Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Hunajaruusu

(Honungsros)

Rosa helenae ’Lykkefund’, ’Bienenweide rot’

Hunajaruusu Rosa helenae ’Lykkefund’, ’Bienenweide rot’ Kekkilä

Hunajaruusut ovat voimakkaasti tuoksuvia ruusulajeja. Ne kukkivat runsaasti ja pitkään. Valkokukkainen ’Lykkefund’ on voimakaskasvuinen, vanhanajan ihastuttava köynnösruusu. ’Bienenweide rot’ on heleän kirkkaanpunainen pensasruusu.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-300 cm

Värit:

Punainen Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Ruusulannoite

Hunajaruusu Rosa helenae ’Lykkefund’, ’Bienenweide rot’ Kekkilä

Hunajaruusujen kukat ovat puolikerrottuja. Ruusujen yksittäiset kukat eivät ole kovinkaan kookkaita, noin 3-4 cm halkaisijaltaan, mutta kukkien runsaus korvaa koon näyttävyydessä. Köynnösruusu ’Lykkefundin’ miellyttävän hyväntuoksuiset, kermanvalkoiset kukat muodostuvat runsaisiin terttuihin.

Pitkäversoisena ja melko voimakaskasvuisena hunajaruusu sopii isoille seinustoille, kaariportteihin tai lamoavaksi rinneruusuksi. Versoille tulee pituutta ainakin 2-3-metriä.

Ruusu kukkii heinäkuusta elokuuhun vanhoista versoistaan.

Pensasruusu ’Bienenweide rot’ on punakukkainen ja se kukkii pitkään ja runsaasti heinäkuulta syksyyn; kirkkaanpunaiset, puolikerrotut kukat keltaisine heteineen houkuttelevat runsaasti pölyttäjähyönteisiä, mm. mehiläisiä ja kimalaisia.

Ruusun kasvutapa on matala, tiivis ja hyvin kompakti. ’Bienenweide rot’ kasvaa n. 50 cm korkeaksi. Hunajaruusut menestyvät talvisuojattuna kasvuvyöhykkeillä I-II.

Hunajaruusut viihtyvät aurinkoisella, lämpimällä kasvupaikalla. Kuuminta, paahteisinta paikkaa kannattaa välttää, jotta kasvualustan kosteus pysyy tasaisena. Hunajaruusut pärjäävät puolivarjoisellakin paikalla.

Ruusut viihtyvät ravinnerikkaassa, syvässä kasvualustassa, joka pidättää hyvin kosteutta. Ruusuille räätälöity multa on Kekkilä Perenna- ja Ruusumulta. Ruusuille räätälöity multa on Kekkilä Perenna- ja Ruusumulta. Kasvualustan paksuus saa olla ainakin 60 cm. Hunajaruusut istutetaan 50-100 cm välein. Ruusut istutetaan siten, että jalostuskohta jää 15-20 cm maan alle.

 

 

Keväällä hunajaruusut kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella tai Kekkilä Kanankakalla.

Ruusut tarvitsevat paljon ravinteita nuppujen muodostamiseen ja runsaaseen kukintaan, joten ruusuja ylläpitolannoitetaan Kekkilä Ruusulannoitteella kastelun yhteydessä.

Kuumina ja kuivina kausina kastelusta pidetään erityistä huolta säännöllisesti.

Heinä-elokuussa ruusut lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella talvehtimisen parantamiseksi. Maan jäädyttyä ruusujen tyvelle levitetään vettä hylkivää Kekkilä Talvisuojaa ja havuja. Talvisuojaus on ehdottoman tarpeellinen hunajaruusuille.

 

 

Etsi