Hyppää sisältöön

Luo kotiin jouluinen tunnelma

Luonnollisen tyylin ystävä tuo kotiin löytöjä metsäpoluilta ja puutarhasta. Kokosimme viisi helppoa vinkkiä jouluiseen kotiin. Luo jouluinen tunnelma helpoin vinkein.

Tuoksuva kuusenoksa maljakossa

Kuusenoksat kestävät maljakossa heti ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Niinpä niitä voi tuoda sisään tuomaan joulun tuoksua jo hyvissä ajoin ennen kuin on aika tuoda joulukuusi kotiin.

Koristele trendikäs jouluoksa paperista taitelluilla koristeilla tai sievimmillä lempikoristeillasi, joiden kanssa et millään malta odottaa jouluaattoon. Kuusenalusmatoksi käy vaikkapa pyöreä banaaninlehdistä punottu tabletti.

Kokoa vielä asetelmaan erilaisia kynttilänjalkoja ja lyhtyjä kynttilöineen, mutta muista jättää tarpeeksi etäisyyttä oksaan. Vaihda vettä maljakkoon ja hae uudet oksat, jos neulaset alkavat varista.

Tyylikäs oksa viherkasveille

Ota ihmeessä talteen, jos löydät poluiltasi esimerkiksi kauniin punaruskean männynoksan. Tai jos oikein hyvin käy, tyylikkäästi harmaantuneen ja valmiiksi kuivuneen karahkan. Tarkoitukseen sopivia ajopuita voi löytyä meren rannalta. Myös pihan omenapuusta leikattavaksi tuomittu kaunis oksa kannattaa säästää. Oksan voi puhdistaa ja kuivata esimerkiksi saunassa tai kylpyhuoneessa.

Oksan voi ripustaa esim. ketjuilla kattoon tai seinään kiinnitettyihin koukkuihin. Jos löytämäsi karahka on riittävän tukeva, siihen voi ripustaa jopa viherkasviamppeleita – saat helposti persoonallisen ja näyttävän katseenvangitsijan. Jos haluat runsaamman lopputuloksen, voit lisätä oksaan joulupalloja ja muita koristeita sekä valot.

Luo joulutunnelmaa helposti luonnonmateriaaleilla.

Mitä metsästä voi kerätä?

Lenkillä kannattaa kulkea silmät avoinna, sillä varsinkin ennen lumentuloa metsä on luonnonmateriaalien ystävälle oikea aarreaitta. Esimerkiksi kävyistä ja tuulen pudottamista oksista saa ainekset kauniiden sommitelmien tekemiseen.

Luonnonmateriaaleja kerätessä täytyy muistaa, että ainoastaan maahan pudonneita risuja ja käpyjä voi ottaa mukaansa metsästä lupaa kysymättä. Hakkuutyömailta pois vietäväksi kerätyistä oksista voi yleensä leikata havuja mukaansa, mutta muuten oksien, havujen, varpujen, jäkälän ja sammaleen kerääminen edellyttää maanomistajan lupaa.

joulutunnelmaa luonnon antimilla Kekkilä

Kranssi syntyy helposti

Trendikkäitä kransseja on helppo tehdä, ja ne sopivat niin sisälle seinälle tai ikkunaan kuin ulko-oveen tulijoita ilahduttamaan.

Kransseihin sopivat niin timanttituijan, kartiotuijan, sinikatajan ja muiden havupuiden oksat, tervalepän käpyoksat kuin kuivahtaneet perennoiden siemenkodat. Kukkakaupoista ja toreilta saa ostettua tuoksuvia eukalyptusnippuja, marjaisia ruusunoksia, skimmiaa ja monenlaisia havunippuja.

Kranssin rungon voi tehdä oksista, tukevasta rautalangasta tai vaikkapa metallihenkarista. Lisäksi tarvitset rautalankaa. Lue ohjeet täältä.

Sammal sulostuttaa joulukukat

Sammal sopii moneen, ja tutuista joulukukista on helppo taiteilla sen avulla trendikkäitä kokedama-kasveja. Kokedama tarkoittaa sitä, että kasvin juuripaakusta muotoillaan kostean mullan kanssa pallo, joka peitetään sammalella. Juuripaakku tuetaan narun tai ohuen metallilangan avulla kiertämällä muotoonsa.

Jouluisen kokedaman voi asetella tarjottimelle osaksi jouluasetelmaa, tai ripustaa vaikkapa ikkunaan. Sammalta voi kysyä kukkakaupoista, metsästä sitä ei voi ilman lupaa kerätä.

Kokedama-kasveiksi sopivat hyvin kestosuosikki hyasintti kaikissa väreissään, jouluruusu, erilaiset pikkuhavut ja suosiotaan kasvattavat tulilatvat. Joulutähdenkin juuripaakun voi palloon muotoilla, mutta sitä ei kannata laittaa ikkunalle, jossa se saisi vetoa. Tutustu joulukukkiin Kekkilän Kasvikirjastossa.

Hyasintit sammalpalloissa Kekkilä

Näin teet helposti astetta tyylikkäämmän asetelman joulukukista

  1. Valitse lasi- tai keramiikka-astia, muovilla vuorattu kori tai luonnollisen sävyinen betoni- tai saviruukku.
  2. Laita pohjalle muutama sentti Kekkilä Ruukkusoraa ja lisää sen päälle Kekkilä Kukkamultaa.
  3. Istuta kasvi, ja lisää multaa juuripaakun ympärille. Tiivistä multa sormin painelemalla ja kastele hyvin.
  4. Lisää multapinnalle sammalta. Sammal helpottaa asetelman kastelua, sillä kosteus pysyy mullassa pidempään. Varo ylikastelemasta jouluasetelmiasi.
  5. Koristele halutessasi kävyillä ja kuivilla oksilla. Myös kuivahtaneet perennanvarret siemenkotineen sopivat yksinkertaiseen ja tyylikkääseen asetelmaan, vaikkapa hyasinttien pariksi.

Hyasintti sammal ruukussa kekkilä

Valaise viherkasvit valosarjoilla

Huonekasvit sopivat luontevasti osaksi joulusisustamista, esimerkiksi runsas ja kauniisti laskeutuva etelänkissus tuo ihanaa vehreyttä kotiin myös talvella. Myös muut viherkasvit kuin ikkunan amppelit voi pukea juhlakauteen erilaisilla valosarjoilla.

Koristele esimerkiksi trendikäs huonekuusi omilla valoilla. Paristoista virtansa saavat pienet ledivalosarjat sopivat nimittäin yksittäisten kasvien juhlailmeen tuojiksi.  Piilota virtalähde, niin, ettei se pääse kastumaan.

Tunnelmallista ja vihreää joulunaikaa!

 

Joulutunnelma viherkasveille valoilla Kekkilä

Etsi