Hyppää sisältöön

Omenapuuta kannattaa leikata

Sato kypsyy tasaisemmin ja poimiminen on helpompaa, kun omenapuun leikkaus tehdään säännöllisesti. Leikkaamisen tavoitteena on maukas sato.

Omenapuun istutusleikkaus ensimmäisenä keväänä

Istutusleikkaus tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista, myös edellisenä kesänä tai syksynä istutetuille puille. Latvaversoa lyhennetään ja mahdollinen kilpalatva poistetaan. Sivuoksista lyhennetään kolmasosa. Verso leikataan 1 cm ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta.

 

Nuoren omenapuun muotoilu

Omenapuita voidaan muotoilla oksia taivuttamalla kesäkuusta heinäkuuhun. Vuoden tai kahden ikäiset oksat taivutetaan varovasti lähes vaaka-asentoon, niin että oksan kärki on hieman tyveä ylempänä. Näin kasvu jatkuu normaalisti. Oksat kiinnitetään koukuin, painoin, narusitein tai vaikkapa pyykkipojalla muutamaksi viikoksi.

Taivuttaminen hillitsee oksan kasvua ja siihen alkaa kehittyä kukka-aiheita ja kääpiöversoja. Taivuttamalla saadaan myös puuhun ilmavammat oksakulmat.

 

Omenapuun leikkaus vaihe 3

 

Rakenneleikkaukset keväällä, hoitoleikkaukset syyskesällä

Nuorta omenapuuta kannattaa leikata keväällä. Tätä kutsutaan rakenneleikkaukseksi ja sen avulla – yhdessä taivutusten kanssa – puuhun luodaan sopiva muoto. Keskikesällä poistetaan ohuet, pystysuuntaiset vesiversot, sillä ne vievät turhaan puun kasvuvoimaa, tekevät siitä liian tiheän eivätkä muodosta satoa tuottavia oksia.

Kevätleikkaus stimuloi kasvua, kun taas syysleikkaus on nuorennusta ja ylläpitoa varten. Satoikäisen omenapuun hoitoleikkaus kannattaa tehdä loppukesällä tai syksyllä, heinä-syyskuussa. Liian tiheässä kasvavat, toisiaan hankaavat ja latvuksen sisälle päin suuntautuneet oksat sekä mahdolliset vesiversot leikataan. Myös kuivuneet ja revenneet oksat poistetaan. Kun puuta leikataan syyskesällä, se ei yleensä muodosta vesiversoja. Lisäksi leikkaamista vaativat kohdat on helpompi hahmottaa kuin keväällä.

Kevätleikkaus stimuloi kasvua, kun taas syysleikkauksella nuorennetaan ja ylläpidetään omenapuuta.

Puulle on parempi, että sitä leikataan vähän joka vuosi kuin reilusti kerralla. Suuret leikkaukset ovat puulle stressi ja vaarantavat puun terveyden. Myös suuret leikkauspinnat ovat riskitekijä, joten leikkaa mieluiten ajoissa, kun leikattavat oksat eivät ole liian paksuja.

Vanhaa, leikkaamatta jäänyttä omenapuuta uudistetaan vähitellen. Kannattaa olla suunnitelmallinen ja jakaa leikkaukset usealle vuodelle.

 

Etsi