Hyppää sisältöön

Monta hyvää syytä käyttää katteita ja kiviä

Katteiden käytölle puutarhassa on monta hyvää syytä. Katemateriaali valitaan käyttötarkoituksen mukaan pihan väreihin ja tyyliin sopivaksi.

Kaunista ja tyylikästä

Katteilla saa huolitellun ja siistin ilmeen istutusalueille sekä rakennusten seinustoille. Yhtenäiset katepinnat tuovat pihan muodot ja kasvit paremmin esille kuin pelkkä multapinta. Rakennukset ja rakenteet, kuten kiveykset ja terassit yhdistyvät luontevasti ympäröivään pihaan katereunuksen avulla.

Katteet ovat luonnonmateriaaleja, ja niiden värit sopivat yhteen kasvien vihreyden kanssa. Huomioi pihan värit ja valitse joko hillityistä harmaista, mustista ja ruskeista sävyistä tai värikkäämmistä punaruskeista. Valkoinen on näyttävä korostusväri puutarhassa.

 

Kuorikatetta mansikkamaalla

Katteiden avulla luot myös siistin ilmeen esim. kasvimaan kulkuväylille. Kengätkin pysyvät siistinä.

Vähemmän kitkemistä

Paljas multapinta on erinomainen kasvualusta vaikkapa ilmassa lentäville voikukan siemenille. Jollet erityisesti pidä kitkemisestä, katteiden käyttäminen on ympäristöystävällinen tapa välttää rikkaruohoja. Katepinnalla rikkakasvit itävät huonosti, ja ne on helppo napata pois, kun juuret eivät pääse kiinnittymään tukevasti karkeaan katteeseen. Monivuotisten rikkaruohojen juuret poistetaan maasta ennen katteen levittämistä.

Kuohkea maa

Katepinta pitää koko maakerroksen kuohkeana eikä liettynyttä pintaa tarvitse harata rankkasateen jäljiltä. Maan pieneliöt toimivat koko multakerroksessa, ja ne muuttavat ravinteita kasveille suotuisaan muotoon. Kastemadot viihtyvät ja parantavat maan rakennetta ja kasvien juuristo kasvaa koko multakerrokseen. Tavallisesti juuret eivät kasva kuivassa pintamaassa.

 

Hiilenmusta koristekate käytössä.

Puiden ympärille sopii katekaulus. Puun juuristolle on hyväksi, kun maa säilyy kuohkeana ja ilmavana katteen alla. Ruohonleikkuukaan ei vaurioita runkoa.

Säästä vettä

Kastelun tarve vähenee, kun maanpinnan kosteus ei pääse haihtumaan. Veden nousu katkeaa karkeaan katepintaan, ja maan vesitalous on paremmin hallinnassa. Kivikkoryhmissä ja kuivissa rinteissä kivikate parantaa matalajuuristen kasvien vedensaantia, sillä vesi tiivistyy niiden pintaan ja palautuu kasvien käyttöön.

Suojaa ja lämpöä

Katekerros hidastaa maan jäätymistä ja suojaa kasvien juuristoa roudalta. Keväisin vaikutus on päinvastainen ja maan sulamisen ajaksi onkin hyvä siirtää kate syrjään.

Tummemman sävyiset kivet  keräävät auringon lämpöä ja lämmittävät maata. Esimerkiksi hitaasti kasvun lähtevät perennat hyötyvät lämmöstä. Kivikate tasaa yön ja päivän välisiä lämpötilaeroja, mikä voi vähentää hallavaurioita. Vaalea kivipinta sopii paahteisille paikoille, sillä se tasaa auringon kuumuutta ja pitää maan viileämpänä. Katetta levitetään noin viiden sentin kerros. Kiviä riittää hieman ohuempi kerros, toki kerrospaksuus riippuu myös kivien koosta.

Katepinta helpottaa puutarhanhoitoa ja on kasveille mitä luonnollisin vaihtoehto.

 

Tutustu katetuotteisiin

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.