylikäs ja tehokas kuivikekäymälä, jonka lämpöeristys takaa ympärivuotisen käytön. Malli asennetaan lattian läpi ja tyhjennetään takana olevan luukun kautta. EKO-malli on valmistettu Suomessa 100% kierrätysmuovista.

Tiesitkö?

  • Huhtikuussa 2017 voimaan tulleen uudistetun jätevesiasetuksen tarkoitus on varmistaa, ettei mitään jätevettä pääse suoraan maahan, järveen, jokeen, mereen tai muuhun vesistöön.
  • Asetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään sadan metrin päässä rannasta. Tällöin järjestelmä on pitänyt kunnostaa 31.10.2019 mennessä.
  • Kiinteistön sijaitessa näiden alueiden ulkopuolella, on järjestelmä uusittava puhdistusvaatimukset täyttäväksi siinä vaiheessa, kun kiinteistöllä tehdään vesijärjestelmiä tai muuta suurempaa luvanvaraista remonttia tai tietynlaisia korjaus- tai muutostöitä.
  • Jätevesijärjestelmän rakentaminen voi olla aikaa vievä ja kallis homma. Jälkikompostointiin sopivaan komposteriin yhdistetty kuivakäymälä on puolestaan helppo, edullinen ja ekologinen ratkaisu.
  • Satojen tuhansien kesämökkien maassa asetuksen noudattamisella on suuri positiivinen merkitys ympäristölle.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.