Hyppää sisältöön

Näin syntyy trendikäs kranssi eukalyptuksesta tai marjaoksista

Kransseja on helppo tehdä, ja ne sopivat niin sisälle seinälle tai ikkunaan kuin ulko-oveen tulijoita ilahduttamaan. Eukalyptuskranssi sopii hyvin joulutunnelman tuojaksi. Se sopii hyvin sisätiloihin, sillä se kuivuu kauniiksi muutamassa päivässä. Myös tuoksu on ihana, ja se tuo monelle muistoja lapsuudesta, kun nuhanenäisenä on saanut hellää hoivaa. Myös monista muista oksista saa ihania kransseja.

Mistä oksista kransseja voi tehdä?

Kukkakaupoista ja toreilta saa ostettua paitsi monenlaisia eukalyptusnippuja myös marjaisia ruusunoksia, skimmioita, erilaisia siemenkotia, pistaasinoksia ja monenlaisia havunippuja. Sekaan voi sitoa esimerkiksi pienikukkaisa ruusuja tai neilikoita.

Pihalta kransseihin voi kerätä niin tuijan, katajan ja muiden havupuiden oksia kuin kuivuneita perennoiden siemenkotia. Lenkkipoluilta voi löytyä maahan pudonneita tervalepän käpyoksia kuin vaikkapa heinien röyhyjä ja muita talventörröttäjiä mausteeksi.

Mitä tarvitsen kranssiin?

  1. Nippu eukalyptuksen tai ruusun oksia kukkakaupasta tai marketin leikkopisteestä
  2. Kukkasakset, oksasakset tai tavalliset sakset
  3. Ohutta metallilankaa sidontaan
  4. Kranssipohja joko rautalangasta, oksista tai metallihenkarista

Mitä teen ennen kranssin sitomista?

Kranssipohja kannatta tehdä hyvin, sillä se tuo muodon ja ryhdin. Tukevaa pohjaa voi käyttää useaan kertaan.

Kranssin rungon voi tehdä taipuisista oksista, tukevasta rautalangasta tai vaikkapa metallihenkarista. Oksat pujotellaan pyöreäksi muodoksi ja sidotaan kiinni muutamasta kohdasta ohuella, kukkien sidotaan tarkoitetulla metallilangalla tai kauniilla narulla.

Jos teet pohjan tukevasta rautalangasta, kierrä sitä noin kolme neljä kertaa ympäri ja sido kiinni samaan tapaan parista kohtaa. Pesulahenkari on kätevä kranssipohja, sillä siinä on ripustuskoukku valmiina. Taivuttele se mahdollisimman pyöreäksi ja siisti kranssipohja on valmis.

Kranssin tulevat oksat pienitään ja kukkien ym. varret lyhennetään joko askartelu- tai kukkasaksilla sopivan kokoisiksi ja pituisiksi. Yhdestä eukalyptuksen tai havun oksasta saa sopivista kohdista pienimällä monen monta oksaa. Oksat lajitellaan pöydälle niin, että niitä on helppo ottaa yhdellä kädellä.

Varaa vielä ohutta metallilankaa sitomiseen, ja voit aloittaa kranssin kokoamisen.

Miten kranssi sidotaan?

  1. Ota 1-3 oksaa käteen ja pyöräytä rautalankaa tyvien ympärille. Sido napakasti, muttei niin kireälle, että oksat katkeaisivat.
  2. Sido seuraavat niput kiertäen pohjan ympärille. Jos kranssi tulee oveen tai seinälle, takaosa voi jäädä paljaaksi. Slloin niput sidotaan aina vuorotellen keskelle, ylös ja alaspäin.
  3. Kun kranssi on valmis, päättele rautalanka kiertämällä ja tarkista yleisilme. Kranssipohja voi mainiosti jäädä osittain näkyviin.

Ripusta ja viimeistele halutessasi silkkinauhalla, jonka voit sitoa rennosti rusetille.

Etsi