Hyppää sisältöön

Haluatko hoitaa pihaa luonnonläheisesti? Käytä katteita

Puutarhan katteilla viimeistelty piha on kaunis ja helppohoitoinen. Näillä vinkeillä onnistut ja maan kuntokin kohenee.

Monipuolisia hyötyjä katteilla

Maanpinnan kattaminen erilaisilla puutarhan katemateriaaleilla on nopein tapa tehdä pihasta viimeistellyn näköinen. Kate myös suojaa maaperää ja kasveja. Mitä katteeksi sopivaa omalta pihalta löytyy jo nyt? Oksia haketettavaksi, kuivia lehtiä tai kompostia? Pakatuissa tuotteissa löytyy myös paljon vaihtoehtoja: luonnollisen näköisen ylijäämäpuusta valmistetun puutarhakatteen lisäksi voit valita erivärisiä koristekatteita.

Kattaminen on ekologinen tapa toteuttaa kaunis piha.

Lopputulos on huoliteltu, vaikka kaikkia kasveja ei olisi vielä istutettu. Maanpinta kannattaakin peittää kateella, heti, kun uusi istutusalue on valmis. Kate suojaa tehokkaasti maanpintaa eroosiolta ja kuorettumiselta. Samalla rikkakasvit pysyvät kurissa. Kasvien istutus ja hoito on helppoa, kun rikkakasvit eivät kilpaile pinta-alasta ja ravinteista.

PuutarhakateLuonnollinen ylijäämäpuusta valmistettu Puutarhakate ja tuo kasvit kauniisti esille.

Orgaanisesta materiaalista tehty kate ei tee täysin auvoiseksi, sillä ilman mukana leijailevat siemenet saattavat itää myös siihen. Pikkutaimet on kuitenkin helppo nyppäistä pois, koska kasvit eivät juurru katteeseen samaan tapaa kuin multapintaan.  Jos kasvit eivät vielä peitä kasvustollaan, tarvittaessa uuden kerroksen levittäminen katepinnalle vähentää rikkakasvien ilmaantumista.

Istutuskate on helppo kasvuunlähtötakuu

Uusilla istutuksilla kannattaa käyttää maata suojaavaa katepintaa, jolloin tuulen mukana leviävät tai maan siemenpankista itävät rikkakasvien taimet eivät vie ravinteita maasta, ja kitkemistäkin on vähemmän. Kekkilä Istutuskate on kauniin värinen, maatuneesta kuoriompostista valmistettu, reilusti lannoitettu ja kalkittu tuote uusille istutusalueille. Istutuskate sopii erinomaisesti myös vanhojen penkkien keväthuoltoon, jolloin talven jäljiltä jääneet lehdet ja varret voi jättää maatumaan sen alle. Kate sopii hyvin paitsi puu- ja pensasistutuksille myös perenna-alueiden kattamiseen.

IstutuskateLannoittava istutuskate saa uudet taimet kasvamaan ensimmäisinä vuosinaan selvästi verrokkeja paremmin, kun maanpinta on suojattu, eikä ravinnekilpailua synny rikkakasvien kanssa.

Säästä vettä katteilla

Kate vaikuttaa myös kasvualustaan ja kasveihin. Se auttaa pitämään maan kosteustasapainon kunnossa, minkä huomaa erityisesti paahteisella säällä. Katettu pinta ei kuivahda helposti, ja se ottaa rankkasateenkin veden vastaan. Kate pitää kasvualustan huokoset paremmin avoimina. Tämä helpottaa paitsi veden myös hapen ja ravinteiden kulkeutumista juuristoon.

Voit jopa harkita, luopuisitko nurmikosta osittain tai kokonaan. Nurmi vaatii paljon vettä pysyäkseen vihreänä. Istutusten ja katteiden avulla pihan vedenkulutus on maltillisempaa.

– Katteiden käyttäminen puutarhassa on ekologista puutarhanhoitoa. Katepinnasta on paljon muutakin hyötyä kuin siisti ulkonäkö, kertoo puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä.

 

Katepinta pitää maanpinnan huokoiset avoimina, mikä helpottaa veden, ravinteiden ja hapen kulkeutumista kasvien juuristolle. Kuvassa hiilenmusta Koristekate.

