Hyppää sisältöön

Näin kasvatat pensasmustikoita omassa puutarhassasi

Pensasmustikoiden suosio jatkaa kasvuaan, eikä ihme. Jo muutamasta pensaasta saa poimittua herkullista superruokaa suoraan pöytään. Pensasmustikan kasvatus vaatii hiukan kärsivällisyyttä, mutta sopivassa mullassa ja paikassa pensasmustikat lähtevät hyvään kasvuun.

Pensasmustikan kasvupaikka

Pensasmustikka viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla, johon paistaa suoraan vähintään puolet päivästä. Maan on hyvä olla hapanta sekä kosteutta pidättävää, sillä mustikat suosivat tasaisen kosteaa kasvualustaa. Kuivemmalla paikalla voi varautua kastelemaan hellejaksojen aikana ja varmistaa samalla sadon kypsyminen. Pensasmustikkaa voi kokeilla kasvattaa myös suojaisella parvekkeella isossa ruukussa, jos pihaa ei ole.

Pensasmustikoita ja käsi poimimassa

Hidaskasvuinen pensasmustikka tuottaa paremman sadon, kun se saa ensimmäisinä vuosina rauhassa juurtua paikalleen.

Pensasmustikan istuttaminen

Pensasmustikat ovat happaman maan kasveja. Käytä istuttamiseen niukasti kalkittua Kekkilä Havu-ja rodomultaa. Istutuskuoppaan voi halutessaan vielä lisätä kalkitsematonta Kekkilä Luonnonturvetta, sillä mustikat viihtyvät hyvin happamassa maassa.

Pensaiden istutusväli 1–1,5 metriä, ja istutetaan pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi ainakin kahta eri lajiketta. Taimille kaivetaan laakeat, noin 40 – 50 cm syvät kuopat. Pensaat istutetaan hieman entistä syvempään ja kastellaan runsaasti. Rikkakasvien itämisen ja kuivuuden torjumiseksi multapinta voidaan kattaa Kekkilä Puutarhakatteella.

Pensasmustikan leikkaaminen

Pensasmustikoita ei tarvitse yleensä leikata. Vioittuneet tai kuivuneet oksat poistetaan. Laji maistuu jäniksille, rusakoille ja kauriille, ja sen vuoksi pensaat kannattaa suojata huolellisesti kanaverkolla tai kuusenoksilla.

Pensasmustikan lannoittaminen ja hoitaminen

Mullan ravinteet riittävät alkukasvuun, noin kuukauden, parin tarpeiksi. Istuttamisen jälkeisestä syksystä alkaen pensasmustikkaa lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella elokuun alkupuolella. Kekkilä Havu- ja rodolannoitetta annetaan keväisin käyttöohjeen mukaan.

Kuivina keväinä pensasmustikoita on hyvä kastella ennen lannoittamista, samoin kuin kesän kuivina kausina, jolloin marjasato on varmempi. Keväällä kukinnan aikaan hallan tullen pensaita voi suojata harsolla.

Lue lisää pensasmustikasta Kekkilän Kasvikirjastossa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.