Hyppää sisältöön

Kompostorin valinta ja sijoittaminen

Kompostoria hankittaessa on ensimmäiseksi hyvä miettiä, millaista maatuvaa jätettä elinpiiristäsi - keittiöstä, puutarhasta ja huussista tuleekaan?

Millainen kompostoija olet?

Käyttötarkoitukseen sopivan kompostorin avulla maatuvan jätteen käsittely on vaivatonta. Puutarhasta kertyvää kitkemis- ja haravointijätettä voi mainiosti kompostoida kevyesti eristetyssä kompostorissa, mutta ympärivuotiseen keittiön biojätteen kompostointiin kannattaa valita hyvin eristetty lämpökompostori.

Kompostorin tilavuutta on hyvä varata 50–100 L jokaiselle taloudessa asuvalle henkilölle. Kompostoria on hyvä täyttää ja käyttää säännöllisesti, näin kompostoituminen on nopeinta, ja ravinteet saadaan uudelleen kiertoon.

Kekkilän kompostorit

Kotikompostori 230 L

Kekkilä Kotikompostori 230 L on tilava ja tyylikäs lämpökompostori ympärivuotiseen kompostointiin. Se täyttää kotitalousjätteen kompostointiin soveltuvan kompostorin vaatimukset. Paksun lämpöeristyksen lisäksi siinä on tehokas ilmanvaihto ja sen rakenne on tiivis ja jyrsijäsuojattu.

Kotikompostorin suuri kansi ja tyhjennysluukku tuovat käyttömukavuutta. Kompostorissa on uudenlainen, selkeälinjainen design ja sen materiaalit ovat kevyitä, kestäviä ja hyvin lämpöä eristäviä. Kotikompostori on saatavilla hyvin varustelluista rautakaupoista ja puutarhaosastoilta kautta maan.

 

Kekkilän Kotikompostori 230 L.

Tehokompostori 225 L

Lämpöeristetty Kekkilä Tehokompostori 225 L soveltuu ympärivuotiseen biojätteen kompostointiin. Se täyttää kotitalousjätteen kompostointiin soveltuvan kompostorin vaatimukset.

Tehokompostorin käyttöä helpottaa kompostorin matala käyttökorkeus. Suurikokoinen tyhjennysluukku helpottaa tyhjennystä. Lämpökompostorissa voi kompostoida myös puutarhajätettä.

 

Kekkilä Tehokompostori 225 L.

Puutarha- ja mökkikompostori 310 L Kestävä+ (EKO)

Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ 310 L on helppokäyttöinen kompostori puutarhajätteen kompostointiin, mutta myös kodin muun biojätteen ja käymäläjätteen jälkikompostointiin.

Pyöreä muoto sulautuu ympäristöön ja tekee rakenteesta kestävän. Kevyt lämpöeristys ylläpitää kompostoitumista ilmojen viiletessä. Kompostori on helppo tyhjentää nostettavan yläosan ansiosta. Puutarha- ja mökkikompostorista on  myös musta versio, jossa on käytetty entistä enemmän kierrätysmuovia.

 

Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori käytössä

Puutarha- ja mökkikompostori 310 L Kestävä+

Miten sijoitan kompostorin?

Kompostorin sijoittamisessa on hyvä huomioida sen käyttötarkoitus ja käyttöpaikkakunnan ohjeet. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kompostori sijoitetaan luontevasti muiden jätesäiliöiden läheisyyteen. Paikkakunnilla voi olla myös omia ohjeita kompostorin sijoittamisesta. Kompostoria ei kannata sijoittaa liian lähelle naapurin rajaa. Puutarhajätteille tarkoitettu kompostori on kätevin pihan perällä, mistä puutarhajätettä syntyy.

 

Onnistu kompostoinnissa

Hyvin toimivan kompostoinnin kannalta on tärkeää, että kompostoria täytetään oikein: reilu kerros Kekkilä Komposti- ja huussikuiviketta ja jätettä vuorotellen. Näin kompostorin sisältö pysyy ilmavana, ja jätettä hajottavilla pieneliöillä on riitävästi happea. Kompostikuivike myös parantaa massan pH-arvoa ja ravinnesuhteita.

Kekkilä Kompostivirkisteen käyttö on suositeltavaa, sillä se nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa kypsän kompostin laatua.

Talven pakkasilla jäätynyttä kompostoria voi täyttää tavalliseen tapaan. Kevään tullen se alkaa taas toimia.

 

Etsi