Tee pohjatyöt perusteellisesti

Katteiden käytössä tärkeintä on huolellinen pohjatyö. Poista rikkakasvusto aina juuria myöten. Jos maassa on paljon monivuotisia rikkakasveja, kuten nokkosta, vuohenputkea ja juolavehnää, niitä voi suitsia katteen alle levitettävällä maanpeitekankaalla. Puhtaalla uudella mullalla perustetuille istutusalueille ei kangasta kannata laittaa. Kasvit nimittäin leviävät täyteen kokoonsa parhaiten, kun multapintaa peittää pelkkä kate.
Tarpeen vaatiessa rikkakasvien tukahduttamiseksi katepinnan alle levitetty maankatekangas kannattaa poistaa parin vuoden kuluessa, jotta maata vasten oleva katekerros hajoaisi esteettä maata parantavaksi humukseksi. Näin vältetään myös turhan muovipohjaisen aineksen kertyminen maahan.

 

Kasvien värehin sopiva koristekatepinta korostaa kauneutta – kukkien värit tai lehtien muodot kannattaa tuoda esille reilun levyisellä katereunuksella.

Kuohkea maa katteen alla

Katepinta pitää maanpinnan huokoiset avoimina, mikä helpottaa veden, ravinteiden ja hapen kulkeutumista kasvien juuristolle.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että katetta laitetaan noin 5–7 sentin kerros. Tulevina vuosina katepinnan ilme kirkastuu sentin tai kahden kerroksella uutta katetta. Kekkilän katteet on valmistettu puusta tai puunkuoresta.

– Esimerkiksi värilliset koristekatteet on värjätty luonnon maaväreillä. Luonnonmukaisista katteista ei jää maaperään mitään ylimääräistä, Kaartokallio selventää.

Puutarhakate on yleiskate kaikkialle puutarhaan. Se on valmistettu Suomessa luonnollisesta ja käsittelemättömästä ylijäämäpuusta.

Valitse ympäristöön sopiva kate

Valittavana on myös erilaisia koristekiviä ja kivituhkaa. Käytävillä ja rakennusten seinustalla koristekivien ja kivituhkan alla on hyvä olla tiivistetty kivimurskeperusta. Tämän päälle levitetään muutaman sentin paksuinen pintakerros halutunlaista koristekiveä tai kivituhkaa. Istutusalueilla koristekivien alle valitaan aina kivien väristä, tukevaa maankatekangasta, jolloin kivet eivät painu mullan sekaan ja huolto on helpompaa.

Pihan ilmeestä tulee yhtenäisempi, kun käytät samaa katetta isompina pintoina. Kekkilällä on laaja katevalikoima. Luonnollisen tyylin ystävä valitsee Kekkilä Puutarhakatteen tai Kekkilä Kuorikatteen, koristeellisempi piha pukeutuu Kekkilän Koristekatteeseen.

Peitä pihan polut tummanharmaalla tai punaisella Kekkilä Kivituhkalla. Viimeistele terassin reunukset koristekivillä ja puuvartisten kasvien istutukset mieleiselläsi katteella.

Näin teet kauniin kasvimaan polkuineen

Koristeellinen kasvimaa tai keittiöpuutarha syntyy helpoiten, kun peität maanpinnan reilulla kerroksella katteita. Aseta kasvulavat paikoilleen ja viimeistele vasta sen jälkeen käytävät. Levitä maan pinnalle tukevaa pahvia tai sanomalehteä ja sen päälle valitsemasi kate. Varaa käytäville paksu kerros Kekkilä Puutarhakatetta. Vilejlylaatikoiden ja kasvimaan multapintaa suojaa Kekkilä Kasvimaakate.  

Tutustu helppoon No-dig menetelmään tarkemmin täältä.

Koristekatetta viljelylaatikoiden välissä

Keittiöpuutarhan viljelylaatikoiden väleihin voi tehdä helppohoitoisen pinnan koristekatteella tai koristekivillä. Kivien alle on hyvä laittaa niiden väriin sopivaa katekangasta.

Kivituhkapinta on tasainen ja helppo levittää säkistä tiivistetyn kivimurskepinnan päälle.

Tummanharmaita ja valkoisia kiviä sisältävä Iso rantakivi sopii hyvin rakennusten huolitteluun ja talon vieressä olevien istutusalueiden multapinnan katteeksi.

Etsi