Hyppää sisältöön

Mansikan istuttaminen

Mansikan istuttaminen on helppoa ja mansikkamaa voi perustaa pienellekin pihalle. Makea mansikanmaku mielessä työkin sujuu joutuisasti. Lue mansikan istutusohjeet!

Mansikan taimien hankinta

Mansikan taimia löytyy puutarhamyymälöistä joko kennotaimina tai ruukuissa. Keväällä ja alkusyksystä mansikamaata istutettaessa taimet voi hyvin hankkia pieninä kennotaimina, mutta keskikesällä tai jos mansikamaata ei pääse kastelemaan, astiataimen juurtuminen on varmempaa.

Jos sinulla on jo mansikoita, niiden rönsytaimia voi irrottaa  terveistä kasveista ja juurruttaa ne ruukkuihin ennen istuttamista.

Kasvimaakate

 

Paras istutusaika mansikalle

  • Keväällä toukokuusta juhannukseen
  • Syksyllä elokuusta syyskuun puoliväliin
  • Astiataimia voi istuttaa koko kesän

 

Mansikan istuttaminen

 

Mansikkamaan perustaminen

  1. Peruslannoite kasvimaa tai vanha viljelylaatikko Marjalannoitteella tai syksyllä Syyslannoitteella ja kalkitse Puutarhakalkilla. Tarvittaessa voit parantaa maata Luonnonmukaisella Puutarhamullalla tai Puutarhaturpeella.
  2. Mansikkamaalle muotoillaan hieman koholla olevat istutuspenkit, joihin mansikat mahtuvat joko kahteen tai yhteen riviin.
  3. Maa kastellaan hyvin ennen istutusta esim. sadettamalla.
  4. Rivit peitetään Kekkilä Kasvimaakatteella, katekankaalla, oljilla tai mansikkamuovilla. Kankaaseen tai muoviin leikataan istutusaukot ristiviilloin noin 40 cm välein.
  5. Taimet istutetaan entiseen syvyyteensä. Huomioi, että kasvupiste, eli juuren ja varsien vaihtumiskohta, ei saa jäädä mullan alle. Multa taimien ympäriltä tiivistetään kevyesti käsin ja kastellaan hyvin.

 

Mansikkamaan voi perustaa myös viljelylaatikkoon tai  luonnonmukaisiin Kasvatussäkkeihin.

Kekkilä Kasvatussäkki ja mansikat

 

 

Etsi